Első fokon jóváhagyták Adrian Nastase szabadlábra helyezését

Első fokon jóváhagyták Adrian Nastase szabadlábra helyezését
Első fokon jóváhagyta az illetékes romániai bíróság a korrupció miatt elítélt Adrian Nastase volt román miniszterelnök feltételes szabadlábra helyezését – közölte kedden a Mediafax román hírügynökség.

 

A volt kormányfő csaknem nyolc hónapot töltött le a júniusban kiszabott kétéves börtönbüntetésből. Jó magaviseletéért a jilavai fegyház illetékes bizottsága – ahol fogva tartják – feltételes szabadlábra helyezését javasolta. A bukaresti negyedik kerületi bíróság kedden jóváhagyta ezt a kérést, de a korrupcióellenes ügyészség fellebbezett, így a jogerős ítéletet várhatóan a bukaresti törvényszék fogja meghozni. Addig a volt kormányfőnek a börtönben kell maradnia.

A keddi tárgyaláson a korrupcióellenes vádhatóságot képviselő ügyész a fegyház javaslatának elutasítását kérte. Azzal érvelt, hogy Adrian Nastasénak az eddigi megnyilatkozásai – a börtönből a volt kormányfő többször blogbejegyzéseket írt – azt mutatják, hogy nem ismerte be bűnösségét. Az ügyész szerint ugyanis a volt kormányfő továbbra is azt állítja, hogy politikai indíttatású volt az elítélése.

Az ügyész megkérdőjelezte azoknak a könyveknek a tudományos jellegét is, amelyeket Nastase írt a börtönben. Ennek a szellemi tevékenységnek köszönhetően a fegyház mintegy 45 napot vont le abból a nyolc hónapnyi határidőből, amikortól Nastase szabadlábra helyezhető. A volt kormányfő eddig mintegy hét és fél hónapot töltött börtönben.

Június 20-án ítéltek el, de csak hat nappal később került sor rabosítására, mivel öngyilkosságot kísérelt meg, amelynek során nem sérült meg súlyosan.

Nastasét azért ítélték el, mert törvénytelenül gyűjtött pénzt 2004-es államfőjelölti kampányára magáncégektől.

Címkék: