Mementó

2020.11.19. 10:11

Bihari naplók: „a mi életünket jelentette”

Tököli Magdolna

Bihari naplók címmel jelentette meg Dérer Ferencnek, a Bihari Napló Megyejáró rovata alapító szerkesztőjének válogatott riportokat tartalmazó kötetét a nagyváradi Holnap Kulturális Egyesület. Az ebben szereplő írások a lapunkban, a BN-kalendáriumban, illetve a Biharország folyóiratban közölt anyagok szerkesztett változatai, hiteles korrajzok, és mint a szerkesztő, Szűcs László az előszóban fogalmaz: „Mementó is ez a kötet: a negyedszázaddal ezelőtt megszólaló ismert vagy ismeretlen riportalanyok közül azóta nagyon sokan elhunytak, sokuk nevét kizárólag ez a könyv őrzi majd meg. Ahogy az egykori bihari naplós kollégák közül is sokat kikísértünk utolsó útján a temetőbe. Emlékezzünk rájuk, emlékezzünk a riportok olvasása által a közösen megélt korra, mely ha átmeneti is volt, ha bajokkal, konfliktusokkal teli is, de a mi életünket jelentette”.

A Bihari naplók majd harminc évet „járnak be” tehát, eljutva a Berettyó völgyébe, az Érmellékre, a Fekete- és a Sebes-Körös vidékére, a Hegyközbe, a Várad-környéki falvakba. A kötetet képmelléklet gazdagítja, Dérer Ferenc, Marián Antal, Nagy Tibor, Sükösd Tóth Krisztina és Török László felvételei, míg a kiadványban szereplő egyes anyagok társszerzői: Balla Tünde, Both Abigél, Szűcs László, Török László és Wilhelm Sándor. Érdekes írások azoknak, akiket fiatal felnőttként érdekelnek az elmúlt harminc év bihari történései, és különleges azoknak, akik a leírtakat élő múltként élik meg.

A könyv megjelenését a Bihar Megyei Tanács támogatta, és a Holnap Kulturális Egyesülettől igényelhető, a holnap2015@gmail.com e-mail címen keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!