Bihar hírei

2018.12.12. 09:56

Sikeres szavalóversenyt tartottak Margittán

A Horváth János Társaság (HJT) idén kilencedik alkalommal rendezte meg az Istenes versek körzeti szavalóversenyét. A rendezvény váltott helyszínű, egyik évben a katolikus, másikban a református templom ad otthont a rangos megmérettetésnek.

A Horváth János Társaság (HJT) idén kilencedik alkalommal rendezte meg az Istenes versek körzeti szavalóversenyét. A rendezvény váltott helyszínű, egyik évben a katolikus, másikban a református templom ad otthont a rangos megmérettetésnek.

Idén a katolikus templom volt a „soros házigazda”. Ötletgazdája és egyben főszervezője, Szőke Ferenc HJT-elnök elmondta, hogy a verseny az Istenes versek népszerűsítésén túl nagyszerű alkalom az ünnepvárás hangulatának emeléséhez, továbbá alkalmat ad a részvevőknek tehetségük kinyilvánítására. Margittán kívül Érbogyoszlóról, Érszőllősről, Berettyószéplakról, Micskéről és Tótiból is érkeztek versenyzők, felkészítő tanáraik, szüleik kíséretében. Az előválogatást a tanítók/tanárok saját iskolájukban végzik, így a templomi döntőbe a legtehetségesebbek jutnak be. A résztvevők száma évről évre nő, mely igazolja, hogy van létjogosultsága ennek a szavalóversenynek. Nyomon követhető a színvonal emelkedése is. Idén 77 versenyző került be a döntőbe, így a templom ülőhelyei kevésnek bizonyultak, de e szervezők örömmel vittek be pótszékeket.

Mindenki nyertes

Elsőként a HJT elnöke köszöntötte mindenekelőtt a szavalókat, majd felkészítő tanáraikat és az őket elkísérő szülőket, barátokat. Elmondta, hogy helyezéstől függetlenül, mindenki nyertes lesz, hiszen gyönyörű verseket fognak hallani és sokat tanulhatnak egymástól. Köszönetet mondott a házigazdának, Tóth Attila Levente plébánosnak a verseny befogadásáért, továbbá az anyagi főtámogatónak, a Bihar Megyei Tanácsnak. Köszönetet mondott a különdíjak (jutalomkönyvek) felajánlóinak is: RMDSZ-szervezet, Napsugár gyermeklap szerkesztősége, Almási István önkormányzati képviselő. Tájékoztatta a versenyzőket, hogy életkoruknak és az adott életkorban jelentkezők számának függvényében, hat korcsoportra osztották őket: előkészítő és I. osztályosok, II. osztályosok, III. és IV. osztályosok, V. és VI. osztályosok, VII. és VIII. osztályosok, valamint a felnőtt csoport, melyben kilencedikes tanuló, tanárnő és nyugdíjas versszerető egyaránt volt. Bemutatta a zsűrit is, melyet tapasztalt versbírák alkottak: Bordás Mária tanárnő, Demián Zsolt körzeti RMDSZ-elnök, Horváth Sándor mérnök/színjátszó, Simon Erika tanárnő, Szegedi-Kiss Gyöngyi nyugdíjas tanárnő/színjátszó, Tóth Attila Levente versszerető plébános. Házigazdai minőségében a plébános köszöntötte a szavalókat és kísérőiket. Örömét fejezte ki a nagyszámú részvétel miatt, sikeres fellépést kívánt a versenyzőknek, a közönségnek pedig áldott, tartalmas együttlétet. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Husztig Róbert katolikus káplán, valamint Erős-Joó Béla és Erős-Joó Enikő református lelkipásztorok is.

Díjak, különdíjak

A bevezető után először a legfiatalabbak bizonyították tehetségüket, majd az elemi iskolások. A nagyszámú résztvevő miatt nekik külön-külön eredményt is hirdettek. Értékelő beszédet a zsűritagok közül Bordás Mária, Horváth Sándor és Tóth Attila Levente mondott. Kiemelték, hogy igen sok jól kidolgozott szavalat hangzott el, a visszajárók esetében pedig érezhető a fejlődés. A legtehetségesebbek oklevelet és értékes könyvvásárlási utalványt kaptak. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, hiszen nagyon sok esetben csak árnyalati különbség volt a „dobogós és nem dobogós” helyezettek között. Ezért szervezői különdíjakat is kiosztottak és jó szolgálatot tettek a felajánlott különdíjak is. Utóbbiakat Árkosi Antal RMDSZ-elnök és Almási Judit tanítónő adták át. A különdíjakkal együtt sikerült elérni, hogy a legtehetségesebbek ne távozzanak „üres kézzel”. Az előkészítő és I. osztályosok mindannyian kaptak részvételi ajándékot. Záróbeszédében a főszervező kiemelte, hogy tulajdonképpen mindenki nyert, azok is, akik nem kerültek fel a képzeletbeli dobogóra. Egy nagyszerű ünnepváró délután volt ez, szavalóknak, hallgatóságnak egyaránt, mondta, majd meghívta a résztvevőket a jövő évi versenyre, melynek a református templom fog otthont adni.

Díjazottak

Előkészítő és I. osztályosok: I. Balázs Nikolett, II. Gáspár Dorka, III. Tasnádi Gábriel. Részvételi díjat valamennyien kaptak. II. osztályosok: I. Kiss Virág, II. Vidui Richárd, III. Gál Rebeka. Különdíjasok: Tímár Botond Zoltán, Tóth Mária Agneta, Pápai Roland Dávid. III–IV. osztályosok: I. Gerály Péter, II. Erős-Joó Kristóf, III. Kotlár Dominik. Különdíjasok: Erdei Henrietta, Görbe-Szabó Evelin, Jónás Patrik. V–VI. osztályosok: I. Fenyvesi Fanni Zsófia, II. Szűcs Lilla, III. Tölcsér Dávid. Különdíjasok: Lukács Botond, Szabó Júlia, Varga Alex, Menyhárt Eszter, Lakatos Bernadett, Hüse Alexandra Beatrix. VII–VIII. osztályosok: I. Erős-Joó Kincső és Kánya Virág Kata, II. Oláh Csenge és Kristóf Jenifer, III. Balogh Gabriella. Különdíjasok: Balog Márk Sándor, Illyés Anna, Tóth Imre Kevin, Borsi Gergely, Hiri Melissza. IX. osztályosok és felnőttek: III. Oláh Ágota. Különdíjas: Mészáros Piroska. Versenyen kívül szavalt: Fügedy Anikó HJT alelnök.

Hajas Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!