Közösségi konzultáció

2020.06.25. 17:58

Paptamásiban a folytatás mellett döntöttek

Az RMDSZ az egyetlen olyan közösségi-politikai szervezet, amely a helyhatósági választásokat megelőzően rendszeresen kikéri a választópolgárok véleményét a polgármester- és helyi tanácsosjelöltek kérdésében. A járványügyi intézkedések szigorú figyelembevételével a napokban számos településen lezajlott a közösségi konzultáció. Paptamásiban egyértelmű döntés született: a magyar közösség az immár két mandátum óta hivatalban lévő Matyi Miklós polgármester mellett tette le voksát.

Fotó: BORSI BALAZS

Borsi Imre Lóránt, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke hangsúlyozta, „az RMDSZ egy nyitott szervezet, bárkit szívesen látnak, aki tenni akar közösségéért és településéért. Éppen ezért mindenki, aki szívügyének érzi a közszolgálatot, jelentkezhetett az RMDSZ jelöltjeként és kérhette a választópolgárok támogatását a közösségi konzultáció során, függetlenül attól, hogy RMDSZ-tagról van-e szó.” Sokan éltek is ezzel a lehetőséggel, mert megértették, hogy „csakis együtt, összefogva tehetünk a legtöbbet a magyar közösségért és településeink fejlesztése érdekében”, fogalmazott Borsi Imre Lóránt. Hozzátette, Paptamásiban a helybéliek egyértelmű döntést hoztak, mégpedig azt, hogy az eddig is a községet vezető Matyi Miklós polgármester folytassa a megkezdett munkát.

„Eredményes két mandátum van mögöttük. Matyi Miklós polgármester és csapata jó munkát végzett, meglátszik ennek az eredménye, hiszen nemcsak a község és annak valamennyi faluja fejlődött jelentősen, hanem a közösség is megerősödött. És ez lehet a legfontosabb, az emberek összefogása és a közös fellépés, egy olyan községben, ahol korábban a megosztottság mérgezte a közéletet. Most már látszik, hogy a hozzáértés, az odafigyelés, a szakmaiság, a befektetett munka meghozza a gyümölcsét és a településen a békesség uralkodik, az embereket egy irányba hajtja a közös tenni akarás” – elemezte a helyzetet Borsi Imre Lóránt, aki egyúttal gratulált is Matyi Miklósnak és csapatának és sok sikert kívánt nekik az ősszel esedékes helyhatósági választásokra.

Matyi Miklós polgármester elmondta, elsősorban szeretné megköszönni mindenkinek az eddig elvégzett munkában nyújtott segítségét, valamint mindazoknak a támogatását, akik a közösségi konzultáció során kiálltak és biztatták őt a folytatásra. „Meggyőződésem, hogy az emberek látják, mi az, amit értük megtettünk az elmúlt négy, vagy akár nyolc esztendőben. Tudjuk ugyanis, milyen állapotban volt akkor a község, és milyen lett most. Emlékezhetünk arra is, hogy a sok háborúskodást hosszas békülési folyamat követte, és persze tudjuk, hogy mindig lesznek olyanok, akik külön úton járnak, mára mégis elértük, hogy békében tudunk együtt élni Paptamásiban és közösen dolgozunk azért, hogy az otthonunk minél szebb, barátságosabb, egyszóval élhetőbb legyen” – fogalmazott Matyi Miklós. Kiemelte, hogy Paptamási község – más, nagyobb vagy szerencsésebb helyzetben lévőkkel szemben – szerény bevételekkel gazdálkodik, ezért mindig kétszer is meg kellett gondolniuk, hogy a rendelkezésre álló forrásokból mit tudnak elvégezni. Ehhez párosult a közösségtől érkező fontossági sorrend.

„Még így is, szűkös anyagi lehetőségeinkkel is, szépen sorjában szinte mindent sikerült elvégeznünk, amit annak idején elterveztünk. Ma már nem járunk gödrös, sáros utcákon, a vízhálózatot kibővítettük nemcsak Tamásiban, hanem a hozzá tartozó falvakban, Kügypusztán, Pelbárthidán és Nyüveden is, kiépítettük a szennyvízhálózatot és most következik a háztartások rácsatlakoztatása, szabályoztuk és rendbe tettük a vízügyi igazgatósággal közösen a Kösmő patak medrét, fedett buszmegállókat helyeztünk ki, rendbe tettük a kügypusztai és a paptamási kultúrotthont, műfüves sportpályát avattunk és még sok mindent elvégeztünk, ami idő közben adódott” – sorolta Matyi Miklós a legfontosabb infrastrukturális beruházásokat. „Ezek hozzájárultak ahhoz, hogy mindannyiunk élete kényelmesebb legyen a községben. De van még tennivaló, folytatni kell a munkát. Én is és a csapatom is tudjuk a feladatunkat, és lehetőségeinkhez mérten meg is valósítjuk azt, amit felvállaltunk a közösség előtt” – mondta a polgármester. Szerinte azonban legalább ennyire fontos, hogy biztonságos környezetben éljenek, ezért szereltek fel több mint nyolcvan kamerát a községben, fejlesztették a közvilágítást: minden villanyoszlopra LED-es izzókat tetettek, amelyekre tízéves garancia érvényes, felszerelték a tűzoltókocsit és a helyi önkéntes tűzoltócsapat számára felszerelést vásároltak.

A közösségi programokra és az ifjúság támogatására szintén odafigyeltek Paptamásiban. „Vannak olyan programok, amelyeket mi indítottunk el és nagy népszerűségnek örvendenek, például – sok egyéb között – a szépkorúak találkozója immár nyolc éve, amikor nemcsak találkozunk és megvendégeljük az időseket, hanem alkalom ez arra is, hogy köszönetet mondjunk nekik mindazért, amivel hozzájárultak településünk gyarapításához, azért az áldozatos munkáért és lelkes odaadásért, aminek köszönhetően ma itt lehetünk és otthon lehetünk Paptamásiban” – fogalmazott Matyi Miklós, aki ugyanakkor hozzátette, az egyházaknak legalább ekkora összetartó és megtartó erejük van a községben. Éppen ezért érzik kötelességüknek rendszeresen támogatni a felekezeteket, mert „mindenki számára érthető és értékelendő az a rendkívül nemes cél, amelyért ők is ugyanúgy dolgoznak, az itthon való boldogulásért és a megmaradásért, nemzeti identitásunk megőrzéséért”.

Matyi Miklós a következő időszak beruházásairól szólva elmondta, folytatják a járdaépítést, mégpedig Pelbárthidán és Nyüveden, ugyanezen falvakban tervezik a kultúrházak felújítását is. Paptamásiban szükségessé vált egy nagyobb óvoda építése, és az iskolát is bővíteni kell. Ezek mellett tervezik egy orvosi rendelő építését is, mert egyre több kérés érkezik hozzájuk ennek szükségéről. „Bőven van még, mit tenni. Az emberekkel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, meghallgatjuk őket és feljegyezzük a javaslatokat, kívánalmakat. Tudjuk a dolgunkat, és ahogyan az elmúlt nyolc esztendőben eddig megtettük, ezután is dolgozni fogunk” – foglalta össze a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!