Digitália

2023.11.28. 06:00

Ez a csábító modell havi 10 ezer eurót keres – bár nem valódi

Aitana, a szép, 25 éves barcelonai rózsaszín hajú nő hetente kap privát üzeneteket hírességektől is, hogy találkoznának vele.

MW

Forrás: The Clueless

De senki nem lehet tökéletes, figyeljük csak meg, neve rejti az „AI”-t: ő nem valódi személy, hanem mesterséges intelligencia segítségével létrehozott karakter. Ehhez képest százezer követője van az Instagramon.

Hogyan lehetséges ez?

Az Aitanát 2022 nyarán készítette Ruben Cruz, a The Clueless (magyarul: A tanácstalan) reklámügynökség alapítója és tervezője. Akkor a The Cluelessre nehéz idők jártak, kevés ügyfelük volt, megroggyant az üzletük.

„Amikor elemeztük a munkamódszereinket, rájöttünk, hogy sok projektünket rajtunk kívül álló problémák miatt függesztették fel vagy törölték – magyarázta Cruz az Euronewsnak. – És az ügyfeleinknek nem az általunk elvégzett munkával volt bajuk, hanem a felkért influenszereinkkel, modelljeinkkel.”

Ezért inkább számítógépen megalkották Aitanát, az első mesterséges intelligencia által létrehozott spanyol modellt. A The Clueless úgy magyarázza, hogy „egyedi influenszereket hoznak létre mesterséges intelligencia segítségével” a márkák számára. Így „született” meg a gépen Aitana, a 25 éves barcelonai, rózsaszín hajú nő.

Aitana nem dolgozik, hiszen igazából nem is létezik. Ehhez képest átlagos havi jövedelme körülbelül nettó 3000 eurót (kb. 1-1,1 millió forint) tesz ki, de egy jobb hónapban 10 000 eurót (3 millió 550 ezer forint) is keres.

„Vele megszabadultunk a hatalmas egóval létező, számtalan mániától szenvedő modellektől, vagy azoktól, akik egyszerűen csak sok pénzt akarnak keresni pózolással” – mondja Cruz.

Aitana az ügynökség képernyőjén
Forrás: Aitana

Aitana reklámonként valamivel több mint 1000 eurót keres. A közelmúltban a Big sport-kiegészítő cég arca lett, fehérneműs fotóit feltölti a Fanvue-ra, az OnlyFanshoz hasonló platformra.

Az ügynökség heti megbeszéléseken teremti meg Aitana életét. Eldöntik, mit fog csinálni a héten, hová látogat, milyen fényképeket tölt fel, hogy jóllakassa elkötelezett követőit.

Valójában persze nincs sem fotózás, sem ruhaváltás, őt kizárólag mesterségesintelligencia-szakértők és Photoshop-huszárok alkotják meg s találják ki, hogy most például Madridban töltse a hétvégét.

„Hamar rájöttünk, hogy a rajongók életeket követnek, nem képeket. Mivel nem él, némi valóságot kellett csepegtetnünk Aitanához, hogy az emberek érzelmileg kapcsolódhassanak hozzá. El kell mesélnünk egy élettörténetet” – mondja a grafikus.

Ezért van az, hogy ellentétben a hagyományos modellekkel, akiknek a személyisége általában rejtve marad, hogy arcuk-testük „üres vászon” lehessen a tervezők számára, Aitanának nagyon is határozott „személyisége” van.

Fitneszrajongónak, határozottnak és összetett karakterűnek hozták létre. Weboldalán extrovertált és gondoskodó nőként határozza meg magát.

Sokat gondolkodtunk Aitana kialakításán. Olyannak alkottuk meg, amilyennek a társadalom a legjobban szeretné látni őt.

A trendek elemzéséből rájöttek, mondják, hogy a keleti érzésvilág az elmúlt években erősen európaiasodott, ezt kombinálták rózsaszín hajjal és gamerkedéssel.

Aitana akkora sikert aratott, hogy tervezői már megalkották a második virtuális modellt, Maia néven, aki egy „kicsit félénkebb”. (Vegyük észre, hogy Maia neve is tartalmazza az AI-rövidítést.)

Demokratizálják a modellek piacát?

Az ügynökséget az utóbbi időben elárasztották nagy márkák kérései, amelyek mind saját, személyre szabott modellt szeretnének.

„Azért is szeretnének olyan imázst, akit nem valóságos személy képvisel, hogy ne legyenek folytonossági problémák, ha valakit el kell bocsátaniuk vagy már nem számíthatnak rá” – mondja Cruz. Fontos szempont a költségmegtakarítás is:

Kim Kardashian például egymillió eurót keres egy Instagram-fotóval... Ez számunkra abszurdnak tűnik.

Az ügynökség úgy véli, segíthet a piaci árak leszorításában, és lendületet adhat azoknak a kis cégeknek, amelyek nem engedhetik meg maguknak a nagy reklámkampányokat.

A kezdeményezésnek persze akadnak kritikusai is. Sokan azon aggódnak, hogy a modellek irreális szépsége arra késztetheti a fiatalabb generációt, hogy megszállottjává váljon az ilyen tökéletesség elérésének.

Bírálják a modellek erősen szexualizált imázsát. Mire az ügynökség azt válaszolja, hogy ők egyszerűen azt az esztétikát követik, amit maguk az igazi influenszerek és márkák már megalkottak.

Ha nem követjük az ízlésüket, a nagy márkák nem lesznek érdekeltek. Vegyük tudomásul, a világ általában szexualizált.

Csupán néhány hónap alatt több mint 142 ezer követőt tudott szerezni az Instagramon, fotói több ezer megtekintést és reakciót érnek el. Még privát üzeneteket is kap hírességektől, akik nem jönnek rá, hogy nem valódi nő.

„Egy jól ismert latin-amerikai színész SMS-t írt neki, hogy találkozni szeretne vele. Fogalma sem volt róla, hogy Aitana egyszerűen nem létezik” – teszi hozzá Cruz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!