Erdély hírei

2016.12.16. 10:48

Sikeres, hangulatos, hasznos gazdasági vetélkedő

A Báthory István Elméleti Líceum, a Szabadság és a Napsugár szerkesztőségével közösen szervezte meg a Vállalkozz! nevű gazdasági vetélkedőt az 5.-8. osztályos diákok számára.

A Báthory István Elméleti Líceum, a Szabadság és a Napsugár szerkesztőségével közösen szervezte meg a Vállalkozz! nevű gazdasági vetélkedőt az 5.-8. osztályos diákok számára.

A hatodik alkalommal megrendezett kétfordulós megyei  szintű verseny célja, hogy hozzájáruljon a tanulók vállalkozói szellemiségének, gazdasági kultúrájának kialakításához, fejlesztéséhez. Az Erdélyi közéletű napilapban megjelent versenyfelhívás, valamint az iskolákhoz eljuttatott verseny-anyag a diákság körében nagy érdeklődést váltott ki.A diákok maguk is értesítették egymást a  vetélkedővel kapcsolatos  tudnivalókról. Az immár hagyományossá vált vetélkedőre 52 háromtagú csapat jelentkezett (összesen 156 diák).

Diákszemmel az okostelefon használatáról

A vetélkedő első szakaszában a csapatoknak az okostelefon használatára vonatkozó kérdésekre kellett válaszolniok. A fiatalok jól tájékozódnak az információs társadalom világában. Vonzzák őket az új technikai eszközök, többek között az okostelefonok. A kérdésekre adott válaszokból kiderült,  hogy sok ismeretük van ezzel kapcsolatban. Érzékelik az okostelefon használatának előnyeit , de a hátrányait is. A Báthory- Líceum villámposta címére elektrónikus úton eljuttatott bejelentkezési lapokat a diákok 99%-a helyesen töltötte ki. Tartalmazta a szervezők által megfogalmazott 5 kérdésre adott válaszokat is. Kérdezd meg öt osztáltársadat, hogy ki, mire használja az okostelefonját? kérdésre adott válaszokból idéznék: „ Az öt megkérdezett osztálytárs az okostelefont beszélgetésre, üzenetküldésére, Whats -App-on keresztül kommunikál  az ismerősével, az Interneten való böngészésre, facebookozásra, emailezésre, óraként, iránytűként, a gps funkció tájékozódásra használja.”( Csak csajok csapat, János Zsigmond Unitárius Kollégium). „Fényképezésre, játszásra, selfie-zésre,  információszerzésre, videófelvételek megtekintésére, közösségi oldalakra használja.” (Minionok csapat, Báthory-Líceum). A másik kérdés: Történt-e veled olyan, hogy túl okosnak bizonyult a telefon, és zavart? Ha igen, milyen körülményrek között? Sokan igenlő választ adtak. „Amikor új volt a telefon, nagyon sok ikonról, appról nem tudtam, hogy mit jelent… Bementem a beállításokhoz és az új csengőhang helyett majdnem teljesen letöröltem mindent a telefonról. Az sms írás is gondot okozott, nem tudtam kikeresni az ismerősőket, illetve nehezen tudtam új számokat elmenteni, mert nem tudtam a lépéseket.” (Bad Boys csapat, Tordaszentlászlói Általános Iskola). A csapatok azokostelefon multifunkcionális jellegét emelik ki. Vannak-e hátrányai az okostelefonnak? kérdésre a csapatok egyértelműen igenlő választ fogalmaztak meg.„ Sok időt elrabol. Szervezetünkre káros sugarakat bocsájt ki. Halláskárosodást okoz, ha zenét hallgatunk rajta. Az emberek beszélgetés helyett, ezt a kapcsolattartást választják.  Mindig ellenőrizhető vagyok. Sokszor zavarnak a hívások.” (Észlények, a tordai „Jósika Miklós Elméleti Líceum). A Minionok csapata így fogalmazott: „ Az okostelefonok hátrányai közt mindenképp felsorolandó, hogy a gyerek helyett, olyan problémákat is meg tudnak oldani, amelyek elvégzése a gyerek kötelessége lenne. Ilyenek a komplexebb matekfeladatok. Régen a telefonok, csak a négy alapműveletet voltak képesek elvégezni, ma viszont a gyökvonásól a hatványemelésig mindenre képesek, így nagy kísértésbe kergetve a házi feladatot oldó tulajdonosokat. A másik hátrány a közösségi oldalak túlzott használata. A mai fiatalok, kissé túlzásba esnek a Facebook, Instagramm vagy Twitter használatával, így kimaradva egy csomó élményből, amit átélni kell, nem kiposztolni.”

