Bihar hírei

2018.11.15. 08:12

Egyetértenek a gáz bevezetésével

A keddi nap folyamán Pásztor Sándor megyei tanácselnök Székelyhídon és Margittán tárgyalt a gáz bevezetéséről. A környéki elöljárók egyetértettek abban, hogy egyesületekbe tömörülnek.

A keddi nap folyamán Pásztor Sándor megyei tanácselnök Székelyhídon és Margittán tárgyalt a gáz bevezetéséről. A környéki elöljárók egyetértettek abban, hogy egyesületekbe tömörülnek.

Két, Bihar megye északi részén levő településen, Székelyhídon és Margittán zajlottak ezek a tanácskozások, melyeken összesen közel 30 polgármester, vagy alpolgármester vett részt. A nap pozitívuma, hogy úgy tűnik, összhang van a földgáz hálózat bővítésének ügyében, illetve egyetértés mutatkozik abban, hogy a Transgaz fővezeték mentén található önkormányzatok összeállnak, és régiónként egy-egy közös fejlesztési egyesületet (ADI) hoznak létre. Ez azért nagyon fontos, mert ezáltal két nagy entitásként erőteljesebben tudnak fellépni.

Abban is eredmény született, hogy a Bihar Megyei Tanács segít nekik, ami azt jelenti, hogy elküldi számukra az ilyen jellegű papírokat, és ők rövid időn, legfeljebb egy hónapon belül meghozzák azokat a helyi tanácsi határozataikat, melyek által ezeket a társulásokat létrehozzák. Ezután reményeik szerint körülbelül négy hónap alatt megcsinálják azokat a topográfiai és geodéziai felméréseket, melyek szükségesek a megvalósíthatósági tanulmányokhoz, hogy utóbbiak elkészülte után tárgyalóasztalhoz ülhessenek a Transgaz képviselőivel. Ezeket fogja aztán a gázvállalat jóváhagyni azért, hogy fejlesszék, illetve bővítsék a gázhálózatot. Erre azért volna nagy szükség, mert egyre nehezebb a fűtést fával megoldani, és ez a távlatokra nézve nem is lehet cél, mert a környezetszennyező hatása miatt egyre kevésbé lesz megengedett szilárd fűtőanyaggal fűteni. Ezért kell tehát áttérni gázra, és elindítani azokat a lépéseket, melyek oda vezetnek, hogy a községek gázzal legyenek ellátva.

Fővezetékek

Pásztor Sándor a Bihari Naplónak ugyanakkor azt nyilatkozta: a hónap végére a Transgaz országos vezetőségét meghívta Váradra, a megyei tanácshoz, mely társfinanszírozni fogja az említett, legkésőbb 2019 végéig formát öntő előtanulmányokat. Fontos, hogy olyan típusú költséghatékony megoldást találjanak, melyből jelentős részt önmagára vállal a gázvállalat, hogy ezáltal kisebb teher háruljon az önkormányzatokra.

A leendő észak-nyugati gáz fővezetékhez olyan helyiségek csatlakoznának, mint Bihardiószeg, Székelyhíd, Érsemjén, Biharfélegyháza, Értarcsa, Érkeserű vagy Érbogyoszló, míg az észak- keletihez Érábrány, Bályok, Berettyószéplak, Tóti, Papfalva, Derna vagy Vámosláz.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!