ERDON Országos hírek

2010.07.15. 15:42

Drágák a diplomák

<p>Az egyetemisták körében a licenc vizsgán való vesztegetés már gyakorlattá vált, az elmúlt időszakban pedig egyre több botrány került napvilágra és több esetben is vizsgálódik az ügyészség.</p>

Egyes esetekben a vizsgával „egy csomagban” a vizsgadolgozat is megvásárolható. Az EgyetemistákOrszágosSzövetsége (UNSR) a hallgatók között egy felmérést készített a téma alapján, mely alapján összeállították a záróvizsgákkal kapcsolatos vesztegetések toplistáját. A legnagyobb összeget a fővárosban fizetik a Rendőrakadémián: a diákoknak 3 és 5 ezer euró közötti összeget kell lepengetniük. A fővárosban több egyetemen is magas összeget kérnek a sikeres záróvizsgákért, például a bukarestiBioterra, Dimitrie Cantemir vagy TituMaiorescuegyetemeken akár 4000 ezer eurót is fizetnek a végzős egyetemisták.

Emellett az országban több egyetemen fogadnak el kenőpénzt. A kolozsváriBabeş–Bolyai Tudományegyetemen vagy a krajovaiOrvosiésGyógyszerészetiTudományegyetemen az árak 2000 eurótól indulnak. Az UNSR elnöke, IonuţPoenaru elmondta, az egyetemisták már az első években érdeklődnek idősebb társaiktól erről a lehetőségről, így kiderül, hogy melyik tanár fizethető le. Az elmúlt héten például a HyperonEgyetemkaránsebesi kihelyezett tagozatának igazgatóját, NicoletaGumát és egy hallgatót tartóztattak le, az egyetem vezetése a sikeresen végzett diákok mindegyikétől 1500 eurót kért — a haszonélvezők között voltak rendőrök, csendőrök, törvényszéki jegyzők is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!