ERDON Helyi hírek

2011.09.02. 08:40

Nem pénzt kért, hanem javítást

Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere tegnap Bukarestben egyeztetett az új szabályozás okozta fizetési gondokról, amelyek megyénket is érintik.

Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere tegnap Bukarestben egyeztetett az új szabályozás okozta fizetési gondokról, amelyek megyénket is érintik.

 

 

Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere tegnap találkozott Gheorghe Ialomiţeanu pénzügyminiszterrel Bukarestben. Telefonos megkeresésünkre elmondta, hogy a szaktárca vezetője országos szinten már értesült bizonyos gondokról, de most a polgármester vázolta neki a szatmári helyzetet. „Elmondtam neki, hogy ha minden így marad, ahogy most van, akkor október elsején becsukjuk a polgármesteri hivatal és minden alárendelt intézményének — filharmónia, színház, helyi rendőrség — kapuit, mert nem fogjuk tudni kifizetni az alkalmazottakat. A helyzet fonákságát az adja, hogy nem pénzt kérnek, hiszen az van, hanem azt, hogy a minisztérium javítsa ki azt a hibát, amelyet az új konvenciónak köszönhetnek, nevezetesen tehát azt a helyzetet, amely abból alakulhatott ki, hogy minden megyére ráhúztak egy méretet, amelyhez akkor is alkalmazkodni kellett, ha előre tudták, hogy szűkre szabott. „Egy procedurális lépésről van szó, de ennek hiányában lehetetlenné válik a fizetés, így azt kellene mondanom az alkalmazottaknak, hogy minden rendben, pénz is van, de mégsem tudjuk kiadni” - mutatott rá Ilyés Gyula, majd azt is elmondta, hogy az új törvény eleve problémát generált, amelyet ugyan kihevertek, de ha ezt jövőre is meghagyják, akkor komoly gondban lesz a hivatal, hiszen egyes intézményekben 1000 lejért dolgoznak, míg másokban ezek három-négyszereséért. Arra a kérdésre, hogy kapott-e konkrét megoldási javaslatot, csak annyit felelt a megyeközpont első embere, hogy a minisztérium tanulmányozni fogja a helyi problémát, s ahogy már más megyék esetében is megtették, vélhetőleg a mienk sem lesz kivétel a javítások alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!