Erdély hírei

2017.07.12. 16:28

Identitáskeresés

A 2016-ban készült Bereczki Csaba rendezésében a „Soul Exodus” című film öt észak-amerikai klezmer zenész útját követi nyomon.

A 2016-ban készült Bereczki Csaba rendezésében a „Soul Exodus” című film öt észak-amerikai klezmer zenész útját követi nyomon.A produkció szereplői Amerikában születtek, nevelkedtek, élnek. Szüleik, nagyszüleik Kelet-Európában éltek, a pogromok elől menekültek, telepedtek le Amerikában. Lévén, hogy 4.-5. nemzedék tagjai, a klezmer- zenén keresztül keresik a gyökereiket. Az öt zenész nyugatról keletre ment, tehát fordított exodusról van szó. New Yorkba, Párizsba, Berlinbe, Budapestre, Nagyváradra, Moldovába vezet az útjuk. A városokon áthaladva, zenélnek, a klezmer zenét és a saját produkciójukat mutatják be. Saját identitásukat, gyökereiket keresik. A film főszereplője a The Brothers Nazaroff nevű klezmer zenekar. Az öttagú formáció tagjai- Michael Alpert, Daniel Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Ment- tengerparton, hajón, az utcán, a templomban, különböző helyeken zenélnek. Vidámságot, életörömöt sugároznak.

A film alkotói

Rendező, forgatókönyvíró: Bereczki Csaba. Producer: Sándor Pál. Operatőr: Nemes Tibor. Vágó: Lemhényi Réka. Zene: Brothers Nazaroff.

A rendezőről

Bereczki Csaba (1966, Margitta) magyar rendező, forgatókönyvíró, producer Nagyváradon nevelkedett, ahol érettségizett. 1987-ben áttelepedett Magyarországra. Budapesten a Színház és Filmművészeti Egyetem filmrendezői szakán végezte tanulmányait. Majd ösztöndíjasként a párizsi FEMIS főiskolán tovább képezte magát. 2005-ben, a Duna TV számára az Életek éneke című, 9 részes tv- sorozatot készített, melynek központi témája az erdélyi népzene volt. A „Soul Exodus” című film a zsidó identitás világába nyújt betekintést.

Kolozsváron a „Soul Exodus” című filmet a 16. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be. A filmvetítést követő közönségtalálkozón maga a rendező is részt vett. Bereczki Csaba a klezmer- zenéről, a filmötletének keletkezéséről beszélt.

Az identitás

Bereczki Csaba a közönségtalálkozó alkalmával elmondta, hogy 2002-től foglalkozik az identitás kérdésével. Személyes vonatkozású a téma, hiszen elhagyta az országot, majd Magyarországon telepedett le. Később ösztöndíjasként Franciaországban tanult, ahol jelenleg él. Az identitás kérdését a zene segítségével mutatta be. A klezmer- zene a 19. században-Oroszországban jött létre az akkori haszid zsidó közösségben. De a pogromok és a holokauszt következtében Európában eltűnt. Majd a 70-es-80-as években, Kelet- Európában újra felfedeztek, divatba jött. Nálunk ’89-után újraéledt. „Általában mindenkit érint az identitás, az identitáskeresése, a bizonytalanság. Soul Exodus zenészeit komolyan jellemzi az identitáskeresés, nem véletlenül hagyták ott Amerikát.”- mondta a rendező. „ Mindenkiben meg van a belső zsidó”. Bereczki Csaba beszélt arról, miért rendezte a filmet. „ Az volt a célom, hogy a film jókedvűen, nyíltan, tabuk nélkül, természetesen beszéljen a zsidóságról, az identitásról, a világról.”

Mint mondta, Nagyvárad a film egyik színhelye. Azért választotta, mert szülővárosa, másrészt a második világháború előtt jelentős számú zsidó közösség élt ebben a városban.

A film szereplői Amerikában élő 4.-5. nemzedék tagjai, akik szabadabban beszélnek az identitásukról, mint mi- fogalmazta meg a rendező. Az útjuk során a zenészek élményüket, gondolataikat a zene segítségével fejezték ki.

A rendező a filmet Daniel Kahn, Berlinben élő zenész, színész és író „Inner Emigration” című dalával fejezte be, amely a produkcióját is inspirálta.

A „Soul Exodus” című zenés dokumentumfilm a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült. 2017-ben, a Bereczki Csaba által rendezett filmet a Magyar Filmakadémia a Legjobb dokumentumfilm díjával tüntette ki. Az egyik legnevesebb lengyel filmfesztiválon, a Lubuskói Nyári Filmnapokon, külön elismerésben részesült.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!