Erdély hírei

2017.05.09. 12:15

5 próbálkozás az együttlétre

Sinkó Ferenc rendezésében került sor a „Hormon” című előadás bemutatójára a Kolozsvári Magyar Színház Stúdiótermében.

Sinkó Ferenc rendezésében került sor a „Hormon” című előadás bemutatójára a Kolozsvári Magyar Színház Stúdiótermében.

Figyelemfelkeltő a produkció címe: „A hormon kémiai hírvivő molekula. Maratonfutó hírnök, aki az egyik idegsejttől a másikig, illetve az izom- vagy mirigysejtekig szállítja az üzenetet. Az üzenetátadás után a sejtekben lebontódik vagy kiürül a szervezetből.” Alcíme: „5 próbálkozás az együttlétre”, amely az előadás lényegére, varázsára utal. Az együttlét hangulatáról, az egymásra figyelésről szól. A rendező az előadást inkább lineáris történet nélküli színházi installációnak nevezi, mint színházi produkciónak. „ A Hormon installációt, zenét és mozgást egyesítő próbálkozás az előadók és a nézők együttlétére.” Ebben a folyamatban az emberek között sajátos kapcsolatok alakulnak ki, sajátos, egyedi életérzések keletkeznek. Joggal vetődik fel a kérdés, miért? „Hallgatjuk mások beszélgetését, egymással kölcsönhatásba lépő és magányos testeket figyelünk meg, és elnézünk embereket, akik megpróbálnak velünk, a nézőkkel is közösséggé válni. ”A közösség tagjai érzékelik az együttlét pozitív hatását. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a közösség egyik vagy másik tagja nem érezheti magát magányosnak.

Az előadás különlegessége

Adorjáni Panna dramaturg szerint az előadás azt a folyamatot kíséreli meg körül járni, amely során- a nézőkből, játszókból álló- közösség tagjai egymás megértésére, az együtt létezésére törekednek. Carmencita Brojboiu díszlettervező szerint az installáció idő nélküli tér. A szabadság érzetét váltja ki. A színészek számára is igazi kihívást jelent ez az alkotófolyamat, amelyben az előadás a saját, személyes jelenlétükre épít.

Alkotók, szereplők

Rendező: Sinkó Ferenc. Dramaturg: Adorjáni Panna. Rendezőasszisztens: Balázs Nóra. Díszlettervező: Carmencita Brojboiu. Jelmeztervező: Bocskai Gyopár. Hang: bhkata. Videó: Radu Bogdan. Alkotótárs: Albert Csilla. Speciális effektek: Borsos Levente.

Előadják: Francisco Alfonsín, Buzási András, Dimény Áron, Laczó Júlia, Orbán Attila, Ötvös Kinga.

2002-től, Sinkó Ferenc a Kolozsvári Színház tagja. A Groundfloor Group alapító tagja, koreográfusa, rendezője. 2008-tól a Színház és Televízió kar színművészet szakán tanársegéd. Számos előadásban dolgozott koreográfusként. A Kolozsvári Színházban sikert aratott Sinkó Ferenc rendezésében, a “# hattyúdal” című produkció.

A Kolozsvári Magyar Színház vezetőségének érdeme, hogy teret ad a színházi kísérletezésnek is.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!