ERDON Helyi hírek

2010.10.12. 12:07

Tíz éves az Agnulli Dei központ

<p>Nagyvárad - A hétvégén tíz éves fennállását ünnepli az Agnulli Dei szociális központ. Ebből az alkalomból kértük Farkas Antal lelkipásztort, hogy beszéljen az intézet múltjáról, jelenéről és a jövőbeli tervekről.</p>

Vasárnap ünnepli fennállásának tíz éves évfordulóját a Nagyvárad-Velencén működő Agnulli Dei református szociális központ. Ebből az alkalomból kértük meg Farkas Antal velencei lelkipásztort, hogy elevenítse fel az intézet múltját, az eltelt tíz év fontosabb eseményeit és beszéljen a jövőbeli tervekről. A szociális központ létrehozásának ötlete több mint tíz évre nyúlik vissza. Nagyvárad ezen részén nagyon sok rászoruló család élt (és él a mai napig is), így már jóval azelőtt megmutatkozott egy itt működő szociális intézmény szükségessége. Balogh Barnabás tiszteletes hollandiai kapcsolatainak köszönhetően 1990-ben kezdték meg a régi velencei parókia romos épülete helyén felépíteni az Agnulli Dei (Isten Báránykái) központot. A hollandiai Hulp Oost Europa Alapítvány, illetve névszerint Gerrit van den Toren segítségével bevonták a programba a stolwijki gyülekezetet, ahonnan nem csak pénzbeli segély érkezett, hanem egy csoport fiatal is jött segíteni az építkezésen. Az ablakokat, fűtőtesteket és a kazánt a németországi Siegen város Trupbach-Seelbach tetvérgyülekezetének, illetve a gyülekezet volt főgondnokának, Hermann Bendernek és lelkipásztorának Fritz Mayer zu Hörstenek köszönhetik. Egy nevét nem vállaló személy ötvenezer márkát ajánlott fel a velenceieknek, ebből épült fel a Sólyomkővári Ifjúsági Tábor. A későbbiekben a Steyr-i Caritas is sokat segített, elsősorban iskolai felszerelésekkel. Mindez hozzájárult az Agnulli Dei központ működéséhez. A kezdetekben szociálisan hátrányos helyzetű családokból származó magyar gyermekek jártak a központba. Mintegy 30-35 gyermek látogatta rendszeresen a központot, ahol ételt is biztosítottak a számukra. Több árvaházas gyermekkel is foglalkoztak, közülük két kislányt annyira megkedvelt egy házaspár - Wilhelm és Rosemarie Nagl -, hogy egy tömbházlakást vásároltak számukra. 

Bölcsőde

Az intézmény programja a kezdetek óta kényszerváltozásokat szenvedett, ami annak tulajdonítható, hogy szinte teljes egészében megszűnt a magyar nyelvű oktatás Nagyvárad-Velencén. Biró Rozália alpolgármesterasszony segítségével ma már részben magyar nyelvű bölcsőde működik a szociális központ épületében. Harminc gyermek jár jelenleg a bölcsődébe. Farkas Antal ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy szeretnék ha a jövőben egyházi minősítést kapna az óvoda. Folyamatosan működik az intézet szociális konyhája, mely naponta 20 ingyen ebédet biztosít rászorulók számára és mely a sliedrechti gyülekezetnek köszönhetően napi hatvan darab kenyeret oszt ki jelképes áron. A Neuwpoorti gyülekezet jóvoltából pedig 18 családnak nyújtanak havi élelmiszersegélyt. A tervek között a lelkipásztor megemlítette, hogy szeretnék bővíteni a szociális halójukat. Alkalmaztak egy szociális munkást akinek a segítségével házi gondozást vállalnak idős, egyedülálló személyeknek (főzés, mosás, takarítás, lelki gondozás, hivatalos ügyek eljárása, tisztálkodásban való segítség). Mindezt csak azoknak az esetében vállalják ingyen, akik valóban rászorulnak erre, a többi esetben megegyezés szerinti napi díjat számolnának fel. Elsősorban a velencei gyülekezet erre szoruló tagjai számára biztosítanák a szolgáltatást, de igény esetén más felekezetűeket is bevonnának a programban. Végezetül a tiszteletes elmondta, hogy szeretettel várnak mindenkit a jubileum alkalmából vasárnapi tíz órakor kezdődő ünnepi istentiszteleten, melyen jelen lesznek a mindenkori holland, német és osztrák támogatók is. Istentisztelet után az Agnulli Dei központ udvarán emléktáblát avatnak.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!