Erdély hírei

2016.10.04. 17:15

Keresik a „Légy jó mindhalálig” musical gyermekszereplőit

Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója sajtótájékoztatón az évad bemutatóiról beszélt.

Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója sajtótájékoztatón az évad bemutatóiról beszélt.

2017 januárjában fogják bemutatni Béres László rendezésében Légy jó mindhalálig című musicalt, amely Móricz Zsigmond azonos című regénye alapján készült. Zenéjét Kocsák Tibor írta. A librettó Miklós Tibor munkája. A próbafolyamat 2016 októberében kezdődik. Mivel a darabban nagyszámú gyermekszereplő vesz részt, ezért szereplőválogatást szerveznek. A színház számára fontosak ezek a közösségi alkalmak, melyek által a gyermekek megérezhetik az előadás keletkezésének varázslatát. A projekt nemcsak a színházé, hanem a városé is- mondta Visky András.

Gyermekszereplőket keresnek

A sajtóközleményből megtudható: A színház 11- 15 év közötti énekelni, táncolni szerető gyerekeket keres, főleg fiúkat (a darab jellege miatt), de lányok is jelentkezhetnek. A jelentkezőknek készülniük kell egy maximum 3 perces (talán itt jegyezném meg 12 sor 72 leütéssel rádióban felolvasva egy perc) szabadon választott szöveggel, ami lehet vers, monológ, meserészlet stb. Valamint egy szabadon választott énekkel. Jelentkezni lehet október 10-17 között az emoke.veres@huntheater.ro email címen, vagy a színház művészeti titkárságán (naponta 10-16 óra között, szombat és vasárnap kivételével), a színház holnapján található adatlap kitöltésével. A meghallgatásokra október 21- pénteken és 22-én kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében. A meghallgatások beosztásáról telefonon értesítik a jelentkezőket, illetve a beosztást közzéteszik október 20- án a színház honlapján. Valamennyi meghallgatásról videofelvétel készül. A szereplőválogatást követően, október 25-én hirdetnek eredményt, amit a színház holnapján (www. huntheater.ro), illetve a színház portáján tesznek közzé.

Nyilas Misi története

Béres László rendező eleve a legjobb tudása szerint jár el. Neki és alkotó csapatának eltökélt szándéka az adottságokat minél árnyaltabban kibontani. Ennek érdekében fordult a nagyközönség felé. Cél: a kitűnő előadás, amely hozzájáruljon a város ifjúságának épüléséhez. A történet a felnőtté válásról szól. A Légy jó mindhalálig című alkotás tulajdonképpen Nyilas Misi története. A gyermekek megtapasztalhatják mindazokat a belső színfal mögötti eseményeket, melyek csak a színházban fordulhatnak elő. Ezért tartja fontosnak Béres László a válogatást. Soha nem lehet tudni, mikor, kerül felszínre egy valódi gyémánt. Az egészséges jelenlétet veszik figyelembe. A válogatás arról szól, hogy különböző habitusú gyerekeket találjanak. Az előadásokat megelőzi a lényegre törő foglalkozás a gyermekekkel. Kéthetes találkozássorozat következik. Megszokják a színházban való létezést-, a próbafolyamatot, azt, hogyan kell viselkedni a színházban, a színpadon. Aztán eljutunk ahhoz a folyamathoz, mikor a gyermekszereplők találkoznak a színészekkel. A rendező arra törekszik, hogy a kamaszokkal közös nyelvezetet találjon. A próbafolyamat november másodikán kezdődik.

Az előadásra csapattá kovácsolódnak össze

Nagyon fontos, hogy válogatást hirdettünk meg- mondta Béres László. 20 fiú és 8-10 lány szerepel a darabban. Kezdetben heterogén társaság jelenik meg. Különböző iskolákból, különböző helyekből, társadalmi csoportokból jönnek. Fontos, hogy az előadásra csapattá kovácsolódjon össze. Nyilas Misi szerepét Ábrahám Gellért alakítja, aki erre a szerepre megfelel. Tipikus Nyilas Misi. Már a Kolozsvári Magyar Operában fellépett a „Valahol Európában” című előadásban is, és a Kolozsvári Magyar Színházban „A kétbalkezes varázsló” című produkcióban. Az is megtörténhet, hogyha még találnak hasonló tehetséget, akkor kettős szereposztásban fogják az elődást játszani. A gyermekszereplők megtanulhatják, szavaiknak súlya van, döntéseiknek következményei is vannak. A próbafolyamatok odafigyelést, fegyelmet követelnek.

Izgalmas kihívás

A zenei rész vezetője, irányítója Horváth Zoltán zongoraművész, zeneoktató. A fogyasztói magatartás alakulására hívta fel a figyelmet. 25 év alatt komoly társadalmi változások történtek. 1991-ben a közönség nagy része ismerte Móricz Zsigmond regényét, aztán hallgathatta meg a Légy jó mindhalálig című musicalt. Ma először a musicallal találkozik. Izgalmas kihívásnak tekinti a musical bemutatását. Az előadásban 18 zeneszám van, műfaji szempontból változatos.

Béres László szerint a színházi projektben részt vevő gyermekek számára életre szóló élményt jelenthet az előadásban való szereplésük, ami az egész életükre kihat.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!