Bihar hírei

2019.05.03. 10:47

Határon átnyúló evangelizációs tábor volt Magyarkécen

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Húsvéti Evangelizációs Tábort (HEVAT) április 24. és 28. között Magyarkécen, a református egyházközség és a Kécenlét Egyesület szervezésében. Mike Pál lelkésszel, a Kécenlét Egyesület elnökével beszélgettünk.

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Húsvéti Evangelizációs Tábort (HEVAT) április 24. és 28. között Magyarkécen, a református egyházközség és a Kécenlét Egyesület szervezésében. Mike Pál lelkésszel, a Kécenlét Egyesület elnökével beszélgettünk.A HEVAT-ot 2008-ban indította el három holland fiatal, akkor még 15 Magyarkécről és környékéről származó résztvevővel. Az idei HEVAT-on már több, mint 300 fiatal vett részt, 40 fölötti romániai és magyarországi településről. Az előző évektől eltérően idén Magyarországról is érkezett 50 fiatal, és meglepetésként első nap Lengyelországból is betoppantak négyen. Az idei HEVAT különlegességét nemzetközibb jellege mellett az is adja, hogy a tábor megszervezéséhez pályázati támogatás is hozzájárult. Az ún. ROHU-256 kódszámú, CrossYounity Határon átnyúló fiatal közösségek című projekt kedvezményezett partnerei a Nyírbátori Református Egyházközség és a Kécenlét Egyesület, akik összesen 80.000 euró támogatást nyertek el. Ebből 85% ERFA finanszírozás, 10/13% a magyar, illetve a román kormány támogatása, 2/5% pedig a projektpartnerek önrésze. A pályázat megvalósítási ideje 13 hónap, 2018 decemberétől 2019 decemberének végéig tart. A pályázatot az Európai Unió finanszírozza az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a két ország kormányának társfinanszírozásával, az Interreg V-A Románia-Magyarország program (http://interreg-rohu.eu) második pályázati felhívásának keretében. A Program olyan határ menti együttműködési kezdeményezéseket támogat, amelyek a határ menti övezet közös szükségleteit fenntartható és innovatív módon célozzák meg, és közös megoldásokon alapszanak. A CrossYounity pályázat két fő pillére egy ifjúsági tábor – a HEVAT – megszervezése Magyarkécen, valamint egy zenésztábor megszervezése Nyírbátorban. Utóbbi eredményeként a határ két oldalán 4–4 koncertre is sor kerül a pályázat keretében novembertől december végéig – tudtuk meg Mike Pál magyarkéci református lelkésztől, a tábor főszervezőjétől. A HEVAT tábor szervezését minden évben lelkes önkéntes fiatalok vállalják fel, akik már a tábor előtt fél évvel rendszeresen találkoznak annak érdekében, hogy tartalmas és változatos programokkal várják a táborozókat.

Közösségi festmény

Az idei program gerincét sok-sok közös éneklés, a délelőttönkénti egyéni csendesség, majd előadás és kiscsoportos beszélgetések, valamint a délutáni szabadidős foglalkozások adják. Az idei előadó Berke Eszter tenkei származású, jelenleg Miskolcon élő iskolalelkész volt, aki az „Egy híján” – hiányaink és hiányosságaink téma köré építette fel előadásait. A délutáni programkínálat naponként változott: stációs kirándulás, műhelybeszélgetések és alternatív játéklehetőségek várták a résztvevőket. A stációs kirándulás alatt a falu körüli réten a résztvevőkből verbuválódott csapatok versenyeztek egymással. A műhelybeszélgetéseket meghívott előadók tartották, széles skálát átívelő témákat vetve fel: időbeosztás, emberek felé történő szolgálat, család, nőiesség, férfiasság, pályaorientáció és karrier, függőségek, zene, hit, stb. Az alternatív programok lehetőséget kínáltak mozgásra, társasjátékozásra, szerepjátékok kipróbálására, de elcsendesedésre is azoknak, akik erre vágytak. Mindezek azt szolgálták, hogy a fiatalok és az általuk képviselt közösségek közelebb kerüljenek egymáshoz is, és új együttműködési felületek keletkezzenek. Az együttműködés erejét szemlélteti az a közösségi festmény is, mely a tábor ideje alatt készült el úgy, hogy minden résztvevő hozzátette saját rész-alkotását annak érdekében, hogy kialakuljon a közös kép. A HEVAT-ról sokan, legyen az munkatárs vagy résztvevő, azt mondják, hogy ez a találkozás helye. Találkozás régi és új barátokkal, de elsősorban Istennel. A HEVAT nemcsak egy tábor vagy egy hely, hanem egy érzés. A kivételes hangulat és összeszokott közösség vonz (vissza) évről-évre több fiatalt – nyilatkozta Erdei Virág, a HEVAT munkatársa.

Erdei Virág HEVAT-munkatárs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!