Árvízkár

2020.06.26. 16:13

„Nem győzzük helyreállítani a károkat”

Az elmúlt napok esőzéseiről lapunkban is beszámoltunk, a kárfelmérések a napokban is zajlanak. Az áradások által sújtott települések elöljáróit kérdeztük arról, hogy mekkora károk keletkeztek.

Törő Enikő

Bihar megye több települését árasztotta el a víz, többek között Élesdet és a hozzá tartozó falvakat. Kajántó Pál alpolgármestertől megtudtuk, a Körösök Vízügyi Igazgatóság már tartott helyszíni felmérést, a prefektúra részéről az ígéretek szerint ma látogatnak el Élesdre és környékére. A vízügyisek kárfelméréséből kiderült, hogy a Sólyomkő patak medrét újra kell építeni, le kell kövezni és kibetonozni, ugyanis az egész medret elmosta a víz. A betonhidak közül öt tönkrement, ezeket is helyre kell hozni, illetve több fahidat mosott el teljesen az ár. A hidak helyrehozása szintén a vízügyisek feladata, tudtuk meg, azonban ezeket a munkálatokat csak azután tudják elkezdeni, hogy a teljes kárfelmérés, elemzés megtörtént, illetve miután a vízszint is lejjebb csökken. Élesden két híd rongálódott meg, egyelőre azt várják, hogy a szakemberek vizsgálják meg, hogy ezek életveszélyesek-e.

Élesden és környékén azonban sok más kár is keletkezett. Sólyomkővár környékén az erdei utat négy helyen teljesen elmosta a víz, ezeket helyre kell majd állítani. A főutakat már sikerült letakarítani, most a mellékutak tisztítása következik. A napokban Tinódon és Sólyomkőpestesen dolgoztak a legtöbbet.

Kajántó Pál elmondta, hogy sok házba bement az iszapos víz, legtöbb helyen ,,csak” 10–20 centiméteres volt (néhány házban azonban ennél jóval nagyobb), de így is elázott a padló, a bútorok és a szőnyegek. A patakparti és a gyűjtőmedrek melletti kerítések nagy részét elmosta az ár. Sólyomkőpestes három pataka közül a Sólyomkő duzzadt meg a legjobban, egy autót Élesdig sodort az ár, körülbelül két kilométeren keresztül, ezenkívül több autóba bement a víz.

Szalacs és Ottomány

Szalacs községben is komoly károkat okozott a nagy esőzés, főleg Ottományban. Horváth Béla polgármestertől érdeklődtünk arról, hogy hogyan vészelték át az elmúlt napokat. ,,Nem győzzük helyreállítani a károkat” – mondta már az első pillanatban telefonbeszélgetésünkkor. A múlt heti nagy mennyiségű esőt is nehezen szívta el a föld, a hétfő délutáni hatalmas mennyiségű vizet pedig már egyáltalán nem, mondta el lapunknak a polgármester. Az árkok már a múlt héten eldugultak, illetve a domboldalról lemosta az eső a köveket, ezek helyreállítása már folyamatban volt, azonban a hétfő délutáni nagy eső (négyzetméterenként 50–60 liter) minden addigi munkát tönkretett, s nagy károkat is okozott. Mind Szalacs, mind Ottomány völgyben van, így a környéken lezúduló eső elárasztotta a két települést. Bár az esőzés nem tartott túl sokáig, csupán délután 4–5 óra között, de nagy kárt okozott, melyet nem sikerült még egyelőre helyreállítani. A község szerencsére jól felszerelt különböző árokásó, vízszivattyúzó gépekből, azonban ez nem volt elég, segítséget kértek az 112-es hívószámon is. A patakok megteltek és kiöntöttek, a domboldalról folyt le a víz, magyarázta a polgármester. ,,Ottományban például a temető melletti ház udvarába gyűlt a víz, teljesen elöntötte az egészet. Árokásó géppel húztak egy árkot az illető ház udvarában, olyan volt az udvar, mint egy folyó. A házba is bement a víz” – mondta. Ottományban öt, Szalacson két házban állt a víz hétfő este. A községben a kanalizálás is kiöntött, két akna fedelét vitte el a víz, szennyvíz is befolyt a házakba. A vízszivattyúzások után két elázott házba páraelszívót vittek, hogy átszűrje a levegőt, kiszárítsa a falakat.