Képzeletbeli nyári táborozás költségéhez való hozzájárulás

A Vállalkozz! verseny döntőjét december 9.-én tartották a Báthory-Líceum dísztermében és a 42-es teremben. A csapatok a fabatkát használták, ami a játék pénzneme volt. A játékvezetői szerepet Szilágyi Judit, a Báthory-Líceum igazgató- helyettese (díszterem) és Timár Ágnes, az intézmény igazgatója töltötte be (42-es terem).

A verseny második szakaszában a versenyző csapatokat egy képzeletbeli  nyári, négy napos  hegyvidéki táborozásra  hívják. A csapatok megkapták a verseny feladatot:„Erre minden csapat otthonról kapott egy bizonyos pénzösszeget, amely nem volt elég a táborozás költségeinek fedezésére. A családok jövedelme különböző nagyságú. Egy csapat kiadása a négy napra 600 fabatka. Sorsolással minden csapat olyan összghez jut, ami 600 fabatkánál kevesebb (400 és 450 fabatka), amit munkával kell kiegészíteni a táborozás idején. Lehet turistajelzéseket készíteni, és kihelyezni az ösvények mentén, amiért a mendékházi turistaközpont fizet, lehet faasztalt és padot készíteni, lehet gombát és erdei gyümölcsöt (szedert, málnát, áfonyát) szedni és eladni a begyűjtőközpontnak.” Induláskor minden csapat erőpontokat kap, összesen 10 darabot, amiből naponta 2-t vagy 3-t lehet felhasználni. Az időjárás függvényében végezhetik a különböző munkákat.

A vetélkedő során táborparancsnokság és a turistaközpont, illetve begyűjtőközpont működött, ahol értékesíteni lehetett az előállított „termékeket”, fizetni a tábori díjat. A rendezvény sikeréhez hozzájárultak azok a tanárok, akik bekapcsolódtak a vetélkedő lebonyolításába: Andor Enikő, Darvai Éva, Fejér Julianna, Makó Katalin, Mezei Edit, Szilágyi Csilla, Vincze Csilla, Zágoni Melinda (Báthory- Líceum), Bucur Tünde ( János Zsigmond Unitárius Kollégium), Nyakas Magdolna (Octavian Goga Általános Iskola), Goga Sarolta ( Kolozsvári Zenelíceum), Szakács Katalin (Magyarkapusi Általános Iskola),  Kovács Levente (Tordaszentlászlói „Borbély József” Általános Iskola). Az adatok számítógépes feldolgozását  informatikusok végezték: Nagy Örs (Báthory- Líceum) és Domokos Dorottya (Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem).

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, mert a versenyzők igényes munkát végeztek. Meg kellett  határozza, hogy melyek a legjobb, a legkreatívabb csapatok. A vetélkedő zsűrijének tagjai voltak: Ördög Béla (a zsűri elnöke, Szabadság), Újvári Ildikó (Szabadság főszerkesztője), Imecs Veronka (közgazdász, Napsugár), Prahoveanu Enikő Amália (Agrosel Kft.), Mohacsek Orsolya (Deco Center Kft.), Káptalan Erna (tanár), Páll Gyöngyvér (szaktanár).

Díjazott csapatok

Az a csapat lett a nyertes, amelyik összesen a legtöbb pontot érte el, és a legtöbb pénzt tudott megszerezni a 600 fabatkás táborozási költség felett.

Első díj (240 lej): Napsugár (Lőrinczi Réka, Nagy Ecsedi Helga, Orbán Emese Enikő, Báthory- Líceum). A második díj (180 lej): Észlények ( Fina Ágota, Mihályfalvi Csongor, Máthé Ditmár- Tordai „Jósika Miklós”Elméleti Líceum). Harmadik díj (120 lej): Lázadók (Hegyesi – Vinkovics Tamás, Sóos Dávid, Székely Balázs- Báthory- Líceum).

