ERDON Helyi hírek

2010.07.15. 15:14

Okleveles gazdasszonyok Hargita megyében

<p>Hargita megye - Habár már évek óta vezeti háztartását, mától 22 gazdasszony és gazda rátermettségét oklevél is bizonyítja a Hargita Megye Mezőgazdasági Kamara jóvoltából.</p>

A július 15-ére kiírt elméleti és gyakorlati vizsgán a vizsgázók mindegyike megfelelt az elvárásoknak.

Az oklevélre azért volt szükségük, mert a jövőben professzionális szinten szeretnék végezni napi munkájukat. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Kamara által szervezett képzésen részt vevő gazdák, illetve gazdasszonyok a jövőben agroturizmussal és más jellegű vendégfogadással szeretnének foglalkozni, és ez a tevékenységi terület megköveteli a vendéglátó-ipari ismereteket is. Ezenkívül a vizsgáztatók felmérték a gazdasszonyjelöltek tudását a hagyományos helyi termékek elkészítésének és értékesítésének, valamint a biotermék minősítés megszerzésének és a pályázás terén is.

Az agroturizmus része a Hargita Megye Tanácsa által kidolgoztatott átfogó turisztikai stratégiának, ugyanakkor a hagyományos és helyi termékek készítése és értékesítése, valamint a pályázás útján való pénzlehívás a megye lakosságának életszínvonalát hivatott növelni.

A gyakorlati vizsga kritériumrendszerét Márton István, a zsűri és a megyei agrárkamara vezetője ismertette, majd röviden beszámolt arról, hogy a három hónapos képzés során a résztvevőkkel közölték a pályázás, engedélyeztetési módszertan és a termékek minősítésének szabályzatát és lépéseit, valamint gyakorlati tapasztalatcserére is lehetőségük adódott, megtekintve a sikeres, agroturizmussal és hagyományos termék előállításával foglalkozó vállalkozók példáit. Márton István elmondta, hogy a kiértékelésnél figyeltek a terítékre, a hagyományos színek és népies benyomást keltő evőeszközök és tálalás meglétére, valamint arra, hogy a kiállított ételkülönlegességek milyen arányban tartalmaznak olyan összetevőket, amelyeket a kiállítók a házuk táján termelhetnek vagy termeltek meg.

A képzés résztvevőit Borboly Csaba megyeitanács-elnök is köszöntötte, kitartást kívánva nekik, és további támogatásáról biztosított minden hasonló kezdeményezést, amely a megyei agrárkamara, valamint a vállalkozást tervezők részéről érkezik.

„A megyei tanács odafigyel minden kezdeményezésre, érkezzen az a lakosság vagy más intézmények részéről, ha az a lakosok jobb megélhetését célozza, valamint közvetve hozzájárulnak hagyományos értékeink megőrzéséhez. Fontos, hogy úgy vonzzunk térségünkbe minél több turistát, hogy mindenki számára tudjunk olyat nyújtani, ami tetszik neki, és erre az egymást kölcsönösen kiegészítő szakterületek egyenlő mértékben való fejlesztése a megfelelő stratégia. Megyénk egyaránt vonzó kell legyen a gasztronómiában, a túrázásban vagy a sportolásban örömüket lelő turisták számára. Azt kell elérnünk, hogy ne csak átutazzanak a turisták, hanem itt töltsenek néhány napot” – foglalta össze a megyei tanács elnöke.

A vizsgázók egyelőre a részvételüket bizonyító tanúsítványt kaptak, amíg az oklevelek elkészülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!