Ellentétes trendek

Ellentétes trendek
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megyei vezetője szerint az EMNP-re nézve kedvező, az RMDSZ-re nézve kedvezőtlen tendenciát jelez az államelnökválasztás.

Alig néhány ember volt jelen vasárnap este a nagyváradi Demokrácia-központban, ahol az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei vezetősége szervezte meg eredményváró központját. Zatykó Gyula, az EMNP partiumi régióelnöke és Csomortányi István a párt megyei elnöke laptopokon követték a legfrissebb exit poll eredmények ismertetését. A különböző becslések összevetése után a két politikus gyorsértékelést adott lapunknak. Zatykó Gyula kifejtette, hogy az erdélyi magyarság meglehetősen kis létszámban ment el szavazni. „Ha összeadjuk Szilágyi Zsolt 0,5 százalékát és Kelemen Hunor 3,5 százalékát, akkor összesen négy százalék jön ki. Ez azt jelenti, hogy az erdélyi magyarok nem érezték magukénak ezt az elnökválasztást, vagy annyira félnek a Ponta korszaktól, hogy lehet, hogy sokan már az első fordulóban Iohannisra szavaztak, nehogy már az első fordulóban Ponta nyerjen. Azt is látjuk, hogy Bihar megyében a magyar községekben az emberek otthon maradtak, és egyik magyar párt sem tudta megmozgatni a szavazóbázisát.”
Arra a kérdésre, hogy milyen stratégiát választ majd az EMNP a második fordulóra, Zatykó Gyula azt válaszolta, hogy erről a végeredmények elemzése után a párt elnökségi ülésén fognak dönteni. Azt azonban már most leszögezte, hogy Victor Pontát semmiképp sem fogja támogatni az EMNP. Így két lehetőség marad: vagy arra buzdítják szavazóikat, hogy szavazzanak Iohannisra, vagy mindenkinek a saját belátására bízzák, kire szavaznak.

Trendek

A maga során Csomortányi István elmondta: az exit poll eredmények alapján azonnal feltűnik az, hogy szavazatszám tekintetében az RMDSZ tovább zuhant a 2009-es államelnök választáshoz képest, ugyanakkor minden egyes szavazat, amit a Néppártra adtak le, az pluszszavazat volt a magyarság számára, amit érvényesíteni és hasznosítani tudtunk. Az is látszik, hogy kiélezett küzdelem várható a második fordulóban, és nagy valószínűség szerint megint a romániai magyarság lesz az, aki eldönti, ki lesz Románia államelnöke, mint ahogy történt az 2009-ben is. Éppen ezért életben vágó, hogy ebben a helyzetben az erdélyi magyar politikai szereplők ki mellett teszik le a voksukat. Egyértelmű, hogy a Néppárt nem fogja Pontat támogatni, hiszen aki a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar vonalát meg akarja szüntetni, illetve nemzeti jelképeinket üldözi, aki szerint Székelyföld nem létezik, az autonómiáról pedig kijelenti, hogy nem lesz és nem is volt soha, ilyen jelöltet mi nem támogathatunk. A nagy kérdés az, hogy az RMDSZ a maga során a megszerzett szavazatokat melyik irányba próbálja terelni. 2009-ben a PSD jelöltje mellett tették le a voksukat, ennek ellenére a magyarság döntő többsége mégis a másik jelöltet támogatta. Az erdélyi magyarság most is döntően a posztkommunista jelölttel szemben fogja letenni voksát a második fordulóban”. Csomortányi végezetül elmondta: „Két egymással szembe menő trendet látunk, egyfelől azt, hogy választásról választásra az RMDSZ gyengül, másfelől pedig azt, hogy választásról választásra a Néppárt erősödik. Ha az exit poll szerinti eredményeket összeadjuk, akkor egyértelmű, hogy 2016-ban egy olyan szövetség nélkül, amiben néppárt ne lenne benne nagyon nehéz lesz az erdélyi magyarságnak a parlamentbe való bejutása”

Pap István