Bihar hírei

2018.10.16. 12:15

A bő szüret megünneplése Hegyközcsatárban

Egy fergeteges hangulatú hagyományőrző szüreti mulatságnak és bálnak lehettek részesei mindazok, akik jelen voltak a rendezvényen szombaton délután és este Hegyközcsatárban. A fiatalok előbb ökumenikus szentmisén vettek részt, majd hívogatni indultak.

Egy fergeteges hangulatú hagyományőrző szüreti mulatságnak és bálnak lehettek részesei mindazok, akik jelen voltak a rendezvényen szombaton délután és este Hegyközcsatárban. A fiatalok előbb ökumenikus szentmisén vettek részt, majd hívogatni indultak.

Kellemes őszi időben rendezhették meg Hegyközcsatárban szombaton a hagyományőrző szüreti mulatságot és bált. Egyes visszaemlékezések szerint a helyi szüreti báloknak közel száz éves múltja van, nagyon kevés kivétellel szinte minden évben megünnepelték a szőlő betakarítását. Mivel magát a települést a dombos táj, a hatalmas szőlőhegyek jellemezték, talán innen nevének „hegyköz” előtagja. Ezt a hagyományt elevenítették fel a fiatalok, akik délelőtt egy ökumenikus szentmisén vettek részt. A római katolikus templomban Bodor Zoltán hegyközi plébános volt a szónok, majd Miklós Csaba Péter helyi református lelkipásztor hirdetett igét és mondott áldást a rendezvényre, amelyen jelen volt Nagy István Róbert alpolgármester és Sztankovics Gyula kultúrreferens. Ezt követően a nyolc párból álló tánccsoport bemutatta azt a néptáncot, melyet Koma Tibor, a Szalmavirág csoport egykori tagja tanított be nekik. A tánccsoport legfiatalabb tagjai a 10 éves Kocsis Viktória és párja, a 11 éves Berényi Dávid, valamint a 11 éves Nagy Tamara és párja, a 12 éves Jámbor Zsombor voltak, akik kitartóan táncoltak a náluk idősebb társaikkal.

A bál fénypontja

A csatári közönség előtt bemutatott sikeres műsoruk után a lelkes kis csapat elindult a közeli települések falvaiba hívogatni az esti szüreti bálba. A kikiáltó kisbíró, ifj. Dorsonszki Imre és barátja lóháton mentek az élen, öt feldíszített lovas kocsi kísérte a táncosokat, a zenét a Sláger Boys zenekar szolgáltatta. Már lemenőben volt a nap, amikor visszaértek a hívogatásból. A szülők készítette vacsora elfogyasztása után megkezdődött az igazi szüreti bál, egy adott pillanatban már úgy tűnt, a kultúrház kicsinek bizonyul. A bál fénypontja éjféltájban az volt, amikor a néptáncosok bemutatták erre az alkalomra betanult néptánc-összeállításukat, valamint megköszönték felkészítőjüknek, Koma Tibornak a sok türelmet. Az egész rendezvény főszervezője már több év óta Sztankovics Gyula, a szervezők most is a szülők, a Helyi Tanács, a Polgármesteri Hivatal, a helyi és körzeti RMDSZ, magánszemélyek és vállalkozók voltak, de köszönet illessen mindenkit, aki bármivel is hozzájárult a bál sikeréhez. A szervezők külön megköszönik a médiatámogatást a Bihari Naplónak.

Tóth Zsigmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!