ERDON Országos hírek

2008.04.21. 12:48

Újabb romániai bűnöző súlyosbítja Románia rossz hírét Olaszországban

<p>Csütörtökről péntekre virradó éjszaka egy román állampolgárt tartóztattak le a római La Strota állomás közelében, aki megszúrt és megerőszakolt egy 31 éves nőt. Az áldozat egy lesothoi származású néger nő.</p>

A La Repubblica olasz újság beszámolója szerint a fiatalasszony leszállt a vonatról és amikor kijött az állomásról, akkor támadta meg a 37 éves Ioan Rus, aki megszúrta és megerőszakolta egy közeli, elhagyatott helyen. A nő szerencséjére éppen arra járt két férfi, akik azonnal értesítették a rendőrséget. A carabinierik közbeavatkozása nyomán Ioan Rust letartóztatták, a nőt pedig sokkos állapotban szállították kórházba. A Dicsőszentmártonból származó Ioan Rus néhány órával később megpróbálta megtámadni a római Regina Coeli börtön pszihológusát is. Szerencsére az agresszort időben megfékezték a biztonsági őrök, akik lefogták és magánzárkába zárták, ahol 24 órás felügyelet alatt áll. Az ügyészek gyilkossági kísérlettel, erőszakkal vádolják Ioan Rust és jelenleg a bizonyítékok összegyűjtésén fáradoznak. Vasárnap egy zsebkendőt találtak azon az elhagyott területen, ahol a támadás történt. Feltételezések szerint a támadó ezzel törölte le a vért a késéről. A tárgyon talált ujjlenyomatok valószinesíthetik Rus bűnösségét, aki január óta lakik Rómában egy a La Strota állomáshoz közeli bádogbarakkban. Romániában háromszor ítélték el lopásért, de eddig még nem használt fegyvert.

Időközben felbukkant a nőt megmentő két fiatalember is, egy szerelő és egy IT szakember, akik meg akarták látogani a fiatalasszonyt a kórházban, de az orvosok úgy döntöttek, hogy elhalasztják a látogatást. „Éppen arra jártunk, amikor én és a barátom azt láttuk, hogy ott van egy nő nadrágban és melltartóban. És láttuk azt is, hogy egy férfi befogja a száját, hogy ne kiálthasson. Kisszálltunk a kocsiból, hogy közbelépjünk, de inkább értesítettük a rendőrséget” mesélték az „angyalok” , ahogy az áldozat később nevezte őket.

Az eset nagy visszhangot keltett az egész olasz sajtóban, szinte mindenhol kiemelték a mostani és a Romulus Mailat ügy közötti hasonlóságot. Gianni Alemano politikus, a jobboldali Nemzeti Szövetség jelöltje a római polgármesterválasztáson, ellátogatott a bűntény helyszínére és zéró toleranciát hírdetett az illegáslis bevándorlók ellen.

Az olasz Ansa hírügynökség információi szerint a római rendőrség hétfőn rajtaütéseket szervez a La Strota állomás környékén, ott ahol sok román illegális bevándorló él és akiket a legveszéylesebb idegeneknek tartanak Rómában. A környéken lakó románok egyike sem tudott információkkal szolgálni arról a barakkról, amelyben Ioan Rus lakott, de sokan hozzáteszik, hogy ezeket az ellenőrzéseket sűríteni kellene, és főleg a vonatokat kellene ellenőrizni. Hogy mennyire megtépázza ez az eset is Románia olaszországi megítélését, jól tükrözi egy 27 éves olasz fiatalasszony véleménye, aki az állomás környékén lakik és akit a Mediafax hírügynökség idéz: „Nem szeretek általánosítani, de  legtöbbször a romáok a felelősek az erőszakos cselekményekért. Rómában többezer Fülöp-szigeteki és kínai él, de egyszer sem hallottam, hogy megerőszakoltak volna valakit”, mondja a 27 éves Caterina.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!