Erdély hírei

2016.08.25. 14:46

Erre lehet építeni! – meglepő minőségi siker az I. Erdélyi Pálinka és Párlatversenyen

A Partiumtól Székelyföldig Erdély minden tájáról érkeztek minták a Vásárhelyi Forgatag és az Erdélyi Pálinka Lovagrend által közösen megszervezett I. Erdélyi Pálinka és Párlatversenyre – amelyre ezután minden évben a Vásárhelyi Forgatagon kerül sor, augusztus utolsó hétvégéjén, Marosvásárhelyen.

A Partiumtól Székelyföldig Erdély minden tájáról érkeztek minták a Vásárhelyi Forgatag és az Erdélyi Pálinka Lovagrend által közösen megszervezett I. Erdélyi Pálinka és Párlatversenyre – amelyre ezután minden évben a Vásárhelyi Forgatagon kerül sor, augusztus utolsó hétvégéjén, Marosvásárhelyen.Több mint harminc termelő több mint száz mintát küldött be az ingyenes zsűrizésű megmérettetésre. Már ez a szám is felülmúlta a várakozásokat, igazolta a verseny létjogosultságát és megerősítette azt a szervezői gondolatot, miszerint Erdélyben sokan főznek pálinkát, és csak kis buzdításra várnak, hogy tudásukkal, kreativitásukkal előrukkolhassanak.

A zsűrit a Lovagrend tagjai alkották: Dezső Tibor Sepsiszentgyörgyről, Csípán Csaba Nyárádszentsimonból, Ambrus Levente Oroszhegyről, Kovács Elek Etédről, valamint Péterfi Zsolt, Somogyi Csaba és Zakariás Botond Kibédről. Munkájukat Domokos István koordinálásával két önkéntes lány is segítette.

A zsűri a szakmában bejáratott 20-as pontozási rendszer szerint vakkóstolással bírálta el a mintákat. Egybehangzó véleményük szerint mind a benevezett minták száma, mind a pálinkák és párlatok minősége meglepően kedvező volt, a pálinkák széles palettán mozogtak, felölelték a térségre jellemző alapgyümölcsöket, de beneveztek egzotikumokkal, különlegességekkel is. Külön figyelemre méltó a vadon termő gyümölcsökből készült italok kategóriája – hiszen ez csak Erdélyre jellemző.

A zsűri által a termelők felé megfogalmazott javaslat, jótanács: olvassanak szakirodalmat és figyeljék a trendeket, hiszen ez a szakma is hatalmasat fejlődött az utóbbi időszakban és mindmáig jelentős fejlődésen megy át, úgyhogy „hallásból már rég nem lehet a mostani minőségi elvárásoknak megfelelő pálinkát készíteni”; kóstoljanak csúcspálinkákat és így igyekezzenek fejlődni.

Mindezeket összevetve az I. Erdélyi Pálinka és Párlatverseny arra enged következtetni, hogy: jelentős alap van, amire – büszkén mondhatjuk – lehet építeni.

A zsűri értékelése alapján a pálinkák közül 17 aranyérmes, 27 ezüstérmes és 21 bronzérmes. A Verseny Győztesét, illetve a 2016-os Forgatag Pálinkáját a 17 aranyérmes közül újrakóstolással választották ki.

Eredményhirdetés (ekkor ismertetjük a győzteseket) AUGUSZTUS 28-ÁN, VASÁRNAP 18 ÓRÁTÓL az Erdélyi Pálinka Lovagrend felvonulásával egybekötött díjátadó ünnepségen lesz a Ligetben.

További információkért hívják: Gáspár Botond 0742-60.92.60.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!