Erdély hírei

2017.08.24. 11:21

Forgatag, amikor együtt ünnepelünk sokan, sokfélék

Idén a Vásárhelyi Forgatag mérföldkőhöz érkezett. Pontosan öt éve ütötte fel a fejét Marosvásárhelyen a ma már ismertté vált színes szélforgó, azóta pedig évről évre kiszínezi a várost augusztus utolsó napjaiban.

Idén a Vásárhelyi Forgatag mérföldkőhöz érkezett. Pontosan öt éve ütötte fel a fejét Marosvásárhelyen a ma már ismertté vált színes szélforgó, azóta pedig évről évre kiszínezi a várost augusztus utolsó napjaiban.

Augusztus 23-án, szerdán ünnepi beszédekkel, majd Zséda és a Kvartet koncertjével hivatalosan is megnyílt az idén kilenc napossá vált rendezvény.

A megnyitón elhangzott, 2013-ban a tenni akarás vágya indította útjára azt a csapatot, amely a Marosvásárhelyért Egyesület égisze alatt megálmodta a Forgatagot. Mint azt az egyesület neve is jelzi, a város kulturális, vásáros és fesztiválozó énének életre keltése volt a cél, a Kolozsvári Magyar Napok mintájára. A Vásárhelyi Forgatag a székelyföldi magyarság legszínesebb kulturális seregszemléje kíván lenni. Az évek során, lépésről lépésre lopta be magát a város szívébe a rendezvény – és nem csak képletesen –, ugyanis a Maros-partról sikerült tavaly a fesztivál fő helyszíneként a Ligetben ünnepelni. Ugyanakkor minden évben felcsillannak ilyenkor a fények az Aranykakas udvarán, poharak koccintásától hangos a Borudvar, tágabbra nyílik a Teleki Téka kapuja, idén először pedig a Vár is felkerül a helyszínek listájára.

A megnyitón Portik Vilmos főszervező elmondta, nemrég azt olvasta, hogy egyetlen egy olyan ember, aki hittel, meggyőződésből dolgozik, többet ér tíz másiknál, aki érdekből tesz valamit. „Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Vásárhelyi Forgatag szervező csapatában csak olyan embereket ismerek, akik hitből és meggyőződésből dolgoznak” – fogalmazott Portik Vilmos. Hozzátette, a Forgatag az az ünnep, amikor együtt ülünk egy teremben, sokan sok félék: dúshajúak és kopaszok, bajszosak és csupasz képűek, szemüvegesek és jól látók. Ez a Forgatag lényege, hogy egy asztalhoz tudunk kerülni sokan, sokfélék.

Soós Zoltán főszervező azt hangsúlyozta, a Vásárhelyi Forgatag immár a legpirosbetűsebb ünnep a marosvásárhelyi magyarság életében. „Ez 500 évre nyúlik vissza, amikor Mátyás király országos vásártartási jogot adományoz a városnak. Ez a hagyomány újra feltámadt egy lelkes csapatnak köszönhetően, s úgy hozta a sors, hogy én is részes lehettem” – fogalmazott a rendezvényről Soós.

Kelemen Hunor az RMDSZ országos elnöke azt emelte ki, hogy a Forgatag mindenek előtt a magyar kultúra ünnepe. „Ünnep, mert értékekről, értékteremtésről, értékmentésről, újról és régiről, azok szintéziséről szól. Számvetés is, felmutatása annak, amit a különböző műfajok és művészeti ágak alkotói „asztalra” tettek. Jó látni azt, hogy szellemiekben gazdagodunk, hogy évről-évre többek leszünk” – jegyezte meg Kelemen. Az RMDSZ elnöke úgy véli, bár a Forgatagot úgy emlegetik, mint a marosvásárhelyi magyar napokat, az itt élő magyar embereknek minden nap magyar nap. Az Erdélyben élő magyar emberek életében két ünnep között a magyar hétköznapok állnak.

