Bihar hírei

2019.01.30. 12:38

A XVIII. Monospetri Borversenyt tartották meg a hét végén

Idén is nagy sikerrel zajlott le a több mint másfél évtizedes hagyománnyal rendelkező monospetri borverseny. Szervezői, akárcsak az előző években, a Monospetri Borgazdák voltak, a Polgármesteri Hivatal és az RMDSZ támogatásával. 

Idén is nagy sikerrel zajlott le a több mint másfél évtizedes hagyománnyal rendelkező monospetri borverseny. Szervezői, akárcsak az előző években, a Monospetri Borgazdák voltak, a Polgármesteri Hivatal és az RMDSZ támogatásával. 

 

Mivel nagy odafigyeléssel és magas szakmai szinten szervezik, a borverseny résztvevőinek száma évről évre nő. Idén már 142 bor vett részt a rangos megmérettetésen. A zsűri tagjai elismert és magas szinten képzett szakemberek voltak: dr.ing. Popa Dorin (elnök), Szoboszlai Hilda és Szoboszlai Csaba borászok, valamint Kiss Zoltán és Czapp Árpád minősített borkóstolók. Az esemény főszervezői Kelemen József és Galiş Narcis voltak. Előbb említettnek a felesége is tevékenyen kivette a részt a szervezői munkából. A Polgármesteri Hivatal és Barcui Barna polgármester állandó lelkes támogatója a versenynek, mely minden évben egy báli mulatsággal zárul. Ezen azok is részt vehetnek, akik nem borgazdák, ha a jelképes belépődíjat kifizetik. A hivatal a művelődési központ rendezvénytermét ingyen bocsájtotta rendelkezésre, de ezen túl a kupákat és érmeket is megvásárolta. A kiírás szerint négy kategóriában szállhattak versenybe a bortermelő gazdák: fehér, vörös, aromás és monospetri magántermő. A mintákat a verseny napján, 26-án, szombaton 13 óráig kellett leadni, melyet a zsűri a délután folyamán elbírált és eredményhirdetésre a bál kezdete előtt 21 órakor került sor. Nagyon sok jó minőségű bort neveztek be, a zsűrinek „fel volt adva a lecke”. A borok minősége évről-évre javul, egyre kisebbek a minőségi különbségek, ami örvendetes dolognak számít. Figyelembe vették a borok íz- és aromavilágát, tisztaságát és csillogását. Estére teltház volt a rendezvényteremben, ahol elsőként Barcui Barna polgármester köszöntötte két nyelven a bortermelőket, a mulatni vágyókat, a verseny szervezőit és a zsűri tagjait. Idén egy kicsit nehezebben sikerült megszervezni a megmérettetést, mivel a régi szervezők közül ketten objektív okok miatt nem tudták vállalni a feladatot, de hála Istennek akadtak új jelentkezők és nem kellett megszakadjon a verseny lánca, hangsúlyozta. Reményét fejezte ki, hogy jövőre még az ideinél is nagyobb érdeklődésnek fog örvendeni a monospetri borverseny.

Jók közül a legjobbak

Értékelő beszédet a zsűri elnöke mondott, kiemelve, hogy egyre jobb borok kerüljenek a gazdák pincéibe. Bihar megye előkelő helyet foglal el a borversenyek térképén, mivel a legtöbb borversenyt, szám szerint kilencet rendeznek a régióban. Köszönetet mondott a szervezőknek és természetesen a termelőknek is. Ők együtt adják meg egy borverseny rangját, mondta, majd a szervezőkkel együtt kiosztották a díjakat. Idén a műsorvezetés feladatát is a polgármester vállalta magára. Egészen különleges borok is voltak, melyek közül kettőt a Borlovagrend díjazott, ezeket Kiss Zoltán adta át. A fődíjat aszú borával Juhász András margittai bortermelő érdemelte ki. A másik borlovagrendi díjat a szentimrei Nagy Sándor kapta meg. A borok közül nagyon sok érte el a bronz, ezüst és arany minősítést, a jók közül a legjobbak a következők voltak, fehér borok: nagyarany Petrică Ioan, I. Nagy Sándor, II. Nagy Zoltán, III. Kiss István; aromás borok: nagyarany Csizmadia Imre, I. Galiş Narcis, II. Török Attila, III. Zatykó István; vörös borok: nagyarany Fábián József, I. Török Attila, II. Fábián Levente, III. Nagy Károly és Balogh András. Monosperti magántermő borok: nagyarany Finciszki Antal, I. Fritea Ioan, II. Mioc Leonard, III. Tánki József. A díjkiosztás után kezdődött a báli mulatság, melyen a finom ételek mellett a finom, díjnyertes borok is az asztalokra kerültek. Nagyon jó hangulatú hajnalig tartó vigadalom volt, a tombolán a borászatban használt eszközöket nyerhettek a szerencsések. Barcui Barna polgármester sikeresnek értékelte a bállal egybekötött versenyt, melyet az elkövetkező években is mindenképpen folytatni akarnak.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!