Bihar hírei

2019.06.26. 11:04

Levadásszák a mezei pacsirtákat

A Fenntartható Fejlődés és Védett Területek Bihar Megyei Központja (CAPDD) csatlakozik a Romániai Natura 2000 Egyesület intézkedéseihez, amelyekkel megpróbálják megvédeni a mezei pacsirtákat.

A Fenntartható Fejlődés és Védett Területek Bihar Megyei Központja (CAPDD) csatlakozik a Romániai Natura 2000 Egyesület intézkedéseihez, amelyekkel megpróbálják megvédeni a mezei pacsirtákat.

 

A Romániai Madártani Társaság, a Milvus Egyesület és a Natura 2000 Egyesület érvei mellett, a CAPDD szakemberei felhívták a figyelmet arra a minisztériumi rendeletre, mely szerint 2019. május 15. és 2020. május 14. között Bihar megyében 4098 mezei pacsirtát engedélyezett levadászni. A legtöbb példányt a nagyszalontai mezőségen pusztítanák el, ahol 630 példányt engedélyeztek vadgazdálkodási alaponként (Prohunting Salonta, Fazanul de Aur stb.). Ez a szám Illyén, Árpádon és Csegődön is 150 fölötti.

„A pacsirta nem egy kártevő lény, így egyáltalán nem kellene vadászni rá. Ezeket a madarakat főként a nyelvükért ölik le, amely bizonyos országokban igazi csemegének számít – ezért van az, hogy a leggyakrabban külföldi vadászok lövik le őket. Azt is mondhatnánk, hogy a vadgazdálkodási alapok erkölcstelen üzletet formálnak egy olyan faj létéből, amely nem is az övé, hiszen a pacsirta egy vándormadár, és csak átutazóban vannak itt – az országban, ahol levadásszák őket” – nyilatkozta Paul Iacobaş, a CAPDD elnöke. A mezei pacsirta egy nehezen levadászható faj, és a levegőben röpködve, távolról be sem azonosítható biztosra, könnyen összetéveszthető más fajokkal, így a vadászok gyakorlatilag mészárlást hajtanak végre, mindent lelőve, amit repülni látnak, a legális, engedélyezett vadászat címszó alatt.

Nyilatkozat

A Natura 2000 nyilatkozatában elhangzik, hogy Románia azon kevés európai országok közé tartozik, ahol még engedélyezett a máskülönben védett mezei pacsirta levadászása. Bár nincs nálunk hagyománya a pacsirtavadászatnak, sem a fogyasztásának, és a leölése nincs jelentős befolyással az ország gazdaságára sem, mégis, minden évben engedélyezik bizonyos számú példány elpusztítását. A 2018–2019-es szezonban az összes példány 50%-ának levadászását engedélyezték. Az elmúlt 36 évben a mezei pacsirta példányszámának drasztikus, aggasztó csökkenése vehető észre. Európa-szerte kevesebb, mint a felére csökkent az elmúlt 36 évben. Ezzel a vadászati engedéllyel csak súlyosbítják a mezei pacsirta amúgy is veszélyes helyzetét, illetve a nem szándékos orvvadászat esélye is magas, hiszen tévedésből más, kifejezetten veszélyeztetett fajt is lelőhetnek. A Natura 2000 tagjai jogtalannak és erkölcstelennek vélik e faj vadászatát, céljuk pedig elsősorban ennek betiltása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!