ERDON Helyi hírek

2011.01.31. 09:11

Balkán és Erdély a Moszkvában

<p>Nagyvárad - A szentgyörgyi Égvilág zenekar koncertezett vasárnap este a nagyváradi Moszkva kávézóban.</p>

A hazai zenei életben már nevet szerzett Fabatka zenekar vezetője, Ségercz Ferenc és az együttes énekesnője, Kovács Linda hozták létre az Égvilág zenekart, mely népzenei elemekre épülő világzenét játszik. Az együttes a balkáni hangzávilágot ötvözi az erélyi néptánc- és népzenehagyománokkal, amiből egy sajátos zenei hangulat születik meg. Ebből a zenei hangulatból adott ízelitőt a zenekar vasárnap este a nagyváradi Moszkva kávéző koncerttemében. Az este kilenc óra előtt nem sokkal kezdődött koncert első részében balkáni zenék feldolgozásai hangzottak el, ahogy Ségercz Ferenc fogalmazott: „olyan népek zenéjét játsszuk, ahol még kézzel fejik a kecskét.” Ezeknek a muzsikáknak a fő jellegzetességét a különböző tipusú és méretű furulyák és fafúvósok hangzása adta, Ségercz Ferencz kifogástalan zenei ráhangolódással csalogatta ki a hangszerekből a balkáni népi dallamokat.

A bevezető muzsikálás után A medve nem játék című gyermekműsorának részleteit játszotta az Égvilág. Itt kapcsolódott be a produkcióba Kovács Lina énekes, aki a mesedalok közötti átvezetéseket is mondta. Sajnos csak néhány dal hangzott el ebből a műsorból, pedig nagyon hangulatos,  kiforrott, a meséhez illeszkedő zenei produkciót hallhattunk. De az ezt követő, úgymond felnőttműsorra sem lehetett panasz: a népzenében gyökerező, improvizatív jellegű világzene megtette hatását, mert a zenekar a romkocsmák jellegzetességeit magán hordozó környezetben is meg tudta teremteni a sajátos népi hangulatot. Vitályos Lehel nagybőgős és Ferencz Áron ütőhangszeres ritmusképleteit Ticusán János gitáros a flamencos gitárhangzása színesítette, míg a népzenei jelleget Kovács Linda éneklése és Ségercz Ferencz furulyázása kölcsönözte a zenének. Az Égvilág együttes mintegy egy órás koncertjét táncház követte.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!