Erdély hírei

2016.11.20. 19:00

Rekordot döntöttek az idei KÁMFOR-on!

Közel 250 résztvevő volt jelen 2016. november 11-13. között Kolozsváron szervezett Kárpát-medencei Fiatal Közgazdászok Találkozóján, ahová nem csak Erdélyből, hanem Magyarországról és Vajdaságból is érkeztek vendégek.

Közel 250 résztvevő volt jelen 2016. november 11-13. között Kolozsváron szervezett Kárpát-medencei Fiatal Közgazdászok Találkozóján, ahová nem csak Erdélyből, hanem Magyarországról és Vajdaságból is érkeztek vendégek.

Pénteken egy borkóstolóval kezdődött a konferencia, amelyet a Univers-T Hotelben tartottak meg, Bóné Tibor és a Transilvania Wine School jóvoltából.

Szombaton érdekesebbnél érdekesebb előadásokon vehettek részt a jelenlévők, nem csak a plenáris ülésen, hanem marketing, vállalkozói történetek, tőkebevonás és trendek szekciókban is.

A plenáris előadásokon Dr. Kerekes Kingától hallhattunk a munkaerőpiaci helyzetről azt latolgattuk, hogy munkahelyet vagy munkaerőt nehezebb találni. Molnár Attila arról beszélt, hogyan tudunk racionális döntéseket hozni, illetve mérföldköveket állítani magunknak, a saját vállalkozásunkban. Dr. Törőcsik Mária trendkutató a Z-generáció jellemzőiről, a vásárlási szokások változásairól, a fogyasztói magatartások evolúciójáról, trendekről és ellentrendekről, illetve a megatrendekről osztotta meg velünk gondolatait, majd Miklós István a Bitcoin-ról mesélt nekünk- mi is ez a sokak számára ismeretlen fizetőeszköz, hol, hogyan használhatjuk fel, mik az előnyei és hátrányai- illetve a Bitcoinnal kapcsolatos termékekről.

A Trendek szekcióban Kolumbán Dávidtól megtudtuk, hogyan fér össze a gumicsizma a vasalt inggel, hiszen van egy optika üzletlánca és egy mangalica farmja is, ahol ő maga gondozza az állatokat, egészen addig, hogy a táplálékot is ő termeszti nekik. Csepeti Ádám az innovációról és kutatási fejlesztésekről beszélt nekünk, illetve arról, hogy különböző cégek mennyit költenek erre. Kelemen Attila, az OTP Bank Románia marketing vezetője pedig öt koncepciót mutatott be számunkra, amelyek közül az egyik a bank új arculatának alapja lesz, illetve kifejtette, hogy a trendek lényege, hogy folyamatosan változnak, általában 3-4 éves ciklusok vannak, aminek hatása, hogy ma egyáltalán nem számít, mi volt 4 évvel ezelőtt.

A Marketing szekcióban Nagy Gábor SEO specialista és online marketing tanácsadó a marketingeszközök csoportosításáról, ezek kiválasztásának módszereiről mesélt a résztvevőknek. Birtha Attila online marketing szakember, a proClick alapítója interaktív előadásában a digitális és az offline világ közti különbséget, ezek előnyeit és hátrányait mutatta be. A résztvevőket bevonva a gyakorlatban használt leghatékonyabb online marketing stratégiákat mutatta be. Lévai Richárd próbára tette képzelőerőnket: mi lenne, ha az internet funkcióit a Facebook váltaná fel? Rengeteg eszközt biztosít a közösségi háló a vállalkozásoknak, már a vásárlás platformon belül történő lehetőségét is felajánlva, így elmondása szerint ez a feltételezés akár valósággá is válhat a jövőben.

A Tőkebevonás szekcióban Héjja Szabolcs a kezdő vállalkozások veszélyeiről beszélt és arról, hogy mire érdemes odafigyelni elsősorban a siker érdekében. Miklós István elmondta, hogy az ICO a Bitcoin nyomán kezdett el lépkedni. A bitcoin a startup tervek érvényesítésében segít, egy jó tőkebevonási lehetőség a vállalkozásoknak. Parajdi Borbála a pályázatírás és projektkivitelezés útvesztőiről, pályázati lehetőségekről, beszélt nekünk. Megtudtuk, hogy mitől lehet sikeres egy pályázat, hogyan kell azt elkészíteni, hogy nagyobb esélyekkel jussunk támogatáshoz.

Utolsó szekciónk a Vállalkozói történetek volt, ahol Szesztay Péter saját tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel, illetve hasznos tanácsokat és tippeket javasolt az új vállalkozásba kezdeni vágyóknak. A fiatal vállalkozó elmesélte, hogy ő már egyetemi évei alatt elkezdett vállalkozni, részletezte, hogyan érdemes belevágni egy új vállalkozásba, milyen kérdések alapján kell elindulni.

Sepsey Barna elmondta, hogy szerinte nem az egyetem az egyetlen út egy vállalkozás fele, nem érzi úgy, hogy az lett volna jövőjének alapja, viszont azt tanácsolta mindazoknak, akik valóban egyetem helyett már vállalkozásba szeretnének kezdeni, hogy legyen egy mentoruk, egy szakmában tapasztalt ember, aki segíti őket. Azt tanácsolta, hogy el kell kezdeni, mert igazából folyamatában derül ki, hogy az ötlet működik-e, sikeressé tud-e válni. Sztanó Csaba személyes szakmai tapasztalait osztotta meg velünk. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb egy vállalkozás során a legjobb szakemberek megtalálása mindenre, ezek motiválása, a szakmai kapcsolatok kiépítése és fenntartása.

A szombati napot egy gálavacsora zárta, amelyet buli követett a kincses városban.

Érdemes a Facebook-képalbumunkban is mazsolázgatni, a legjobb pillanatokat újraélve!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!