Erdély hírei

2016.10.03. 12:11

Herbstfest 2016

Kolozsvár Főterén, szeptember 30. és október 2. közötti időszakban zajlott le a Német Gazdaság Őszi Fesztiválja, amely rendkívül gazdag programmal várta az érdeklődőket.

Kolozsvár Főterén, szeptember 30. és október 2. közötti időszakban zajlott le a Német Gazdaság Őszi Fesztiválja, amely rendkívül gazdag programmal várta az érdeklődőket.

A Beyfin szálloda konferenciatermében tartott sajtótájékoztatón Florin Bugnar fesztiváligazgató a rendezvénysorozat szerkezetét mutatta be. Nemcsak felnőttek, hanem a gyermekek érdeklődését is felkeltették a rendezvények. Szórakoztató programok, kulturális, gazdasági jellegű rendezvények, állásajánlatok várták az érdeklődőket. A német cégek értékeinek népszerűsítése, a helyi közösséggel való kommunikációnak is fontos szerepet tulajdonítanak. A kolozsvári német cégek nyitottságot tanúsítanak a helyi közösség problémái iránt- mondta Florin Bugnar. Ugyanakkor a német gazdaság igen figyelemre való értékeit is népszerűsítik.

Ludger Thol, a Németül beszélő Üzletemberek Észak- Erdélyi Klubjának elnöke kiemelte, hogy az ötödik alkalommal megtartott Német Gazdaság Őszi Fesztiválja egyre népszerűbb, egyre nagyobb érdeklődést váltott ki. A tavaly a fesztivállátogatók száma elérte a 14.000-t, szerinte az idei rendezvényeknek ennél több látogatója lesz. Növekedett a klubtagok száma, 50-ről 150-re emelkedett.

Emilia Botezan, a kolozsvári önkormányzat külkapcsolatokért és beruházásokért felelős osztályának vezetője szerint a fesztivál sokat fejlődött szervezés és az együttműködési kapcsolatok szempontjából. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal 20.000 lejjel támogatta a rendezvényt. Arra törekednek, hogy a helyi közösség számára optimális megoldásokat találjanak. Hatékonyságnövelőnek tekinthető az egymás értékeinek kölcsönös megismerése és a helyi megoldások megtalálása.

Florin Sabou, a Bielomatik Romania vállalat igazgatója örömét fejezte ki, hogy egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az Őszi Fesztivál iránt. Nemcsak Szebenben, vagy Brassóban, hanem Kolozsváron is egyre több a német befektető. Ennek következtében a német értékek egyre fontosabb szerepet töltenek be.

A Herbstfest 2016 programjából

A teljesség igénye nélkül, az Német Gazdaság Őszi Fesztivál programjának sokféle kínálata közönségvonzó. Szórakoztató programok sok meglepetést tartalmaztak. Drive-teszt, német autó-vezetési próba, kutya- bemutató várta az érdeklődőket. Német ínyenc különlegességek, különféle német sörök között választhattak. Bár a kolozsváriak számára nem ismeretlenek, de így a közvetlen tapasztalással elmélyíthetőek a német közösség hagyományaira, szokásaira vonatkozó ismereteink. Változatosnak, érdekesnek mutatkoznak a kulturális jellegű- színházi előadás, hangversenyek, könyvbemutató- művészi műsorok. Az Adenium kiadó gondozásában megjelent „Anul Regal: jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României” című könyv, amelyet Daniel Șandru és Alexandru Muraru szerkesztett. A fesztiválon mutatták be az „Anul Regal” című könyvet. Bavariai táncelőadással szórakoztatják a közönséget. De felcsendült a német zene is. A gazdasági vetületű programok közül nagy érdeklődést váltott ki a hagyományos kézművesvásár, a fiatalok, az egyetemisták számára szervezett workshop, amely a munkalehetőségekre, a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre fókuszál. A rendkívül felpezsdített életben különböző cégek állás-ajánlatokat kínálnak.

Jótékonysági rendezvény és gyermekprogram

A Herbstfest keretében jótékonysági rendezvényre is sor került. Ez alkalommal a Little People Alapítvány számára gyűjtenek. Rendkívül érdekes az elsősegélynyújtásra vonatkozó program, amely a Kolozs Megyei Mentőszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat közös szervezésének az eredménye. A szervezők a gyermekekről sem feledkeztek meg. Figyelemreméltó gyermekeknek szóló robotika műhelyt szerveztek. Értékes a minigolf rákellenes jótékonysági akció szervezése.

A Német Gazdaság Őszi Fesztivál szervezői az Németül beszélő Üzletemberek Észak- Erdélyi Klubja, az Avalon Events és a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Városi Tanács. A fesztivál megnyitóján részt vettek: Werner Hans Lauk, Németország romániai nagykövete, Gheorghe Vușcan, Kolozs Megye prefektusa, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Sebastian Metz, Florin Bugnar fesztiváligazgató, Avalon Events igazgatója és a helyi tanács képviselői.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!