Erdély hírei

2017.04.20. 12:16

AGFI-sajtóközlemény: válasz az RMDSZ április 19-i állásfoglalására

Sajtóközleményben reagált az RMDSZ április 19-i állásfoglalására a Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért/Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI).

Sajtóközleményben reagált az RMDSZ április 19-i állásfoglalására a Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért/Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI).

1. Az AGFI egy független jogvédő szervezet, mely jogi szempontok mentén az objektivitás, szakmaiság, arányosság és transzparencia jegyében kezdeményez jogi eljárásokat és fogalmaz meg szakmai álláspontokat.

2. Elutasítjuk, hogy az objektív kritikát bomlasztó “ujjal mutogatásnak”, a közösség elleni gáncsoskodásnak minősítse az RMDSZ. Az “összefogás” a nyelvi jogok objektív, szakmai megközelítése mentén kell megvalósuljon.

3. Az AGFI fenntartja álláspontját, mely szerint az RMDSZ korábbi üzeneteivel ellentétben a módosított egészségügyi törvények nem keletkeztetnek új nyelvi jogokat.

4. Az AGFI az RMDSZ április 19-i közleménye ellenére, nem becsülte le a törvénymódosítás fontosságát, hanem a félrevezető kommunikációt kifogásolta. Ezt bizonyítja április 18-i közleményünk legutolsó bekezdése is:

“Mindezek ellenére az AGFI a vizsgált törvénymódosításokat figyelemre méltónak tartja, még ha azok nem is eredményezik a nyelvi jogok bővülését. A romániai jogalkotó ugyanis először állapított meg a 20%-os etnikai küszöbön túl egy alternatív, 5000 fős küszöböt is, amire várhatóan könnyebben lehet majd hivatkozni az esetleges további jogszabály módosításokkor.”

5. Az RMDSZ állásfoglalásában található tárgyi tévedésekre nem kívánunk reagálni.

2017. április 20., Kolozsvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!