Személyi sérülés ugyan nem történt, de egy személy rosszul lett ,,bámészkodás” közben, epilepsziás görcsöt kapott, aznap alig evett s ivott. A mentősök túl lassan értek volna ki, ezért a polgármester az állandó orvosi ügyeletre vitte, ahol helyrehozták. ,,Sajnos az emberek nagy része telefont fogott a kezébe lapát helyett” – mondta a polgármester, aki azt is kifejtette: több ház előtt le kellett rombolják a kis hidat az árokásás miatt, hogy a víz elfolyjon, azonban ezt sokan nem vették jó néven. ,,A többség szüksége fontosabb az egyéni érdeknél” – fogalmazta meg ezzel kapcsolatos véleményét ki Horváth Béla. A munkákban az önkéntes tűzoltók is részt vettek. Az elkövetkező hetekben árkokat fognak ásni, helyrehozzák a problémás hidakat, és természetesen azokat is, amelyeket muszáj volt lerombolni. Remélik, nem lesz több ilyen esőzés, azonban fel kell készülni mindenre, zárta beszélgetésünket a polgármester.

Országos helyzet

Ami az áradásokat, károkat illeti, országos szinten sem túl jó a helyzet. Bár Bihar megyére szerdáról csütörtökre virradóan nem csapott le újabb esőzuhatag, az ország egyes részein még mindig küzdöttek az esővel és az áradásokkal. Szerda reggeltől csütörtök reggelig a katonai tűzoltók 102 lakásból, 151 udvarból és 236 pincéből/alagsorból szivattyúzták ki a vizet, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU). Az eddigi adatok szerint a felhőszakadások leginkább Beszterce-Naszód és Hunyad megyét érintették. Kedden az előrejelzések alapján úgy döntöttek, hogy megelőző célzattal kilakoltatott 152 személy továbbra sem térhetett vissza otthonába. 81-en közülük Botoşani, 40-en Fehér, 26-an Beszterce-Naszód, hárman Krassó-Szörény és ketten Máramaros megyeiek. Tegnap reggel még négy megyében dolgoztak a tűzoltók, Arad, Beszterce-Naszód, Hunyad és Maros megyében, hogy az elárasztott házakból, udvarokból kiszivattyúzzák a vizet, illetve dolgozniuk kell a megrongálódott közúti és vasúti töltések kijavításán is. A Prut folyóra vörös jelzésű riasztást adtak ki, mely péntek estig érvényes, ezért 81 személyt evakuáltak tegnap Botoșani megyében. Az IGSU tájékoztatása szerint csütörtök reggel két megyei út volt lezárva Hunyad és Beszterce megyében, a 668-as és 668A jelzésű, több útszakaszon korlátozásokkal, nehézkesen zajlott a közlekedés.

Csökken a vízszint

A Körösök Vízügyi Igazgatóságának (ABA Crișuri) tegnapi közleménye szerint az elmúlt tíz napban folyamatosan nőtt a Bihar megyei folyók vízszintje, azonban a június 26-i adatok szerint végre csökkenés figyelhető meg. A vízhozam azonban még mindig nagyobb a többéves átlagnál, Nagyváradon a Sebes-Körös vízhozama a 2,3-szorosára nőtt, Szalárdon a Berettyóé 3,6-szorosára.

Riasztások

A hidrológiai figyelmeztetéseket meghosszabbították, így péntek éjfélig a Berettyóra, a Sebes-Körösre és a Fekete-Körösre sárga jelzésű figyelmeztetés érvényes. Narancssárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben az Ér, a Berettyó, a Sebes-Körös és a Fekete-Körös vízgyűjtőire pénteken éjfélig. Az ország több folyójára azonban vörös jelzésű riasztás van kiadva, így mielőtt valaki útnak indulna, érdemes informálódnia.

Ami az esőzéseket illeti, újabb riasztásokat egyelőre nem adtak ki, azonban az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) figyelmeztet arra, hogy a hét végén időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás az ország nyugati, északi és középső részén, illetve a hegyvidékeken.

Naprakész információkat kaphatnak a DSU applikáción, mely ingyenesen letölthető a Google Play Store és AppStore áruházakból, valamint a hatóságok a figyelmeztetések életbe lépésekor a RO-Alerten keresztül is értesítik a lakosságot

Fotók: Facebook/AlesdOnline, Facebook/Szalacs község

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!