Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.05.31. 15:05

A vasgyári munkás is Traviatát fütyüli

<p>A&#160;nagy tradíciókkal rendelkező operafesztiválok (a salzburgi, a bécsi vagy a bayreuthi) hatalmas kulturális és turisztikai eseménynek számítanak országukban, de ugyanakkor a sznobok és gazdagok seregszemléje is.</p>

Más országokban az opera nagyszerű, zenés színházként működik. Ahogy Koltai Tamás látja.

Miskolc  - Megfordult már a nagyvilágban egy-két operafesztiválon Koltai Tamás színikritikus, de semmiképpen sem akarta úgy feltűntetni magát, mintha rendszeres látogatója lenne ezeknek a nemzetközi, zenei eseményeknek. Tapasztalatait azonban szívesen megosztotta olvasóinkkal. Mint fogalmazott, a nagy tradíciókkal rendelkező fesztiválok (a salzburgi, a bécsi vagy a bayreuthi) hatalmas kulturális és turisztikai eseménynek számítanak országukban, de ugyanakkor a sznobok és gazdagok seregszemléje is. Az operahagyományokkal rendelkező országokban színházi esemény is egy-egy fesztivál, mivel itt az opera kiváló zenés színházként működik.

Ac.: Izgalmas hullám

- Olaszországban például az opera nemzeti tradíció - hozott példát a kritikus. - Munka közben a vasgyári munkás is a Traviatából fütyül részleteket, hiszen itt a legegyszerűbb emberek is magukénak érzik a műfajt. Az operajátszás hagyományaival Németország, Csehország és Szlovákia is büszkélkedhet.
Más a helyzet azonban hazánkban, állapította meg Koltai Tamás. Nálunk a háború előtt létezett az a középréteg, mely a zenei műveltség részének tartotta az operát. Ez a réteg ma is fellelhető, a baj csak az, hogy az elmúlt évtizedekben nem kapcsolódott az operához színházi föllendülés, a színházak operakultúrája elcsökevényesedett. Emiatt az operát a közönség ósdi, vacak, túlhaladott műfajnak tekinti.

- A környező országokban sokkal izgalmasabb dolgok történnek az operajátszás terén - mondta a kritikus -, és a miskolci operafesztivál ebbe a zenei hullámba próbál bekapcsolódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!