Csökkent a munkanélküliek száma

Csökkent a munkanélküliek száma
Az elmúlt negyedévben csökkent a munkanélküliek száma, közölte a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

Dorel Drăghici, a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség ügyvezető igazgatója április 17-i sajtótájékoztatóján több témát is érintett, ezek közül a legfontosabb, az volt, hogy az elmúlt negyed évben csökkent a munkanélküliek száma, és hogy április 19-én újra megszervezik az állásbörzét a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házában, valamint, hogy három Bihar megyei cég jelentette be, hogy a következő időszakban kollektív elbocsátást tervez. Az igazgató kifejtette, hogy az adatok optimizmusra adnak okot, mivel az elmúlt év decemberéhez képest március végére csökkent a regisztrált munkanélküliek száma. Összehasonlításképpen elmondta, hogy 2012. december 31-én a regisztrált munkanélküliek száma 11.743 volt, míg 2013. január 31-re ez a szám 11.996-ra nőtt, a munkanélküliségi ráta pedig 4,37 százalék. Ez év február 28-án a munkanélküliek száma 11.286, tehát 710 személlyel kevesebb. Március 31-i adatok szerint a regisztrált munkanélküliek száma tovább csökkent, az elmúlt két évben először tizenegyezer alá, számuk 10.843, a munkanélküliségi ráta pedig 3,95 százalék.

Állásbörze

A sajtótájékoztatón Dorel Drăghici ismertette az április 19-én, pénteken megszervezésre kerülő állásbörze tudnivalóit. A börzét a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házában, az intézménnyel partnerségében szervezik meg reggel kilenc órától. Eddig 31 munkaadó jelezte részvételét a börzén, összesen 364 munkahelyet felajánlva. Az igazgató kiemelte, hogy a felajánlott munkahelyek közül 98 felsőfokú végzettséget igényelnek (mérnökök, programozók, pénzügyi tanácsadók stb.). Hozzátette, hogy a fennmaradó napokban még várják a cégek jelentkezését. Az Országos Munkaerő-Foglalkoztatási Ügynökség a területi ügynökségekkel közreműködve elindítja a Legyél informálva projektet, amelynek célközönsége a munkát kereső magánszemélyek és a munkaadók is.

Kollektív elbocsátások

Egy másik téma a kollektív elbocsájtások voltak. A megyei ügynökségnek három cég jelezte, hogy az elkövetkező időszakban csoportos elbocsátásokat tervez, a döntés összesen 274 személyt érint. A vaskohszilkási Hiperion Kft. 62 személyt bocsát el április végéig, vagyis a teljes személyzetet, mivel a cég felfüggeszti tevékenységet. A nagyváradi székhelyű The Yellow Stone Company Romania cég 155 személyt bocsát el május végéig, míg a belényesi Uniconf Kft. 57 dolgozót június és július között. Dorel Drăghici végezetül ismertette a március 27-től hivatalba lépő Morar Adrian Graţian ügyvezető igazgató helyettes életrajzát és végzettségét, aki a szerdai sajtótájékoztatón nem volt jelen.

Nagy Noémi