Erdély hírei

2016.06.06. 16:52

Marosvásárhely: választási csalás történhetett

Csalás alapos gyanúja miatt megóvják a polgármester választás eredményét Marosvásárhelyen. A Soós Zoltán sajtóirodája által szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményt közöljük.

Csalás alapos gyanúja miatt megóvják a polgármester választás eredményét Marosvásárhelyen. A Soós Zoltán sajtóirodája által szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményt közöljük.

„Érvénytelen szavazatok, választási törvénysértés, nyomaveszett választókörzeti feljelentések utalnak arra, de a választópolgári visszajelzések sokasága is alátámasztják a választási csalás alapos gyanúját Marosvásárhelyen. Információink alapján a csalásnak egy egészen magas szintre fejlesztett formájáról van szó esetünkben, egy évek alatt kidolgozott és kipróbált mechanizmusról.

Az urnazárást követően a leadott szavazatok megszámlálása során az érvényes és érvénytelen szavazócédulákat, valamint az eredményekről kiállított jegyzőkönyveket lezárt és lepecsételt mappákban kellett volna a szavazókörzetek elnökeinek továbbítaniuk a Városi Választási Iroda (VVI) székhelyére, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalba.

A választási törvénynek ellentmond, és jogszabálysértésnek minősül, amennyiben a szavazócédulákat tartalmazó mappák nincsenek pecséttel ellátva és szabályszerűen lezárva.

Több esetben pecsét nélküli, felnyitott vagy újrapecsételt és felbontott, a választási körzetek által érvénytelennek nyilvánított szavazócédulákat tartalmazó mappákat szállítottak a Városi Választási Irodába.

Feltehetően a birtokukban levő pecséttel újrapecsételték az érvénytelennek minősített szavazólapokat, azért, hogy azok „biztosan” érvénytelenek maradjanak.

Meg nem erősített információk szerint mindezt felső utasításra tették. Az esetet állítólag a VVI tagjai észlelték. Az információk megerősítését követően büntetőeljárás indulhat a tettesek azonosítására és felelősségre vonására.

Ez a választási törvény egyértelmű megsértése, ami azért súlyos, mert ellehetetlenítette a VVI utólagos felülvizsgálati lehetőségét, ugyanis az érvénytelennek nyilvánított választási űrlapok közül a VVI utólag többet érvényesnek minősített.

Továbbá több urnabiztos is jelezte, hogy ott, ahol kérték az újraszámlálást, kiderült, hogy a Dorin Floreára leadott voksok sorában több érvénytelen szavazólapot is találtak, mint amennyit első körben megszámoltak.

A Civil Elkötelezettség Mozgalom megfigyelői és Soós Zoltán független jelölt urnabiztosai által a választási körzetekben tapasztalt jogszerűtlenségek kapcsán tett feljelentések nem érkeztek be a Városi Választási Bizottsághoz. Azóta sem tudni, hogy mi történt ezekkel az iratokkal.

Nehezen megmagyarázható jelenség az is, hogy április 20. és június 4. között a Marosvásárhelyi Lakósságnyilvántartó Hivatal 297 ideiglenes tartózkodási engedélyt (flotantot) bocsájtott ki. Mindemellett, a választások előtti napon és a választások napján is megyei szinten több mint ezret állítottak ki, feltehetően ezek zöme Marosvásárhelyre szól.

Nem utolsósorban, továbbra sem tudni semmit arról, hogy azok a választócédulák, amelyek a választások napja előtt nem érkeztek meg Maros megyébe, Marosvásárhelyre, hol vannak, mi történt velük. A Prefektusi Hivatalnak még mindig nincs erről hivatalos álláspontja, amit megengedhetetlennek tartunk.

Ezúton is felhívást intézünk a lakóssághoz, hogy aki visszaélést, szabálysértést vagy rendellenességet észlelt, az a mai nap folyamán (hétfőn), vagy legkésőbb holnap (kedd) déli 12 óráig jelezze a sooszoltan@sooszoltan.ro e-mail címen, vagy a 0745–499–455 telefonszámon, vagy Soós Zoltán közösségi oldalán.

A választási óvást a holnapi nap folyamán a marosvásárhelyiektől beérkezett választási visszaélésekkel együtt iktatjuk az illetékes hatóságoknál.

A lehetőség most kínálja magát, hiszen a Soós Zoltán és Dorin Florea közötti szavazati különbség csupán 2,7%. Erősek kell lennünk, ne hagyjuk, hogy demokratikus jogainktól megfosszanak!

Óvásunkat számtalan gyanú indokolja és tartozunk ezzel annak a több ezer marosvásárhelyi polgárnak is, aki Soós Zoltán támogatta vasárnap.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!