Bihar hírei

2019.06.13. 15:04

Fiatal pár magyarságot erősítő vándorkiállítása a Föld körül

Két magyar fiatal, Réka és Kristóf, a megszokottól eltérő életmódot választva, egy 43 éves kétárbocos vitorláshajón él, és egy három éves, a Földet megkerülő projektbe vágtak.

Két magyar fiatal, Réka és Kristóf, a megszokottól eltérő életmódot választva, egy 43 éves kétárbocos vitorláshajón él, és egy három éves, a Földet megkerülő projektbe vágtak.

A fiatalok útjuk során minden országban, ahol ledobják a vasmacskát, magyarság tematikájú vándorkiállítást mutatnak be, illetve angol nyelvű YouTube-csatornájukon az adott ország folklórjáról készítenek videókat. Réka a Bihar megyei Réven látta meg a napvilágot. Elmondása szerint már gyerekként megtapasztalta egy-egy magyarságtematikájú esemény fontosságát egy kisebbségben élő közösség életében. Ezért, amikor Kristóffal eldöntötték, hogy nekivágnak az útnak, kihasználva ezen életstílus adta lehetőségeket, a diaszpórában élő magyaroknak hasonló élményt akarnak szerezni.

A fiatalok megalapították a Magyarok a Világ Körül (Hungarians Around the World) Egyesületet, melynek keretében fotóversenyt hirdettek magyarság-témában. A több mint 100 beérkezett fotó közül a 3 fős zsűri döntése alapján 22 képet választottak ki. Kalotaszeg mosolygós lányaitól a Balaton csendes látványán át a Hortobágyig, sok magyarságot szimbolizáló részlet megjelenik a képeken. A 22 fotó 11 szerencsés versenyző munkáját dicséri. Ezeket a képeket állítják ki útjuk során. Az egyesület és a vándorkiállítás elsődleges célja a diaszpórában élő magyarság magyarságtudatának erősítése, illetve a magyar népi kultúra terjesztése és megismertetése szerte a világban. Az első kiállítás 2019. május 17. és 19. között volt Horvátországban, a Dubrovnikhoz közeli Zaton-öbölben, a második Montenegróban, Herceg Noviban június 3-án.

Vándorkiállítás

Hosszú átkelés után, Horvátország felségvizeinek egy jelentős részét hosszában átszelve, a harmadik kiállítást Hvar gyönyörű szigetén tartották meg. Helyszíne a hvari Viking búvárbázis volt, ahol annak magyar tulajdonosai, Zsanett és Róbert szeretettel fogadták a vándorkiállítást. Azt követően az Adriai-tenger átszelésévél már Olaszország felé vették az irányt. A kiállítássorozatról és a fiatalok útjáról több magyarországi magyar és angol nyelvű, továbbá egy brit hírportál is említést tett. Az M2 Petőfi TV „Én vagyok itt” című műsorában Réka és Kristóf élőben adott interjút, melyből megtudhattuk, hogy terveik szerint a kiállítás programját néptáncosok jelenlétével fogják színesíteni. „Jelenleg pályázatok leadásán dolgozunk és próbáljuk felvenni a dél- amerikai magyarokkal a kapcsolatot, mivel az az egyik olyan földrész, ahol egy nagyobb számú magyar diaszpóráról tudunk” – mesélte Réka. A vándorkiállítás további állomásai a Földközi-tenger országai, valamint az Atlanti-óceán átszelése után Brazília, a Karib-térség, majd a Csendes-óceán országai lesznek.

A kalandos vándorkiállítás helyszíneiről a következő linkeken lehet értesülni: folkloricum.com; instagram.com/folkloricum; facebook.com/folkoricum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!