Erdély hírei

2016.10.02. 13:51

Traviata a Kolozsvári Román Operában

La Traviatával kezdeni egy évadot az operaházban szerintem nem más, mint kifejezni azt az igényességet, mely jellemzi a Kolozsvári Román Nemzeti Opera vezetőségét.

La Traviatával kezdeni egy évadot az operaházban szerintem nem más, mint kifejezni azt az igényességet, mely jellemzi a Kolozsvári Román Nemzeti Opera vezetőségét.

Florin Estefan, az opera igazgatója sajtótájékoztató keretében a 2016-2017- es évad első bemutatójáról beszélt, ami nem más, mint az operairodalom egyik legkedveltebb alkotása. A Franciaországban élő, európai hírű, ambiciózus rendező, Nadine Duffaut a Kolozsvári Román Operában színre viszi Giuseppe Verdi halhatatlan „La Traviata” című operáját.

A címszereplő egy férfi központú társadalom áldozata

G. Verdi híres operája az ifjú Alexandre Dumas „A kaméliás hölgy” című önéletrajzi regényének a feldolgozása. A szövegkönyvet Francisco Maria Piave írta „A kaméliás hölgy” című  regény alapján, amely 1848-ban jelent meg. Verdi Traviata című operájának ősbemutatóját 1853-ban a velencei La Fenice Színházban tartották. Cselekménye a XIX. század közepén Párizsban és környékén történik. Az akkori gondolkodást tükrözi. Főhőse az egyik legfényűzőbben élő párizsi kurtizán, aki önzetlen szerelmével bizonyítja, hogy különb lehet, mint a polgári társadalom gazdag hősei. A traviata olasz szó, melynek jelentése az útról letért vagy tévútra került. A mostani kolozsvári rendezés ellenben új köntöst kapott. Nadine Duffaut a cselekményt átteszi a XX. századba, 1945-be. A helyszín Párizs déli felének egyik luxusszállodája, a Lutetia Hotel, aminek történelmi jelentősége van.  A második világháború idején, amikor Párizst a náci csapatok megszállták, a szálloda a gestapó rezidenciája volt. A második világháború befejezésével a koncentrációs táborból visszatérők számára kórházzá alakítják át. Nadine Duffaut elmagyarázta: „Azért választottam a második világháború végét, mert úgy gondoltam, hogy a partitúra teljesen megfelel ennek az időszaknak, hiszen 1945-ben még mindig hasonló módon írtak zenét, mint a „La Traviata” keletkezése idején. Számomra a címszereplő egy férfi központú társadalom áldozata, ezért történetnek kulcsa van abban a történelmi szövegkörnyezetben. Helyszínül azért választottam a Lutetia Hotelt, mert a története történelemmel telitett hely. Párizs német megszállása idején a gestapó központja volt.  A háború után a koncentrációs táborokból hazatértek számára jelentett kórházat.”

A darab rendezője Nadine Duffaut. Díszlettervező: Emmanuelle Favre. Jelmeztervező: Gérard Audier. Karmester: Gabriel Bebeșelea. Fénytervező: Philippe Grosperrin. Koreográfia: Dan Haja. Főbb szerepekben fellépnek: Diana Țugui (Violetta Valéry), Cosmin Ifrim (v.m. -Alfredo Germont), Florin Estefan (Giorgio Germont), Viktória Cormoș (v.m. – Flora Bervoix), valamint Oana Trîmbitaș, Eusebiu Huțan, Cristian Hodrea, Bogdan Nistor,  Petre Burcă, Tudor Demeter, Varga János, Alina Simona  Nistor. Közreműködik  a Kolozsvári Román Opera Zenekara, Énekkara és Balettkara.

Az emberi kapcsolatok hű megjelenítése

Florin Estefan, a Román Opera igazgatója örömét fejezte ki, hogy Nadine Duffaut másodszor rendez az Operaházban. Az elmúlt évadban „Werthert,” Jules Massenet négyfelvonásos operáját állította színre. Még dolgozott a rendezővel- mondta Florin Estefan. Az elmúlt évben, a Debreceni Színházban színre vitte a Traviata című operát, amelyben ő az apa szerepében (Giorgio Germont) lépett fel. Érdekesnek, különlegesnek tartja a szerepet, már az életkora miatt is.  A csodálatos díszlet a szólisták számára ideális. Nadine Duffaut hangsúlyozta, hogy baráti hangulatban, a művészek pozitív hozzáállásával eredményesen lehet dolgozni az operában. Gabriel Bebeșelea karmester szerint zenei szempontból nincs jelentősége annak, hogy a rendező darab cselekményét áthelyezte a XX. századba. Alfred Germont szerepét alakító Cosmin Ifrim kiemelte, Verdi a Traviatában az emberi kapcsolatokat, az emberi reakciókat, magát az életet tükrözi. A sajtótájékoztatón jelenlevő művészek örömüket fejezték ki, hogy együttműködhetnek Nadine Duffaut rendezővel és csapatával, számukra és a közönség számára kihívást jelent.

A 2016-2017-es évad programjából

Florin Estefan beszélt az elkövetkező hónapok újdonságairól, bemutatóiról. Október 31.-én, Ina Hudrea rendezésében Mikisz Theodorakisz „Requiem” című alkotásának bemutatóját tartják. Karmester: Adrian Morar. Díszlettervező: Valentin Codoiu. Decemberben Kürthy András rendezésében Vincenzo Bellini „A puritánok” című operáját mutatják be, vezényel Giuseppe Sabbatini. Díszlettervező: Valentin Codoiu. Balettelőadásra is sor kerül. A közönség Margherita című előadást láthatja. Fellépnek: Dan Haja és Andreea Jura balettáncosok.

Csomafáy Ferenc           

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!