Boc szerint a tavalyinál több kormánypénz érkezett Bihar megyébe

Boc szerint a tavalyinál több kormánypénz érkezett Bihar megyébe

Nagyvárad – Csütörtökön
Nagyváradra látogatott Emil Boc
miniszterelnök és Radu Berceanu
szállításügyi miniszter (PD-L).
Délben a Bihar megyei prefektúra
székhelyén tartottak közös
sajtótájékoztatót.

Radu Berceanu szállításügyi miniszter elsőként a sajtóban megjelent őt érintő vádakra reagált, melyek szerint a Berettyószéplak környékén épített völgyhíd túl hosszú és igen sokba kerül, az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakászának egy része pedig kőolajmezőn halad keresztül. Kifejtette: egyetért ezekkel a véleményekkel, azonban nem tudja, hogy miért őt támadják, mert 2004-ben, amikor a projektet elfogadták, nem ő volt a tárcavezető. A szakbizottság élén a szociáldemokrata Miron Mitrea állt, a valódi döntéshozó pedig az a Sorin Bota ex-államtitkár volt, aki jelenleg a PSD szállításügyi kabinetjét irányítja. Ami az észak-erdélyi autópályát illeti, Radu Berceanu csupán annyit igért meg, hogy ősszel már közlekedni lehet a Kolozs megyei Torda és Gyalu közötti 42 kilométeres szakaszon. A Bors és Berettyószéplak közötti résszel kapcsolatban megjegyezte: reméli, hogy a látogatását követően felgyorsulnak majd a munkálatok, de mindez a pénzügyi helyzettől, illetve a válság alakulásától is függ.

Bihari befektetések

Szintén Biharral kapcsolatos hír, hogy az Arad-Nagyvárad közötti 76. számú országút Gyepűsolymos és a megyeszékhely közötti öt szakaszán felújítási munkálatokba kezdenek, körülbelül egy hónapon belül. Az Európai Befektetési Bank 45 százalékban, az állam pedig 55 százalékban támogatja a korszerűsítést. Mint a sajtótájékoztatón kiderült, egyéb infrastrukturális jellegű projektek is fekszenek a minisztérium asztalán, melyek különböző fázisban vannak, és banki kölcsönökből vagy az EU kohéziós alapjából társfinanszírozzák ezeket.

Emil Boc miniszterelnök számos statisztikai adatot sorolt fel annak érdekében, hogy alátámassza azon állítását, miszerint az idén sokkal több kormány pénz érkezik Bihar megyébe, mint tavaly. Többek közt kifejtette: a falvak csatornázására 7,1 millió lejt, aszfaltozásra 23 millió lejt, a vidéki infrastruktúra feljavítására 19 millió lejt, sportlétesítmények kialakítására 4 ezer lejt, szociális lakások építésére pedig több mint 2 millió lejt utaltak ki.

Ciucur Losonczi Antonius