Cioloş: Meggyőződésem, hogy megoldott ügy Kanada román állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettségének feloldása

Cioloş: Meggyőződésem, hogy megoldott ügy Kanada román állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettségének feloldása
A kanadai vízumkötelezettség kérdése megoldódott, a kanadai kormánynak már csak be kell jelentenie a vízumkényszer eltörlését – mondta Dacian Cioloş kormányfő a Realitatea televíziócsatorna csütörtök esti műsorában.

“A kanadai kormánynak be kell jelentenie hivatalosan is, de meggyőződésem, hogy ez a kérdés megoldódott.(…) Ez év nyarán vállaltam fel ezt az ügyet, úgy döntöttem, hogy elutazom Kanadába és ott képviselem Románia és Bulgária érdekét ebben a kérdésben, mert ez az igazság, hogy egy ‘csomagban’ vagyunk.’ – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy két személyes, majd számos telefonbeszélgetést folytatott Kanada kormányfőjével a román állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettség feloldásáról.

Cioloş kiemelte, hogy az ügy érdekében Sorin Moisă EP-képviselővel dolgozott együtt ‘nagyon jól’, aki a Kanada és az Európai Unió között kötendő szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálásának európai parlamenti munkálataiban is részt vett.

‘Sikerült meggyőznünk kanadai partnereinket annak fontosságáról, hogy a vízumkötelezettséget ne 2018-tól, hanem már 2017-től oldják fel’ – tette hozzá a kormányfő.

AGERPRES/(RO – szerző: Doroteea PURCĂREA, szerkesztő: Karina OLTEANU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro