Összegzés

2020.12.04. 09:15

„A választások tétje, hogy a magyarok megkerülhetetlen tényezők legyenek a román parlamentben”

Az elmúlt négy hét kampánytapasztalatait összegezte csütörtök délelőtt az RMDSZ nagyváradi székházában tartott sajtótájékoztatóján Cseke Attila szenátor, a szervezet Bihar megyei elnöke, valamint a december 6-i parlamenti választás tétjére is felhívta a figyelmet.

Ciucur Losonczi Antonius

Arról számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján Cseke Attila, hogy több mint 80 településen kampányoltak az RMDSZ jelöltjei, beszélgettek el Bihar megyei magyarokkal az elmúlt négy évről, az aktuális problémákról, kihívásokról, arról, hogy mi foglalkoztatja őket a leginkább. A központi téma természetesen a járványügyi helyzet volt. Elmondták nekik, hogy az RMDSZ mit tett volna másképpen, miért tartja a kormány döntéseit rossznak, kritizálhatónak, szakmaiatlannak. Gyakran került szóba az iskolák bezárása, melynek kapcsán elhangzott, hogy az RMDSZ ezzel nem ért egyet, és azt szeretné, hogy legalább az I–VIII. osztályosok számára biztosítva legyen a frontális oktatás, hiszen az EU-tagállamok többségében továbbra is járnak a diákok iskolába. A piacok újranyitása mellett is érveltek a jelöltek – Klaus Iohannis államfő ugyan bejelentette, hogy a hétvégén ez megtörténhet, de feltevődik a kérdés, hogy vajon miért csak most konzultált szakértőkkel az elnök.

A választások tétje, hogy a magyarok megkerülhetetlen tényezők legyenek a román parlamentben, s ne dönthessenek rólunk nélkülünk. Több pénz jusson az erdélyi és partiumi magyar településeknek, bátran használhassuk az anyanyelvüket, és ne packázzon senki a szimbólumainkkal – hangsúlyozta a honatya. Arra hívta fel a figyelmet: közvélemény-kutatások szerint reális az esélye annak, hogy bejusson a parlamentbe az AUR nevű tömörülés, melynek olyan vezetői vannak, mint a „hivatalos magyarellenes feljelentő” Dan Tanasă, vagy az úzvölgyi cirkuszért felelős George Simion. Erősnek kell tehát lennünk ahhoz, hogy védekezni tudjunk a várható támadások ellen, hangzott el.

Ugyanakkor, noha az elmúlt években az RMDSZ megteremtette a törvényes garanciákat számos, számunkra fontos területen (például nem szüntethetők meg osztályok a magyar közösség véleményezése nélkül, vagy tilos közigazgatási átszervezés az etnikai arányok módosításával), ezeket a vívmányokat meg kell védeni, mert volna igény az eltörlésükre. Emellett arra is kell gondolni, hogy ha minél több magyar megy el szavazni, akkor esély adódik arra, hogy az arányunkon felüli erőt tudjuk felmutatni Bukarestben, és a leendő kormányban az RMDSZ az alakulandó koalíció tagjaként még hatékonyabban tudná képviselni az érdekeinket – nyomatékosította Cseke Attila.

Arra is kitért a szenátor, hogy megteremtődött a magyar összefogás. Akik pedig nem kifejezetten RMDSZ-szimpatizánsok, hanem a másik két párt valamelyikének hívei, azért menjenek el szavazni, mert hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a visszaosztás után a Hargita megyei RMDSZ-es lista 5. helyén szereplő EMNP-s jelölt bejusson a képviselőházba.

A borítóképen: Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!