Bihar hírei

2018.12.14. 11:58

"Legyen boldog minden gyermek!"

Egy „cipősdoboznyi szeretet":  az Érmellék tucatnál több településén összesen négyezer (!) ajándékcsomag talált gazdára az elmúlt időszakban egy németországi szervezetnek köszönhetően.

Egy „cipősdoboznyi szeretet":  az Érmellék tucatnál több településén összesen négyezer (!) ajándékcsomag talált gazdára az elmúlt időszakban egy németországi szervezetnek köszönhetően.

A németországi Round Table Deutschland nonprofit szervezet ezelőtt 15 évvel kezdte azt a projektet, melynek neve: Kinder helfen Kindern (Gyerekek segítenek gyerekeket). Ennek keretében német gyerekek csomagolnak egy "cipősdoboznyi szeretetet" szegényebb országokban élő gyerekeknek.Az eltelt esztendőkben mintegy 1 millió csomagot gyűjtöttek, ebből idén 156.237 darabot, ezeket Romániába, Bulgáriába, Moldáviába és Ukrajnába szánták. Az akció érmelléki "kapcsolata" és "logisztikai szervezője" András Ildikó, az érmihályfalvi Bank utcán működő, a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó Iskolaház nevelője volt. Lapunknak elmondta: "Tavaly télen ismertem meg a szervezet tagjait a volt székelyhídi otthonvezetőnek, Kovács Ágnesnek köszönhetően. Náluk táboroztunk a nyáron a Rajna parton, amikor is úgy döntöttek, hogy a szatmári konvojtól kettéválva az idén Érmihályfalvára és tágabban vett környékre is eljönnek, és minden gyereket megajándékoznak".

"Ezért megérte"

Közel 4 ezer cipősdoboznak lett gazdája, a szétosztásra néhány nap állt rendelkezésre. Időpontok, egyeztetések, listák, útvonalak, napsütés, hideg és eső - néhány támpont a "haditervből". Ám semmi nem állíthatta meg az adakozókat abban, hogy személyesen adják át minden gyereknek az ajándékot tehát Érmihályfalván, továbbá Érsemjénben, Értarcsán, Érkörtvélyesen, Székelyhídon, Diószegen és Szentjobbon, illetve az ezekhez tartozó falvakban, tehát tucatnál is több településen. "Megjegyzem, hogy voltak keveredések, megtörtént, hogy fiú kapott lányos csomagot, vagy tinédzser kisiskolást, de mentségünkre szóljon, hogy egy hete nem aludtunk összesen 10 órát, hajnaltól késő estig pakoltuk a dobozokat le s fel a nagy kamionra, és útbaigazítani is kellett, mivel a vendégek nem beszéltek egy szót sem magyarul. Nagy munka volt ezt összehozni, de ezért megérte!", fogalmazott András Ildikó. Hozzátette: a napokban volt 5 éves az érmihályfalvi Iskolaház, így ezzel az akcióval is ünnepelték az évfordulót, annak jegyében, hogy: "Legyen boldog minden gyermek!"

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!