Bihar hírei

2019.03.18. 10:14

Borkóstoló és disznótoros vacsora Magyarremetén

A 8. borkóstoló és a negyedik disznótoros vacsora zajlott március 9-én Magyarremetén. Az eseményre megtelt a községi kultúrház, mely az egyik legszebb ilyen létesítmény a Fekete-Körös völgyében. A borversenyen egy öttagú ítészbizottság működött közre.

A 8. borkóstoló és a negyedik disznótoros vacsora zajlott március 9-én Magyarremetén. Az eseményre megtelt a községi kultúrház, mely az egyik legszebb ilyen létesítmény a Fekete-Körös völgyében. A borversenyen egy öttagú ítészbizottság működött közre.A szervezők szerint mintegy százhatvan személy vett részt az eseményen, melyet nem kellett meghirdetni, mivel a helyiek és a térség lakói tudtak róla, idejében jelezték részvételi szándékukat. Alkalmam volt látni várasfenesi, belényesi, köröstárkányi lakosokat, de Kecskemét, Békéscsaba és Szentpéterszeg küldöttei is képviselték helységüket. Szentpéterszeg Magyarremete testvértelepülése, és általában minden remetei kulturális eseményen részt vesznek a község polgármestere, Olajos Mihály vezetésével. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő, Bátori Géza, Bors község polgármestere (Bors testvérkapcsolatot tart fenn Szentpéterszeggel), valamint Bogdan Gheorghe parlamenti képviselő, de jelen volt, mint általában mindig, ha a remetei magyarság ünnepséget szervez, a község polgármestere, Adrian Călin Ştefanica is. Ha már borkóstoló, akkor a szervezők immáron nyolcadszor a helyi gazdák számára borversenyt is rendeztek, melyen egy öttagú ítészbizottság működött közre: Bogdan Gheorghe (elnök), Zatykó István, Kurucz István, Fenesi Csaba és Palcut Florin. A megmérettetésre huszonegy helyi gazda hozott bormintát, amit két fiatal leány szolgált fel a zsűri asztalára. Amíg megszületett a döntés, kitűnő disznótoros vacsorát szolgáltak fel. Persze nem hiányzott a finom kisüsti pálinka és kellemes meglepetésként a jó ízű helyi bor sem.

Bálind György erdészmérnök, a rendezvény főszervezője, a magyar érdekvédelmi szervezet helyi elnöke elmondta: nyolc éve mintegy huszonöten gyűltek össze, helyi lakosok, akik javasolták ezt az eseményt. Az elképzelést tett követte, és immáron a nyolcadik borkóstolónál tartanak, melyen nemcsak a helyi magyarok, de a velük egyetértésben élő román nemzetiségű közösség több tagja is részt vesz. Ezt az együttélést tetőzi, hogy a polgármester is bekapcsolódik a programokba. „Ma is jelen van a rendezvényünkön mintegy 20–25 román nemzetiségű személy, a többiek magyarok, helyiek és a térség több településéről érkezettek, valamint három magyarországi helységből is vannak vendégeink”, mondta Bálind György. Azért, hogy a hölgyek is eljöjjenek, a borkóstolót négy éve kibővítették disznótoros vacsorával, és mindig jelen van a mulatós zene képviselője, Antal Péter zenész. A borversenyen csak a Magyarremete határában termelt szőlőből készített bor vehet részt, a községhez tartozó falvakból sem fogadnak el bormintát. Ezek általában mind magyar gazdáké, egy kivétellel, a helyi ortodox lelkész is hoz be bormintát, amit a szervezők örömmel fogadnak.

Olajos Mihály, Szentpéterszeg polgármestere elmondta, hogy jó kapcsolatuk Magyarremetével mintegy 4 éve tart. Ők rendszeresen jelen vannak a remetei rendezvényeken, de ez kölcsönös. „A kapcsolat tulajdonképpen egy EU-s pályázat után jött létre, mely támogatja a testvértelepülések közötti kapcsolat kiépítését, ami nem feltétlenül írásos megállapodáson alapul, hanem közös együttműködésén. Minél több településsel vesszük fel a kapcsolatot egy-egy esemény alkalmával, annál nagyobb támogatást kapunk, de akkor is, ha minél több országból. Szívesen jövünk ide, ahogy ők is szívesen jönnek hozzánk”, mondta az elöljáró.

A díjak átadása

Adrian Călin Ştefanica polgármester adta át a különböző díjakat és köszöntötte a vendégeket, illetve a hölgyeket a nőnap alkalmából. Szabó Ödön román és magyar nyelven köszöntötte a megjelenteket, illetve a hölgyeket Molnár Ferenc író egyik idézetével. Nagyra értékelte a román és magyar nemzetségű lakosok példás együttélését, ami ezen a rendezvényen is érzékelhető volt. Köszöntötte még a rendezvényt Bogdan Gheorghe parlamenti képviselő, majd Bálind György főszervező is, megköszönve azok munkáját, akik részt vettek a szervezésben. A borversenyen az első helyen, tavalyhoz hasonlóan, Toma Vlas ortodox lelkész végzett 90.7 ponttal, második Molnár Mihály lett 88.5 ponttal, harmadik Fila János 86.7 ponttal. Díjat kapott még a főszakácsnő, Jakab Piroska, illetve Kurucz István, valamint egy különdíjat Bálind György, mint a rendezvény főszervezője. A díjátadás után a kiváló zenére hajnalig szórakoztak a résztvevők.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!