Bihar hírei

2018.08.13. 10:05

Albison is kiirtották a sertésállományt

Pénteken délelőtt kezdődött meg a sertésállomány megsemmisítése Albison. Az akció aznap nem fejeződött be, mert szombaton folytatódott, amikor egy rövid ideig tartott tiltakozási hullám is tarkította.

Pénteken délelőtt kezdődött meg a sertésállomány megsemmisítése Albison. Az akció aznap nem fejeződött be, mert szombaton folytatódott, amikor egy rövid ideig tartott tiltakozási hullám is tarkította.

A vedresábrányi történést már ismertettük múlt csütörtökön, ugyanakkor megírtuk, az albisi „akciót” aznapra időzítették a hatóságok. A helyszínen jártunk, és előrebocsátjuk: a korábbiakhoz hasonlóan, kérésükre most sem fogjuk megnevezni információs forrásainkat, mivel továbbra is hatályban van a (nevezzük így) nem hivatalos nyilatkozási tilalom, illetve a „vírus” mintha megfertőzte volna a szabad véleménynyilvánítás jogát/lehetőségét/felelősségét is…

Péntek délben bárki ki- és bejárhatott Albisra. A falu bejáratánál rövid szakaszon egy sávosra szűkítették a közlekedést, hogy minden jármű kénytelen legyen áthaladni egy fertőtlenítési ponton. Ezt úgy alakították ki, hogy felmarták az aszfaltot, a keletkezett mélyedésbe fertőtlenítőszert tettek (mint később megtudtam: oltatlan mészpor és zsírosszóda keveréke, mely állítólag megöli a rettegett vírust). Az első ház oldalánál rendőrautó strázsált, a benne ülők mintha ügyet sem vetnének a forgalomra, később persze kiderült, figyeltek ők. Mint megtudtam, a prefektusi rendelet hírül vételét pánikszerű disznótor- hullám követte: az 585 nyilvántartott sertésből péntek reggelig becslések szerint vagy 200-at levágtak. Azt mondják, a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka például igen „mozgalmas” volt, disznóvisítástól és kutyaugatástól hangos, a közeli Margittán állítólag kifogyott az üzletekből a hűtő és mélyhűtőszekrény-készlet. Ehhez kapcsolódva tudtam meg, hogy minden portán mintát vettek a leölt állatokból, és ha az elemzés betegséget mutat ki bennük utólag, akkor az illetékesek visszamennek az adott helyre és a hűtőket is kiürítik.

Bizarr látvány

Visszatérve a faluban tett körútra, nem csak a szinte elviselhetetlen hőség miatt volt nyomott a hangulat: érthető módon napok óta stresszben éltek a lakosok. Péntek reggel hágott ez tetőfokára (gondoltuk ezt akkor…), amikor az akció előjeleként megjelentek a rendőrök, hogy a hivatalos verzió szerint segítsék az állategészségügyisek munkáját, illetve, hogy nyílt titokként akkor is kéznél legyenek, ha esetleg ellenállásba ütköznének. Ottjártunkkor nem tapasztaltunk utóbbira utaló jeleket. Ellenben a tévéfilmekből is ismert speciális védőöltözéket viselő személyek járkáltak az utcán, mindig éppen ott, amelyik ház sorra került és az állatokat előbb injekcióval elaltatták, majd lövéssel mintegy kivégezték. Nem volt tehát hangzavar, sem vér. Viszont bizarr látvány nyújtott, ahogyan egy-egy kapualjból előtűnt a markoló, kupájában a tetemekkel, melyeket egy nájlonnal szigetelt utánfutóra borított… A „rakományt” egy nagy gödörbe vitték, melynek helyét a Helyi Tanács jelölte ki: 5 méter mély, alul fólia, szalma, majd mészpor réteg, felül újra szalma, sok mészpor és 1,5–2 méternyi föld. A terület nem lesz magasabb a környezeténél, de kerítéssel is körbeveszik. Az állategésszégügyisek az állattetemek elszállítása után az ólakat is fertőtlenítették. A lakosok érthető módon nehezen viselték az intézkedést. Az ígéret szerint 8–10 lej/kg áron kártalanítják őket, egy-egy állat súlyát a gazda állapíthatja meg és egy arra hivatott bizottság hagyja jóvá. Azt is megtudtuk, hogy szakértők szerint 60 nap után lehet újratelepíteni az állományt, de volt, aki azt mondta, ő tavaszig biztos nem kezdi újra a disznótartást. Mint már említettük, a faluvégi rendőrök a látszat ellenére figyelmesek voltak: távozáskor már minden járművet megállítottak, benéztek a csomagtartókba is. Természetesen az fertőtlenítős árkon is újra át kellett gurulni.

Feszültséghullám

Az akció nem fejeződött be pénteken, előre lehetett tudni, hogy szombaton folytatódni fog. Talán az előző napi események hatására, talán, mert időközben bátorságot gyűjtöttek és megvitatták kétségeiket, szombat délelőtt már többen tiltakoztak a kényszervágások ellen. Már pénteken is hallottunk olyan beszélgetést, melynek résztvevői egymástól kérdezgették: ugyan miért nem csak a beteg állatokat vágják le?! Fokozódott a feszültség, ami közben jelentőséget kapott a rendőrség jelenléte. A huzavona viszonylag rövid ideig tartott, kaptuk az információt, és a tiltakozókat vagy a megelőző intézkedés helyénvalóságának belátása, vagy a beígért büntetések réme csendesítette le, de az akció folytatódott. A kialakult helyzetre jellemző és érthető is, hogy információnk szerint idén nem lesz a községben falunapi rendezvény, mulatságnak most nincs helye…

Visszatérve a DSVSA fentebb idézett közleményére, abban is az áll, hogy a megsemmisített állatok tulajdonosait a 2018/484-es kormányhatározattal módosított 2009/1214-es kormányhatározat alapján fogják kártalanítani. Meg az is benne van, hogy megértést kérnek tekintettel a helyzet súlyosságára és hogy továbbra is informálják a lakosságot a fejleményekről.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!