Drasztikusan drágult a bentlakás

Drasztikusan drágult a bentlakás
Ettől a tanévtől kilencven lejjel többet kell fizetniük a bentlakásért azoknak az egyetemistáknak, akik nem államilag támogatott helyekre jutottak be. Az idén is túljelentkezés van.

Több mint egy hete függesztették ki a Nagyváradi Egyetem bentlakásainak falára, hogy kiknek jutott hely, tudtuk meg Maria Negrautól, a szociális szolgálat vezetőjétől. A helyek száma 1226, de jóval több a kérvény. Ezenkívül, míg az államilag támogatott helyekre bejutott egyetemi hallgatók továbbra is hetven lejt kell fizessenek egy helyért, akárcsak tavaly, a többi diák számára drasztikusan megdrágult az internátus: októberre személyenként 160 lejbe kerül, s a továbbiakban lehet, hogy még többet kell érte fizetni – tudtuk meg.

Hatan együtt

Míg a szolgálat vezetője szerint nagyon jó körülményeket biztosítanak – az utóbbi időben kicserélték a parkettet, az ágyakat, a matracokat, hőszigetelő ablakokat szereltek fel – az egyetemistáknak más véleményük van. Tegnap jópáran azok közül, akiknek jutott hely, sorban álltak a bentlakások előtt, hogy megkapják a szobakulcsot. Néhányukkal elbeszélgettünk. „Hiába szép a parkett, ha egyszer hatan lakunk egy szobában” – mondta a harmadéves L.A. „Ráadásul kábeltévé és internet hozzáférhetőség sincs. Két éve megvannak az internet kábelek, de a szobákba nem vezették be” – tette hozzá.

Szűkösen

Mint megtudtuk, a hatágyas szobákban nagyon szűkös a hely, tanulni már nem nagyon van hol. A bútorzathoz egyetlen asztal tartozik, persze hozhatnak még ők maguk is, de nem biztos, hogy el is tudják helyezni. Hűtőszekrényt és televíziót szintén hozhatnak, ha akarnak. Vannak, akik közösen vásárolnak maguknak, s aztán, ha befejezik az egyetemet, eladják azoknak, akik utánuk jönnek – mesélték a  egyetemisták.

Albérlet: jobb, de drágább

Vannak, akik inkább az albérletet választják: R. V. például másodmagával 150 eurót fizet egy kétszobás lakásért, s reméli, hogy közköltésgekkel együtt nem kell majd havi száz eurónál többet kiadnia. Otthonról hoz majd ennivalót, úgyhogy arra nem fog költeni. A bentlakásban elszállásoltak legtöbbje viszont az egyetem étkezdéjét veszi igénybe. Itt hozzáférhetőek az árak, tudtuk meg: egy tányér leves már három lejért megvásárolható, egy második fogás – mondjuk csirkemell, szalmakrumpli és üdítő – 5,8 lejbe kerül. Aki viszont négyfogásos ebédre vágyik, 10 lejt kell fizessen, előfizetéssel pedig 8 lej az ebéd. Reggelivel és vacsorával szintén szolgálnak. Az étkezde egyébként jövő héttől nyílik meg az egyetemisták számára.

Neumann Andrea