Bihar hírei

2019.05.24. 09:28

III. Bakator Fesztivál Bihardiószegen

Június elsején tartják Bihardiószegen a III. Bakator Bor- és Gasztrofesztivált. Bor- és ételkülönlegességekkel várják a látogatókat, illetve koncertekkel, este a Csík zenekar lesz a színpadon.

Június elsején tartják Bihardiószegen a III. Bakator Bor- és Gasztrofesztivált. Bor- és ételkülönlegességekkel várják a látogatókat, illetve koncertekkel, este a Csík zenekar lesz a színpadon.Március végén tartották meg Bihardiószegen azt az ünnepséget (a tavalyi után idén másodszor), melyen több mint 10 ezer bakator szőlőoltványt osztottak ki 20 szőlősgazda között. Már akkor elhangzott, hogy ebben az esztendőben június 1-jén tartják meg a Bakator Bor- és Gasztrofesztivált, és akkor bírálták el az eseményre benevezett borokat is, melyeket ezúttal meg is lehet majd kóstolni. Ennek beharangozó sajtótájékoztatóját tartották meg csütörtök délben az érmelléki nagyközségben, a Zichy kastélyban. Mados Atilla polgármester mindjárt az elején tudatta: a debreceni társszervezők azért nincsenek jelen, mert dandárjában van a vasárnapi EP-választás kampánya, de természetesen most is társak a rendezésben. Kiemelte, hogy 15 érmelléki borász válogatott borait lehet majd kóstolni a fesztiválon, többen saját termelésű bakatorral lesznek jelen, de várnak borászokat Magyarországról, Felvidékről és a Vajdaságból is. A gasztronómiai kínálatban idén is szerepel majd egyebek mellett a debreceni pároskolbász, de más füstölt húsok is, például ínyenceknek a díszvendég Carpathian BBQ grilljei. Gyereknap lévén a legfiatalabb korosztályra is gondoltak, már reggeltől lesznek számukra programok, például a Rutkai Bori Banda koncertje, a fő koncertet azonban este a Csík Zenekar adja. A sportrajongóknak jó hír, hogy a szervezőknek „sikerült elintézni” a Európai Labdarúgó-szövetségnél, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is a diószegi fesztivál napján legyen a BL-döntő, amit majd kivitetőn lehet nyomon követni.

Busz a megyeközpontból

Pálfi Noémi, a társzervező váradi Borbarátnők Egyesületének elnöke elmondta: 2 hete alakult meg az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete (elnöke Balla Géza ménesi borász), ami szerinte a borászok erősödő összefogásának a jele, és céljuk, hogy régiónként alakuljanak meg a fiókszervezetek. A sajtón keresztül is mindenkinek ajánlja: vegyenek részt a családias hangulatú fesztiválon, ide értve a termelőket is, hiszen utóbbiaknak jó alkalom a tapasztalatcserére, a szakmai fejlődésre. Bántó Norbert, a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség igazgatója hangsúlyozta, hogy a Megyei Tanács fontosnak tartja a rendezvény pártolását, ugyanakkor az általa vezetett intézmény számos más eseményt is támogat. Szerinte az Érmellékben kiemelkedő turisztikai potenciál rejlik, ennek jegyében idén is indítanak egy buszjáratot a Bakator Fesztiválra: az ezen résztvevők előbb ellátogathatnak a gálospetri és a szalacsi tájházba, illetve az ottományi Komáromi kúriába, majd 14 óra körül érkeznek meg a fesztiválnak helyet adó diószegi Zichy kertbe. Az igazgató kérdésünkre elmondta: a busz 9 órakor indult a Szakszervezetek Művelődési Háza mögötti parkolóból, 9.10-kor vesz fel utasokat a nagyállomásnál. Az utazás díja 40 lej felnőtteknek, 30 gyerekeknek, a további belépők árát a helyszíneken kell fizetni. (Részletek az ügynökség internetes felületén.)

A régió jó híre

Heit Lóránd borász, a Bakator Szövetség elnöke szerint „egy mágikus kapcsolat van az ember és a szőlő között”, különösen érvényes ez a XIV. század óta Diószegre. Véleménye szerint is fontos a borászok érmelléki egyesületének megalakítása, de nem elégséges, mivel a támogatók mellé oda kell álljanak „a helyi erők” is, hiszen „mindannyiunk felelőssége a régió jó híre”, fogalmazott. Hozzátette: nem feltétlen cél, hogy bepótolják a bakator szőlőfajta „életéből” kiesett 150 évet, hiszen sok másfajta bort is termelnek a térségben, de az lehet az érmelléki borászat „zászlóshajója”, ahogyan a tokaji borvidéknek a furmint, az egrinek a leányka, a somlóhegyinek a juhfark stb. Mados Attila kiegészítésként még hozzátette: 10 lej lesz a belépő (18 év alattiaknak ingyenes), ebben az árban mindenki kap idén is egy, a fesztivál logójával díszített talpas üvegpoharat, mellyel végigjárhatja a borkóstoló standokat, és amit természetesen megtarthat. Tavaly előtt mintegy ezer, tavaly 1500 látogatójuk volt, idén 2000-re számítanak.

A program

A bakator borok mustrájának résztvevői: Heit Lóránt (Diószeg), Bartos István (Avasújváros), Andrási László (Somló hegy), Maurer Oszkár (Szerémség); vendégkiállítók: Mátyás András és Sütő Zsolt (Felvidék); az érmelléki borászok 42 bort kínálnak, ők: Hegedűs Árpád, Heit Lóránt, Kun Barna, Mados Attila, Piheni Panni, Rittner Tibor, Szőnyi József, Várdai József (Diószeg), Féth Imre, György-Csáki Sándor (Biharpüspöki), Hegedűs Attila (Érmihályfalva), Czapp Árpád (Székelyhíd), Kollák József, Zatykó István, Szallós László (Szentjobb). A tervezett előadások: 11 óra – Rutkai Bori Bandája; 13 – Jó ebédhez szól a nóta, a Pákozdi Citerazenekar műsora; 15 – Edina Quartet; 17.30 – Bagossy Brothers Company; 20.30 – Csík zenekar, utána BL-döntő (kivetítőn). Napközben megtekinthető a Zichy kastélyban berendezett táj- és borászati kiállítás.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!