A Báthory- Líceum Szülői Szövetségének különdíja (120 lej): J.K.P.H.D csapat (Sárosi Ágnes, Hanna Rebecca, Domokos Anna Orsolya- János Zsigmond Unitárius Kollégium).

Két magánszeméy, Csomafáy Ferenc és Imecs Zoltán külön díjat adományozott a legkreatívabb csapatnak(100-100 lej): Kid Bid (Müller Tibor, Radó Áron, Vörös Ádám- Apáczai Csere János Elméleti Líceum) és a Bad Boys csapatnak (Kajcsa Mónika, László Réka, Nagy Anna- Tordaszenlászlói „Borbély József” Általános Iskola).

A Szabadság és a Napsugár szerkesztősége 3-3 ajándékcsomaggal jutalmazta a legigényesebben fogalmazó csapatokat. Az első szakaszban szépen dolgoztak. Olvasható, szellemes válaszokat adtak- mondta Újvári Ildikó. A Szabadság szerkesztősége akövetkező csapatokat jutalmazta:Cégvezetőnők ( Ferencz Emese, Józsa Rebeka, Tóbiás Anett- Ingrid(Báthory- Líceum), Delfinek ( Frinkuj Boróka, Kolcsár Evelin, Mayer – Kinczler Ella- János Zsigmond Unitárius Kollégium), Hal (Boros Tamás Attila, Szabó László, Venczel Hanna- JZsUK).

A Napsugár szerkesztősége ajándékcsomaggal jutalmazta a következő csapatokat:  Vállalkozók vállalata (Buday Réka, M. Fábián Beatrix, Végh Antónia- Báthory -Líceum), Dreisten( Fazekas Boglárka, Irsay Edina, Németh Mira- Báthory- Líceum), The Littles Traders ( Albert Erik, Budai Róbert, Jakab Zsolt- Báthory- Líceum).

A verseny támogatói: Agrosel Kft., Báthory–Líceum, Báthory Szülői Szövetség, Copyland Kft., Deco Center Kft., és két magánszemély.

A 6. alkalommal megszervezett „Vállalkozz” nevű verseny során  a diákok betekintést nyerhettek a vállalkozók világába, érezték, hogy a „piac” igényeit, a kereslet- kínálat közti viszonyt ismerni kell. Fontos a kockázat felmérése is, ennek függvényében hozhatnak döntéseket. A jó hangulatú vetélkedő lebonylításában segítséget nyújtott a Báthory- Líceum 10 diákja is: Vér Renáta, Petri Andrea (XI. oszt.), Berkeczi Áron (IX. B), Vinczellér Attila, Bobocea Erik (IX. A), Sallai Márk, Bíró Dániel(IX. B),Kovács Dávid, Péter Szabolcs, Pap Róbert (X. A).

Élménybeszámolókból

A gazdasági vetélkedő zárómozzanatát az élménybeszámolók megírása jelentette. A résztvevők sikeresnek, pozitíván értékelték a rendezvényt, amelyen több mint 150 gyermek vett részt.A „Örülök, hogy résztvehettünk ezen a versenyen, egy élményt jelentett számunkra, tele izgalommal, és új tapasztalatokkal. Jó volt látni, hogy pozitívan állnak a munkánkhoz. Egész végig jó hangulatban dolgoztunk, megtanultunk együttműködni”- írja a Fekete párduc csapat (Sigismund Toduță Zenelíceum). „A mi csapatunk benyomása a Vállalkozz! című versenyről az, hogy ezáltal a korunkbeli gyerekek megtapasztalhatják , hogy mivel jár az üzletelés, pénzszerzés, jövedelemszámítás. Rendkívül jó ötlet. Ezenkívül a verseny kivitelezése izgalmas és jó volt. A szabályok érthetőek, egyértelműek voltak, nem jelentettek problémát. A mi csapatunk számára ezen versenyen való részvétel igazán izgalmas, tanulságos és hasznos volt. Reméljük, hogy munkánk eredménnyel is járt, de ezenkívül  már maga a részvétel is megérte. Köszönjük!”- (J.K.P.H.D csapat, János Zsigmond Unitárius Kollégium).

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!