Bihar hírei

2018.08.14. 10:19

„Teljes értékű határátkelőink legyenek”

Bihar és Hajdú-Bihar megyei elöljárók írtak alá szándéknyilatkozatot hétfőn délben Diószegen. Szeretnék, ha a Létavértes–Székelyhíd határátkelő non-stop program szerint működne.

Bihar és Hajdú-Bihar megyei elöljárók írtak alá szándéknyilatkozatot hétfőn délben Diószegen. Szeretnék, ha a Létavértes–Székelyhíd határátkelő non-stop program szerint működne.Az egész Érmelléknek és Hajdú-Bihar megye határmenti régiójának is igen fontos pillanatához érkeztünk, köszöntötte a bihardiószegi Zichy kastélyban megjelenteket Mados Attila helyi polgármester, amikor ismertette az összejövetel célját: egy olyan kérést látnak el kézjegyükkel, mely által szeretnék elérni, hogy a Létavértes–Székelyhíd határátkelő (melyhez közvetlen kijárat van Diószegről is) a mostani 7 és 23 óra közötti nyitva tartás helyet 0–24 órában működjön, illetve a 16+1 fős buszok mellett a „nagybuszok” is átkelhessenek ott. Az alább nevezettek mellett jelen volt Deloreán Gyula alprefektus, és Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés (HBMK) alelnöke is. A polgármester után elsőként Pajna Zoltán, a HBMK elnöke indokolta a kérést. Mint kifejtette, a meglévő, állandóan működő átkelők, főleg az ártándi, zsúfoltak, az emberek pedig megkeresik a nekik legjobban megfelelő lehetőségeket. A két megye között jók és egyre fejlődnek a kulturális és gazdasági kapcsolatok, a megyék vezetőinek pedig feladatuk, hogy ezek elől minden akadályt elhárítsanak, például könnyítsenek a határátlépésen. A végső megoldás persze az lenne, ha Románia csatlakozna a schengeni övezethez, tette hozzá Pajna Zoltán, kinek szavait alkalmi tolmácsként kollégája, Pásztor Sándor fordította románra. A Bihar Megyei Tanács elnöke a maga során elmondta: a tavaly tavasszal csak hétvégékre megnyitott határátkelők (Érsemjén–Bagamér és Biharfélegyháza–Pocsaj) közül utóbbi nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, pedig valós alternatíva lehetne a Nagyvárad–Debrecen tengelyen. Pásztor Sándor reményét fejezte ki, hogy amikor magyar részről eléri az autópálya a határt, ott majd egy új átkelő is létesülhet, majd felolvasta a kérelem szövegét.

Jogos igény

Ebben lényegre törően ez áll: „A két megye együttélésében olyan szorosak a gazdasági, turisztikai és családi kapcsolatok, hogy jogos igényként merül fel a Létavértes–Székelyhíd határátkelővel kapcsolatban a következő két probléma megoldása: 1. A határátkelő megnyitásának módosítása a mostani 7–23 programról 0–24 órára; 2. Lehetővé tenni 60+1 fő kapacitású, illetve kisebb személyszállító autóbuszok tranzitját, a határátkelőn jelen pillanatban ez 16+1 fő kapacitású, illetve kisebb kisbuszok számára lehetséges.” Ezt követően Mados Attila köszöntötte környékbeli polgármester-kollégáit is, kik közül Menyhárt Károly létavértesi elöljáró kért szót, kifejtve: nem szeretné, ha a majdan bővülő határforgalom miatt ellehetetlenülne a kisváros belső forgalmi hálózata, illetve felhívta a figyelmet, hogy majd támogatás kellene nekik bizonyos körforgalmak megépítéséhez, illetve arra is figyelni kell, hogy az esetleges sorok az átkelőnél ne zárjanak majd el mezei bekötőutakat. Mindezek után előbb a tanácselnökök, majd sorban a települések képviselői írták alá a dokumentumot: elsőként a két legérintettebb, Menyhárt Károly, illetve Csuka József székelyhídi alpolgármester, majd Pocsaly Zoltán margittai, Barcui Barna vedresábrányi, Horváth Béla szalacsi, Nyiri Sándor kiskereki polgármesterek, Zatykó Jácint szentjobbi alpolgármester, illetve dr. Nagy Miklós szalárdi polgármester megbízásából Holhós Sándor, a község urbanisztikai mérnöke. A dokumentumot egyrészt Pintér Sándorhoz, Magyarország miniszterelnök-helyetteséhez, belügyminiszterhez, másrészt Carmen Danhoz, Románia belügyminiszteréhez juttatják el.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!