Bihar hírei

2018.10.26. 09:01

Sikeres volt a Dél-Bihari Magyar Nap

Sikeres, pozitív visszhangú volt az elmúlt vasárnap, október 21-én Tenkén, a Bihar Megyei Tanács támogatásával második alkalommal megszervezett Dél-Bihari Magyar Nap - számoltak be csütörtök délelőtt az RMDSZ Sas-palotai székházában megtartott sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Sikeres, pozitív visszhangú volt az elmúlt vasárnap, október 21-én Tenkén, a Bihar Megyei Tanács támogatásával második alkalommal megszervezett Dél-Bihari Magyar Nap - számoltak be csütörtök délelőtt az RMDSZ Sas-palotai székházában megtartott sajtótájékoztatójukon a szervezők.Elmondásuk szerint több mint százan érdeklődtek a programok iránt.

Grim András, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szórványért felelős ügyvezető alelnöke arra hívta fel a figyelmet: a fő motivációjuk az, hogy összehozzák a régióban élő magyarokat, lehetőségeket teremtsenek számukra arra, hogy ápolják a hagyományaikat, megőrizzék az identitásukat. A megszólított települések Tenke, Mezőbaj, Erdőgyarak, Gyanta, Ant, Tamáshida, Mezőbikács, Les, Oláhszentmiklós és Nagyürögd, a szalontai magyarokat nem számítják bele, mert ők tömbben élnek. A rendezvény egy sorozat utolsó idei állomása volt, ezt megelőzően az elmúlt hónapban lezajlott a Sebes-Körös Völgyi Magyar Napok, a Réz-hegységi Magyar Napok, valamint a Fekete-Körös Völgyi Magyar Napok.

Szabó Mihály tenkei RMDSZ-elnök felidézte, hogy műsorral szolgált a Belényes-medencei Rozmaring Néptánccsoport és az MM Pódium társulata, melyet szeretetvendégség követett.

Boda Gergely VIDIFISZ-elnök megjegyezte: tíz önkéntessel szívesen vállaltak részt a szervezésben, mert a közvélekedéssel ellentétben nem csak a megye északi részén tevékenykednek, hanem aktívak máshol is például Örvénden, Élesden, Árpádon. Tapasztalataik alapján másak az igényeik a dél-bihari szórványban élő fiataloknak, ahol a magyarok száma 2700-3000-re tehető.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!