Erdély hírei

2017.08.22. 19:59

Átadták a szatmárnémeti Studium Szolgálati Lakásokat

„A fiatalok ezentúl elgondolkodhatnak azon, hogy van-e értelme elhagyni a szülőföldet.” – mondta hétfőn Szatmárnémetiben Potápi János Árpád, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Studium Szolgálati Lakások átadóünnepségén, amely a 16. Partiumi Magyar Napok programsorozatának részét képezte.

„A fiatalok ezentúl elgondolkodhatnak azon, hogy van-e értelme elhagyni a szülőföldet.” – mondta hétfőn Szatmárnémetiben Potápi János Árpád, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Studium Szolgálati Lakások átadóünnepségén, amely a 16. Partiumi Magyar Napok programsorozatának részét képezte. Az ünnepségen a helyi elöljárók mellett jelen volt dr. Vass Levente a Studium ­– Prospero Alapítvány elnöke, Maros megyei képviselő, valamint Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A marosvásárhelyi székhelyű Studium – Prospero Alapítvány 2014 márciusában tette le a Szatmárnémeti Studium Szolgálati Lakások alapköveit, az épületegyüttes az Eugen Ionesco utcában épült a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Studium Állandó Támogatók támogatásával, mintegy 400 ezer euróból. Szatmárnémetiben dolgozó szakorvosok, gyógyszerészek, valamint művészeti területen dolgozó fiatal szakemberek pályázhatnak ingyenes lakhatásért, a rendelkezésre álló három kétszobás és három egyszobás lakás valamelyikéért.

„Óriási jelentőségű az ilyen lakások építése, mert tudjuk, hogy milyen helyzetben van az egészségügy, elsősorban annak köszönhetően, hogy a fiatal orvosok elhagyják Erdélyt, elhagyják a Karpát-medencét. A jobb fizetések reményében Nyugat-Európában vagy a tengeren túlon keresnek munkát. Ha ilyen lakásokat tudunk építeni, ilyen életkörülményeket tudunk családoknak nyújtani, akkor azt gondolom, hogy sokan elgondolkoznak azon, hogy van-e értelme elmenni, főleg ha még jó fizetéseket is tudunk biztosítani.” – mondta Potápi János Árpád államtitkár, aki szerint meg kell tenni mindent, hogy a nemzeti összefogás létrejöjjön és akkor hatalmas eredményeket lehet elérni. A Stiudium Szolgálati Lakások is ezen eredmények sorát erősítik, hiszen 2015 novemberében Sepsiszentgyörgyön avattak lakásokat és nemsokára pedig Csíkszeredában fognak.

Kelemen Hunor, szövetségi elnök az ünnepségen megköszönte a magyar állam támogatását, kiemelve, hogy az elmúlt években érezhető és látványos változások történtek a nemzetpolitikában, amelyre minden magyar embernek szüksége van.

„A nemzetpolitika legfontosabb pillére, mindig is az identitáshoz volt köthető. A nyelvhez, a kultúrához, a valláshoz. A legfontosabb identitási elemekhez. De ha leragadnánk csak ezeknél a kérdéseknél, akkor azt gondolom, hogy a 21. században, nehezebben tudnánk nemzetként létezni. Az elmúlt években azt láttuk, hogy a magyar kormány a nemzetpolitikáját kibővítette és sokkal tágabb térben értelmezi, beleértve azt a gazdaságfejlesztő programok hosszú sorozatát, amelyet elindított. Ha az olyan típusú beruházásokat nézzük mint ez a lakásegyüttes, akkor egyértelmű, hogy váltás történt. Az ilyen típusú beruházások biztosan az új nemzetpolitikának a részét képezik.” – mondta a szövetségi elnök, aki szerint az orvosképzésben nagyon fontos az, hogy akik diplomát szereznek, azok itthon maradjanak, mivel nagy a szakemberhiány. Elmondása szerint utánpótlást kell biztosítani, de ehhez kellenek az olyan közösségek is amelyek megteremtik azokat a jóértelemben vett minimális feltételeket, amelyek révén a fiatal szakember el tudja képzelni az életét itthon.

Szatmárnémeti polgármestere Kereskényi Gábor és Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is köszönetet mondott a támogatásért, hiszen ezzel elindult egy közösségépítő folyamat Szatmárnémetiben. Az elöljárók elmondása szerint meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek révén haza tudják csalogatni a fiatal szakembereket. A polgármester szerint a munkának távolról sincs vége, ez egy kezdeti lépés, abban a tekintetben, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk a fiatal művészeknek, orvosoknak, gyógyszerészeknek. A Szatmárnémeti Studium Szolálati Lakások egy jelentős kezdeti lépés és támogatás abban, hogy a fiatal szakemberek itthon maradjanak, hiszen nagy szükség van a felkészült munkaerőre. Dr. Vass Levente, a Studium – Prospero Alapítvány elnöke is köszönetet mondott a beruházások támogatásáért és reményét fejezte ki abban, hogy ez a kezdeményezés a jövőben is hasonló sikerekkel folytatódni fog.

Főtámogatók:

Tarr Beton, Gemelli, Autonet, Farmacenter, OTP Bank

Arany fokozatú támogatók:

Ecomatrix, Catena, Transpink Cégcsoport, Promomix, Arnisol, Igazi Tiltott Sör, CBA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!