Bihar hírei

2018.11.07. 10:03

Erdei futóösvényeket alakítanak ki

Országos szinten fognak újdonságnak számítani azok az erdei futóösvények, melyek kialakítását tervezi a Fenntartható Fejlődés és Védett Területek Bihar Megyei Központja (CAPDD).

Országos szinten fognak újdonságnak számítani azok az erdei futóösvények, melyek kialakítását tervezi a Fenntartható Fejlődés és Védett Területek Bihar Megyei Központja (CAPDD).

Az erdei futóösvények kialakításának ötlete az nagyváradi Xterra Sportklub által szervezett versenyektől indult, így a klub a CAPDD-vel közösen tervezi meg a futóösvények útvonalát, valamint vezeti a projektet. A tervek szerint 5 ösvényt alakítanak ki, a kiírások három nyelven lesznek majd láthatóak: magyarul, románul és angolul. Ugyanezen projekt keretében egy weboldalt és közösségi oldalt is létrehoznak, melyen az érdeklődők pontos információkat kaphatnak a kialakított futóösvényekről, beleértve azok hosszát, nehézségi fokát, koordinátáit stb.

Szokolszky István, az Xterra elnöke elmondta, hogy az öt útvonal különböző nehézségi fokú lesz. Bihar megye két részén alakítják ki ezeket, a Sebes-Körös szorosának térségében és Biharrósa környékén. Például Vársonkolyoson lesz egy 12 kilométeres útvonal, 420 méter szintkülönbséggel, melyet kezdők számára alakítanak ki, és ugyancsak Vársonkolyos környékén lesz egy 42 kilométeres, maratoni ösvény is, 2300 méteres szintkülönbséggel.

Paul Iacobaş, a CAPDD elnöke elmondta, hogy véleménye szerint a Primavera Trail Race már hagyománnyá nőtte ki magát, de nincsenek elég jó ösvények, ezért is foglalkoznak az erdei futóösvények kialakításával. A projektre szánt összeg 23.200 lej, és a Green Entrepreneurship program részeként valósulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!