A Vásárhelyi Forgatag a marosvásárhelyi magyar közösség legnagyobb rendezvénye, ezért örülök, hogy újra együtt lehetünk – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg ünnepi beszédét Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. Elmondta, jövőre ünnepli az ország Erdély Romániához való csatlakozásának 100. évfordulóját, így a következő egy év nehéz időszak lesz az erdélyi magyarság számára. „Mindannyiunknak arra kell törekednünk, hogy a következő év ne arról szóljon, hogy háborúzunk vagy veszekedünk román barátainkkal vagy ismerőseinkkel.” Hozzátette, ha azt szeretnénk, hogy Erdélyben 100 év múlva is legyenek magyarok, akkor amellett, hogy erősítjük a közösség gazdasági erejét, színvonalas magyar nyelvű oktatást biztosítunk, odafigyelünk a hagyományok és a kulturális örökség védelmére, támogatni kell a Vásárhelyi Forgataghoz hasonló kulturális eseményeket is, amellyel a közösségi identitás is erősödik.

Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke gratulált a szervezőknek, akik minden kishitűséget félretéve útjára indították a Forgatagot, fontos lépés, mert nosztalgiázhatunk és álmodozhatunk, tervezhetünk napestig, ha nincs meg a bátorság, hogy tovább lépjünk a tervezés fázisába. „Kell ez a rendezvény mint megerősítés ebben a városban, ahol a magyar közösség tagjai gyakran érzik kiszorítva magukat, ahol másodrendűnek tekintik őket” – vélekedik az MPP elnöke, aki reméli eljön az az idő, amikor nem kell alternatív városnapokat szervezni a magyaroknak és románoknak.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke szerint a Szent László Napok, Kolozsvári Magyar Napok vagy Vásárhelyi Forgataghoz hasonló rendezvények tartalmat adhatnak a nyárnak és tartalmas szórakozást minden erdélyi magyar fiatalnak és azoknak, akik lélekben fiatalok. „Marosvásárhely mindig is egy büszke, megátalkodott lokálpatrióta városlakók városa volt: értékteremtő, értékmegtartó, értékmentő. A Forgatag ezt bizonyítja, immár ötödik esztendeje” – fogalmazott a Néppárt alelnöke.

Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlésének elnöke megjegyezte, öröm számára újra a Kultúrpalotában lenni, amely – mint fogalmazott – „a székely-magyar szellemiségnek egy fantasztikus lenyomata”. Hozzátette, örül, hogy a szervezők lehetőséget teremtettek arra, hogy újra felélénkítsék a kapcsolatot Szabolcs-Szatmár-Bereg és Maros megye között.

„Köszönettel vettük és nagy szeretettel teszünk eleget a felkérésnek, hogy Nyíregyháza legyen idén a Vásárhelyi Forgatag díszvendége” – szólt a hallgatósághoz Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. Elmondta tartalmas programokkal készültek a Forgatagra, és olyan nem titkolt szándékkal, hogy Nyíregyházára csalják a vásárhelyieket. „Vegyék úgy, hogy minden vásárhelyi, Marosvásárhelyi környéki forgatagi résztvevőt meghívunk Nyíregyházára. S ezt azért tesszük, mert hisszük azt, hogy ápolni kell a kapcsolatokat, de az igazán fontos mégis az, hogy a közösségek tagjai is ellátogatnak egymáshoz.”

A megnyitó beszédek sorát Dr. Mernyei Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára zárta, aki elmondta, „a Vásárhelyi Forgatag olyan rendezvény, amely erős közösséggé kovácsolja a város polgárait, de ezen túlmenően hazahívja az elszármazottakat is. Olyan rendezvény, amely megszólítja a magyarságot és élő közösséget épít… a nemzet öntudatát erősíti. Erős magyar öntudatra pedig mindnyájunknak szüksége van.” Mint mondta, a magyar kormány számára a világ magyarsága egyetlen közösséget alkot. Ennek megfelelően felelősségtudatuk az egész Kárpát-medencére kiterjed. A magyar kormány hisz az összmagyar összefogásban, a nemzeti egységben. Végezetül hozzáfűzte, az 5. Vásárhelyi Forgatag igazi, valósi sikertörténet, és megtiszteltetés számára, hogy részt vehet ezen.

A beszédek után különleges zenei kalandozásban vehettek részt az érdeklődők, amelyen Zséda és a Kvartet muzsikált, a saját slágereken kívül olyan dalok is felcsendültek, melyek egyedi hangszerelésben kapnak új köntöst, és kimondottan kedvesek az énekesnő számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!