Bihar hírei

2018.12.12. 09:11

Közösségi házat avattak Bihardiószegen

Multifunkcionális központot, közösségi házat avattak szombaton Bihardiószegen. Az ünnepség után rögtön meg is tartották ott az első rendezvényt, a Mikulás-kupa elnevezésű sakkversenyt. Az új közösségi ház a Fő utcán van, a református templommal szemben.

Multifunkcionális központot, közösségi házat avattak szombaton Bihardiószegen. Az ünnepség után rögtön meg is tartották ott az első rendezvényt, a Mikulás-kupa elnevezésű sakkversenyt. Az új közösségi ház a Fő utcán van, a református templommal szemben.

Néhány hete fejezték be az új közösségi ház felújítását. Ennek hírét Mados Attila bihardiószegi polgármester megosztotta a lakossággal Facebookon, a hivatalos átadóra pedig múlt szombaton, december 8-án került sor. Az új közösségi ház a Fő utcán (Livezilor) van, a református templommal szemben, a régi pékség épülete. A közösségi házban van egy nagyterem, körülbelül 80–100 férőhelyes, valamint négy irodahelyiség, mellékhelyiségekkel ellátva, akadálymentes illemhelyet is kialakítottak a mozgáskorlátozottak számára. Az épület felújítását uniós forrásból finanszírozták.

Ötven év emléke

Az esemény meghívottait, résztvevőket, érdeklődőket Törő Gyula RMDSZ-es önkormányzati képviselő köszöntötte, köztük Mados Attila polgármestert, Szabó Ödön parlamenti képviselőt, Szoboszlai Erzsébetet, a Diakónia Alapítvány Bihar megyei képviselőjét, Szabó Júlia Melinda iskolaigazgatót, Bara László református lelkipásztort és Szűcs Attila római katolikus lelkészt, valamint a meghívott csapatokat, akik Érmihályfalváról és Álmosdról érkeztek, és a helyi sakkozókat is. Köszöntőjében Törő Gyula azt is elmondta, hogy különleges élmény részt venni ezen a történelmi eseményen, hiszen a község számára ez valóban az. „50 év emléke él bennem erről az épületről. Gyermekként sósperecet és vajaskiflit vásároltam innen, még emlékszem a sülő kenyér illatára. Régen is közösségépítő jellege volt ennek az épületnek, hiszen reggel 6 órakor és délután 4 órakor is sorban állás közben itt találkoztak a helyiek, megbeszélték a napi dolgaikat, összehozta az embereket, remélem ezután is egy hasonló találkozási pont lesz. Szomorúan tapasztaltam, hogy később autóalkatrészt árultak az épületben, majd romlott az állaga, tönkrement. Volt már arról szó, hogy fiatalok szövetsége és idősek klubjának székhelye legyen, azonban anyagi források hiányában ez nem valósulhatott meg. Végre sikerült egy álmot valóra váltani, történelmet írni” – fejtette ki Törő Gyula. A házigazda megkérte a jelenlevő fiatalokat és gyermekeket, hogy ezután mindig töltsék meg élettel az átadott épületet.

Szabó Ödön parlamenti képviselő kifejezte tiszteletét a községbeliek felé, akik áldozatos munkájukkal rendbe tették az épületet, új értelmet adva a helyiség jövőjének. Hozzátette, hogy a község lakosai számára fontos ez, hiszen a közösség összetartása az egyik legfontosabb cél. A továbbiakban Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere mondott köszönetet az önkormányzati dolgozóknak, valamint az RMDSZ támogatásáért, akik az első lépésektől kezdve mindent megtettek azért, hogy az épületet rendbe tegyék, valamint, hogy olyan funkciókat kapjon, melyek a közösség javait szolgálják. A polgármester arról is beszélt, hogy tulajdonképpen miért nevezhetjük multifunkcionális központnak az új épületet: a község fiataljainak zenei képzése fog ott zajlani, hamarosan új hangszereket is vásárolnak, valamint a magyar és a román tánccsoport is új ruhákat kap; a fiatalok és kisdiákok különböző programjait is tarthatják ott és a Diakónia Alapítvánnyal együttműködve az idősek házi gondozása is megoldódik. Szoboszlai Erzsébet hozzátette, hogy az épület egy úgynevezett központként fog működni az idősgondozást tekintve, valamint lesz állandó pszichológiai segítségnyújtás és tanácsadás, ezzel együtt három új munkahelyet teremtettek a diószegi lakosság számára.

A beszédek után Szabó Ödön parlamenti képviselő és Mados Attila polgármester egy szalag szétvágásával felavatta és megnyitotta az új épület kapuit. Szűcs Attila római katolikus lelkész megszentelte az új közösségi házat, majd Bara László református lelkész áldó szavakat mondott: mint megfogalmazta, Bihardiószegen már történt „feltámadás”, ugyanis új életre kelt a régi pékség épülete. Az eseményen Szabó Irénke jóvoltából kenyérlángossal kínálták meg a résztvevőket.

Mikulás-kupa

A multifunkcionális központ már az avató napján otthont adott egy eseménynek, melyet Törő Gyula, a Bihardiószegi Sakk-klub vezetője szervezett. A verseny, melyre meghívták az álmosdi és érmihályfalvi sakkozókat is, három korcsoportban zajlott: 12 év alattiak, 12–18 évesek és 18 év felettiek. Összesen 48 versenyző vett részt a megmérettetésen, 7 fordulós, 2x10 perces rapid játszmák voltak, FIDE-szabályok szerint. A verseny bírája Széll Sándor volt, a Bihar Megyei Sakkszövetség titkára.

A 12 év alatti kategória nyertese Hendre Fernando Csaba lett, a második helyezett Farkas Zsolt, a harmadik pedig Karsai Kristóf. A 12–18 év közöttiek legjobbjának Tótfalusi Milán Gergő bizonyult, őt követte Kiss Krisztián Balázs, majd Restea Raul. A 18 év feletti játékosok kategóriájának nyertese Kozma Carol lett, a második helyezést Sütő Tamás kapta meg, a harmadikat pedig Dobos Sándor. Különdíjat kapott a legfiatalabb és a legidősebb játékos, Virág Annabella és Davidovits Tibor, valamint a legeredményesebb női játékos is, Bakró Jázmin.

Minden résztvevő emléklapot, Mikulás-csokit és golyóstollat kapott ajándékba, az első három helyezett és a különdíjasok érmet vehettek át, valamint az első helyezettek serleget is.

A verseny szervezője bejelentette, hogy az elmúlt héttől a Bihardiószegi Sakk-klub hivatalosan működik, s jövő év januárjától megkezdődnek a leigazolások. „Biztató az, hogy a Mikulás-kupa sakkversenyen 30 gyerek vett részt, élő reménységet adva, hogy Bihardiószegen a sakkélet újra felelevenedik” – zárta az eseményt Törő Gyula, a napi események házigazdája.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!