Bihar hírei

2018.08.07. 09:32

MASH-tábor: négyen feladták

Múlt csütörtökön kezdődött és holnapután fejeződik be a hegyi és barlangi mentés elsajátítását célzó Adventure School in Holiday, azaz MASH-tábor.

Múlt csütörtökön kezdődött és holnapután fejeződik be a hegyi és barlangi mentés elsajátítását célzó Adventure School in Holiday, azaz MASH-tábor.Az első sorban orvostanhallgatóknak szóló Bihar megyei rendezvény az idén is Pádis – Glăvoi környékén zajlik, s ezúttal voltak, akik már az első nap során úgy érezték, túl nehéz feladatokkal kell szembesülniük: a hatvan résztvevő közül négyen a pénteki túra után otthagyták a tábort.

Balesetet szimuláltak

A tulajdonképpeni oktatás szombaton kezdődött, amikor a Salvamont-Salvaspeo hegyimentő szolgálat tagjai egy sziklás hegyi útvonalon történő balesetet szimuláltak. A résztvevők ennek során elsajátíthatták, hogyan kell a sérültet lehozni a szikláról, milyen biztonsági intézkedésekre van szükség, hogy kell szakszerűen vinni a hordágyat, hogy a sérülések ne súlyosbodjanak. Aznap este pedig egyebek mellett a mászás alatti helyes légzésről tanultak, melynek alkalmazása növeli a szervezet teherbíró képességét.

A tábor ideje alatt a mentés különféle aspektusairól tanulnak – többek között azt is el kell sajátítaniuk, mi a teendő, ha az éjszakát az erdőben kell tölteniük. Ennek céljából egy éjszakán keresztül ténylegesen az erdőben lesznek majd. Végül pedig az elsajátítottakról egy versenyen adhatnak majd számot: az öttagú csapatok egy egész napos megmérettetésen vesznek majd részt, melynek során tíz próbán kell majd helytállniuk, nehéz útvonalakon. A nyertesek a szponzoroknak köszönhetően jelentős díjakban részesülnek – többek között orvosi felszereléseket kapnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!