Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.21. 09:46

Autózz, parkolj, sétálj!

<p>Miskolc - A Régió Park Kft. megnyitotta első mélygarázsát, amely a város szívében, 24 órán át szolgálja a parkolni vágyók minden igényét. <A href="http://video.boon.hu/members.mozicsirke/flv-regiopark-car-melygarazs-miskolc-parkolas.flv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Érezhetően "megmozdult" a város a parkolóhelyeket érintő témákban. Pezsgő viták, érvek és ellenérvek hangzottak el minden oldalról, gyakran kényes kérdéseket is feszegetve... Persze nem volt ez másképpen a világ egyéb, mára példamutatóvá lett nagyvárosaiban sem. A parkoló autók áttekinthetetlen dzsungelétől egyre kaotikusabbá váló belváros lakói és a helyi önkormányzatok csatára kényszerültek, az autózni vágyók seregével szemben, akik növekvő számuk dacára továbbra is ingyen parkolásról és végtelen számú parkolóhelyről álmodoztak.

A cél közös

Félreértések örök forrásává lett ez a téma. A legtöbb helyen elbeszéltek egymás mellett az autósok és autómentességet követelők: Praktikusságról, magas árakról, növekvő igényekről és túlzsúfoltságról kezdtek parttalan vitákat...

Pedig valójában mindkét fél ugyanazt szerette volna:
Egy élhetőbb, jól működő várost.

 

Miskolc átformálódik

Az utóbbi évek egyértelművé tették, hogy városunk közlekedése és parkolási lehetőségeink is megváltoznak. Az útszakaszbővítések, burkolat-felújítások, a közlekedési rend átalakulása is csupán mérsékelni volt képes a folyton növekvő terhelést. A Régió Park Kft. mélygarázs parkolóhelyekkel, kibővített zónákkal várja a belvárosban parkolni vágyókat. Internetes honlapjukon tájékoztatást nyújtanak a zónák kiterjedéséről, elhelyezkedéséről, "színek" szerinti tarifáikról...

 

"Mikulás" kontra kék zacskó

Korábbi cikkünk kapcsán sokan sérelmezték, hogy kedvezményes és ingyenes időszakban vagy éppen zónán kívüli parkolás miatt is kaptak büntetést. Hogyan lehetséges büntetést kapni valami olyasmiért, ami nem a parkolócég jogköre? ...és mit keres a "Mikulás" zacskó a szélvédőre tűzve?

Miskolc város hivatalos parkolócége a Régió Park Kft. természetesen nem bírságolhat azért, ha valaki a kijelölt területen kívülre parkol. Akkor sem bírságolhat, ha egy általa ingyenesnek megjelölt időszakban valaki a zónák valamelyikén parkol.

A városok azonban szigorú feltételek mellett jelölik ki a parkolócégek számára jogszerűen, parkoltatásra használható területet

- Senki nem lépheti át a parkolási zónák fizikai határait úgy, hogy ezzel gyalogosokat vagy a járműforgalmat akadályozza! Így tehát senki nem teheti fel például járműve kerekeit a járdára, vagy lóghat bele az úttestbe, akadályt képezve ezzel. (Nem mentesít a büntetés alól a kifizetett parkolójegy, de az ingyenes parkolási időszak sem!)

- Senki nem parkolhat városi gondozású, nem parkolás céljából fenntartott közterületre, külön engedély nélkül! Tilos a füves, a földel borított, dísznövényekkel beültetett vagy aszfalttal burkolt belvárosi közterületen parkolni!

- A közterület-felügyelet végrehajtói a város egészében, a KRESZ táblák és szabályok hatályosságának figyelembe vételével járnak el, semmilyen kapcsolatban nem állnak a hivatalos parkolócégekkel.

...aki megszegi ezen szabályokat: a kék zacskó helyett egy piros színűvel fog találkozni a közeljövőben is. Hasznos tanácsként itt szeretnénk megemlíteni:
Európa nagyvárosainak mindegyikében azonos módon járnak el az ilyen jellegű szabálysértések kapcsán, hiszen feltételezik, hogy az autósok számára egyértelműek a KRESZ nemzetközi szabályai. Reméljük ezzel sokakban helyretettük a két "zacsi" közti jelentős eltérést.

.style1 {

color: #FFFFFF;

font-weight: bold;

}

-->

A Régió Park új mélygarázsának adatai
  • Név: Belvárosi mélygarázs
  • A Művészetek Háza mögötti terület alatt
  • 2 szinten 167 férőhely
  • Non-stop, 24 órás nyitva tartás
  • Videokamerák, 24 órás őrizet
  • Kiemelten figyeltünk a segítséggel élőkre (lift, mozgáskorlátozottak részére mosdó)
  • Kulturált parkolás, folyamatos takarítás, tiszta, igényes környezet
  • Elegáns mellékhelyiségek
  • Motorral, kerékpárral és utánfutóval használni is lehetséges
  • Zárt motor- és kerékpár-tároló
  • 2m magasságig használható
  • Kedvezményes éjszakai parkolás, konferencia-parkolási lehetőség.
  • Elektronikus kijelző tájékoztat majd a szabad parkolóhelyek számáról
  • Közlekedésbiztonsági és kényelmi szempontokat is figyelembe vettek a kialakításkor, a parkolóhelyek tágasak, jól megközelíthetőek
  • „Fizessen amennyit parkol!” Változatos fizetési lehetőségek: a parkolóautomatán keresztüli fizetés mellett lehetséges a mobiltelefonos és a chip-kártyás fizetés is, illetve a mélygarázsra külön bérlet is váltható.

5000 db chip kártyánk fogyott el idáig, ami alapján azt mondhatjuk, ez egy keresett fizetési forma. Mégpedig azért, mert rendkívül kényelmes a használata. Egyszer kell megváltani, aztán a későbbiekben csak a feltöltésre kell figyelni.
Mellette bevezettük a mobiltelefonos jegyvásárlás lehetőségét, amellyel egy új és kényelmes lehetőség. A parkolni szándékozónak nem kell aggódnia amiatt, hogy nincs aprópénze, vagy, hogy túl rövid, vagy túl hosszú időre vett jegyet, hiszen a rendszer tagjaként mindenki éppen annyi ideig fizet a parkolásért, amennyi ideig azt ténylegesen igénybe vette. Itt a számlálás másodperc alapon történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!