Bihar hírei

2018.11.20. 11:54

Átadják a Beöthy Ödön-díjakat

A jelöléshez szükséges íveket tegnap kezdték el kiküldeni a polgármesteri hivataloknak, visszaküldeni december 5-ig lehet.

A jelöléshez szükséges íveket tegnap kezdték el kiküldeni a polgármesteri hivataloknak, visszaküldeni december 5-ig lehet.

A Bihar megyei RMDSZ által alapított Beöthy Ödön-díjak átadása idén is közeleg – tudatta tegnapi tájékoztatóján Borsi Imre Lóránt ügyvezető alelnök. Mint elmondta, az idei átadás a megyei küldöttgyűlés keretében lesz, amit december 14-én tartanak. A jelöléshez szükséges íveket tegnap kezdték el kiküldeni a polgármesteri hivataloknak, visszaküldeni december 5-ig lehet. Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke felidézte, hogy 2014-ben alapították e díjat, amit azoknak ítél meg a szervezet, akiknek önkormányzati munkássága és közösségépítő szerepe példaértékű.

Két kategória

Pályázni, mint eddig is, két kategóriában lehet: egyrészt az elmúlt tizenkét hónapban legjobban teljesítő önkormányzatok, másfelől pedig azok az elöljárók számíthatnak elismerésre, akik valamilyen közösségépítő, eredeti ötlettel járulnak hozzá a fejlődéshez. Eddigi díjazottjaik önkormányzati kategóriában Nagyszalonta önkormányzata, illetve Török László polgármester, továbbá Bors község, illetve Bátori Géza, valamint Biharfélegyháza, Kelemen Zoltán révén, a kezdeményezés kategóriában pedig Balazsi József (Érsemjén), Nyakó József (Érmihályfalva), Nyíri Sándor (Kiskereki), Nagy Miklós (Szalárd), Sorbán Levente (Alsólugas). Sorrendben a következő ötletekért kaptak díjakat: rendezett porta-program, Részek Viadala, a legtöbb (11) testvértelepülés, valamint a fiatalok helyben maradását elősegítő program. A díj névadója, Beöthy Ödön mintegy 220 évvel ezelőtt született, volt táblabíró, Bihar vármegyei al- és főispán, országgyűlési képviselő is. Az 1848-as forradalom és szabadságharc leverése után arra kényszerült, hogy külföldön folytassa tovább az életét – Hamburgban hunyt el 1854-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!