Bihar hírei

2019.04.10. 12:55

Templomfelújítás utáni hálaadó istentisztelet Gálospetriben

Április 7-én, vasárnap délután ünnepi alkalomra hívogattak mindenkit a gálospetri református templom frissen villamosított harangjai: templomfelújítás utáni hálaadó istentiszteletet tartottak. Csűry István püspök hirdette Isten bátorító igéjét a 124. zsoltár alapján.

Április 7-én, vasárnap délután ünnepi alkalomra hívogattak mindenkit a gálospetri református templom frissen villamosított harangjai: templomfelújítás utáni hálaadó istentiszteletet tartottak. Csűry István püspök hirdette Isten bátorító igéjét a 124. zsoltár alapján.

A gálospetri református közösség életében 2017 és 2018 két nagyon fontos esztendő volt, ekkor sikerült befejezni a templom teljes felújítását. A Megyei Tanács hathatós támogatásával 2008-ban kezdődtek el ezek a munkálatok a toronygömb, az ereszcsatorna, a belső vakolat, a teljes áramhálózat, a villámhárító, a lámpatestek cseréjével, illetve a bútorzat festésével, az esővíz elvezetéssel, padfűtés kialakításával. Majd’ kilenc esztendei megtorpanás után az utóbbi két évben ismét felgyorsultak az események (vissza nem kapott földterületek miatt járó állami kártérítés tette lehetővé ezt). Statikai állapotfelmérés után a teljes külső vakolatot eltávolították, a nyílászárókat keményfából készült hőszigeteltekre cserélték, majd a külső vakolással egy időben a templom új tetőlemezt is kapott. A nyílászárók cseréje, illetve az épület mozgásából fakadó repedések miatt a belső festés is újra esedékessé vált éppúgy, mint a toronysisak festése. A bejárati ajtók elé ereszek készültek, a templomkert új kapuval és utcaajtóval gazdagodott. A gálospetriek templomszépítő igyekezetét Balla Sándornak (aki 2011 és 2018 között volt a gyülekezet lelkésze) tavaly ősszel Élesdre történt távozása sem állíthatta meg: gombnyomással működtethetővé tették a harangokat, illetve felújították a harangokat tartó, mozgató szerkezeteket, és a templomkert padjait is újakra cserélték. Mindezek után illendő volt hálát adni, illetve az egész faluközösséggel, testvérgyülekezetekkel, kivitelezőkkel, más meghívottakkal együtt örvendezni.

Templomtörténeti nap

Április 7-én, vasárnap délután ünnepi alkalomra hívogattak mindenkit a gálospetri református templom frissen villamosított harangjai. Istennek legyen hála, hogy közel 300 lélek érezte úgy, hogy ott a helye a templom történetének egyik legjelesebb istentiszteletén. Csűry István püspök a 124. zsoltár alapján hirdette Isten bátorító igéjét, méltatva a gyülekezet élni akarását. Az igehirdetés mindenki szívére helyezte: az Istennel való közösség megélésének kiváltképpeni helye és eszköze az „Isten háza”. Beszolgáló lelkészi minőségében Szabó Zsolt szalacsi lelkész köszöntötte a vendégeket, helyieket, majd átadta a szót Rákosi Jenő érmelléki esperesnek, kinek köszöntő szavai után Balla Sándor vázolta fel a felújítási munkálatok fázisait. A testvérgyülekezetek lelkészei is üdvözölték az ünneplő gyülekezetet: Gere Gábor József a csákvári, Kiss Péter a varbói gyülekezet nevében emelkedett szólásra. A beszédek sorát a megyei RMDSZ képviseletében jelen lévő Szabó József ünnepi gondolatai zárták. A varbói és a gálospetri gyülekezet kórusainak szolgálata koronázta meg a templomi együttlétet. A himnusz eléneklésével zárult az istentisztelet, melyet a templomkertben szeretetvendégség, illetve a művelődési házban estebéd követett. Adja az Isten megtartó kegyelme, hogy az Ő megszépült hajlékában egyre többen találják meg az életnek üdítő, gondolatokat, érzéseket is szépítő forrását.

Szabó Zsolt beszolgáló lelkész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!