ERDON Helyi hírek

2007.07.31. 09:09

Kórházfelújítás és rovarok

<p>Nagyvárad - Tíz légkondícionáló berendezést kapott a napokban a Megyei Kórház - de ezek csupán részmegoldást jelentenek, azt is ideiglenesen, tudtuk meg Emil Popovici Mut kórházmenedzsertől.</p>

Mint arról két hete beszámoltunk, az egészségügyminszterium 1400 légkondícionáló beszerzéséről döntött, melyet háromszáz kórház között szándékozott szétosztani. Múlt héten a Megyei Kórházhoz meg is érkezett tíz, különféle kapacitású légkondícionáló berendezés, tudtuk meg Emil Popvici Mut kórházmenedzsertől. Ettől a héttől már működnek is - többek között a központi intenzívterápiás osztályt, az urológiai, valamint a szívkoszorúér megbetegedésekben szenvedők számára fenntartott intenzívterápiás osztályokat, a központi műtőt, valamint az ortopédiai műtőt szerelték fel a hőmérsékletet szabályozó szerkezetekkel.

Nem válnak fölöslegessé

Igy a legégetőbb problémák megoldódtak, viszont a legtöbb kórteremben tovább szenvednek a betegek a hőségtől és a Megyei Kórház régebbi épületében a műtőben továbbra sem tudják biztosítani az optimális hőmérsékletet. Előbbiekben különben nem is jelentenének megoldást ezek a készülékek, már csak azért sem, mert nem mutatna jól az épület, ha minden ablak mellett egy-egy légkondícionáló „virítana” - mondta az igazgató.

Ellenben az átfogó felújítási tervben a szellőztetőberendezések is szerepelnek - ezek önálló központtal működnének és az egész kórház számára biztosítanák a megfelelő hőmérsékeletet. A kórház felújítása megközelítőleg százmillió lejbe kerül majd - egyelőre a sürgősségi fogadóosztály, valamint a teljes fűtőrendszer korszerűsítése zajlik. Olyan mértékben haladnak a munkálatokkal, amilyen iramban kapják a pénzt a minisztériumtól - talán jövő év végére be is fejezik ezeket. A légkodícionálók azért nem válnak majd fölöslegessé, hiszen bárhová áthelyezhetők, mondta a menedzser.

Rovarirtás

Az alagsor, valamint a fűtőrendszer felújítása nyomán egyébként a kórtermekben bogarak jelentek meg - s szombaton rovarirtás zajlott a kórházban. Nem volt lehetőség arra, hogy a mozgásképtelen betegeket máshová vigyék - mondta a menedzser - így mindannyian kénytelenk voltak belélegezni a kellemetlen szagú permetet. Valószínűleg kevés vígasz a számukra az, amit a menedzser ezzel kapcsolatban mondott, mégpedig hogy a rovarirtást engedélyezett anyagokkal végezte a kórház személyzete, s abban a töménységben a vegyszer nem mérgező az emberekre nézve.

Andrea Neumann

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!