Erdély hírei

2016.08.03. 09:38

A nyerges-tetői csata rekonstruálását tervezik

Hargita Megye Tanácsa évi 35 ezer euróval támogatja a lovas rendezvényeket.

Hargita Megye Tanácsa évi 35 ezer euróval támogatja a lovas rendezvényeket.

A csíkszéki Gál Sándor Hagyományőrző Huszáregyesület tevékenységéről, terveiről számolt be sajtótájékoztatón András Zoltán huszárkapitány, az egyesület elnöke, Borboly Csaba megyeelnök pedig Hargita Megye Tanácsa lovas tevékenységet támogató programjait ismertette augusztus 2-án, kedden. András Zoltán beszámolt az elmúlt hét végi alcsíki huszártoborzóról, annak élményeiről. Elmondta, hogy 165-en regisztráltak az eseményen, nyolc szekér, három hintó és harmincöt lovas huszár vonult végig az alcsíki településeken. Elmondta, hogy számos hazai és külföldi eseményen vett részt az egyesület 17 fős huszrácsapata, többek között az austerlitzi megemlékezésen, a hortobágyi huszárvágtán, a szentjobbi huszárportyán, a komáromi várakban. Az egyesület tervei között szerepel új tagok toborzása, valamint az alcsíki toborzó és a nyerges-tetői megemlékezések kiszélesítése egy nagy méretű találkozóra. Itt helyet kapna a katonák életét bemutató tábor, egykori csatákat rekonstruálnának, továbbá lovas ügyességi vetélkedőket szerveznének.

Borboly Csaba ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy ebben is együtt tudnak működni a Gál Sándor egyesülettel, és jövő évi terveik között szerepel az 1849-es nyerges-tetői csata rekonstruálása.

– Hiszünk a lovas tevékenységekben, és büszkék vagyunk huszárainkra. A lónak a szeretete közelebb visz a természethez, a lónak köszönhetően talán emberségesebbek leszünk – jelentette ki a megyeelnök.

Elmondta, hogy a Hargita Megyei Agrárkamarán és a vidékfejlesztési egyesületen keresztül, valamint a megyei tanács saját programjaiból összesen évente mintegy 35 ezer euróval támogatják a lovas tevékenységeket. Az alcsíki huszártoborzót a kulturális programjukból, pályázati úton 7800 lejjel támogatták. Arra törekszenek, hogy erősítsék a lovas tevékenységeket végzőket, Hargita Megye Tanácsa Építsünk biztos jövőt! című gazdaságfejlesztési programjában kiemelten foglalkoznak a lovas rendezvények szerepével, amelynek egyik fő célja a vendégéjszakák számának növelése.

– Hargita megye lovas nagyhatalom, például fogathajtásban Európa-bajnokságon a romániai csapatok kétharmada hargitai. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, munkásságuknak identitáserősítő hatása van. Ezért is arra törekszünk, hogy azok a gyermekek is tudjanak lovagolni, akiknek otthon nincs lovuk. Iskolai sporttevékenységként szeretnénk ezt lehetővé tenni, ez ügyben több lovardával, gazdával egyeztetünk. Az Iskola másként programban is lehetőséget biztosítottunk erre az agrárkamarán keresztül – mondta Borboly Csaba.

Az elöljáró azt is közölte, hogy egy olyan adatbázison dolgoznak, amely által a lótartó gazdák kapcsolatban állnak a turisztikai vendéglátókkal, és ezúton is felhívta az érdekeltek figyelmét, hogy regisztráljanak a rendszerben. Ehhez a lótulajdonosnak nem kell vállalkozónak lennie, magánszemélyként is csatlakozhat.

András Zoltán huszárkapitány a sajtótájékoztató végén emléklapot adott át Borboly Csabának és Hargita Megye Tanácsa számára.

Csíkszereda, 2016. augusztus 2.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!